Με μικρούς βιολογικούς καθαρισμούς (τύπου κόμπακτ) σε αρκετά χωριά του Δήμου Αγίου Βασιλείου επιχειρεί η δημοτική αρχή στο νότιο Ρέθυμνο να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της και δεν είναι άλλο από την αποχέτευση. Κοινό μυστικό μέχρι σήμερα άλλωστε αποτελεί για όλους το γεγονός ότι τα λύματα καταλήγουν σε ρέματα και θάλασσες, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Ήδη στην τελική φάση βρίσκονται οι μελέτες για έργα διαχείρισης λυμάτων και συγκεκριμένα αποχετευτικούς αγωγούς και εγκατάσταση, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων σε Ροδάκινο, Αη Γιάννη και Μέλαμπες. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και στη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος και χωροταξίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως», έτσι ώστε ο φάκελος να κατατεθεί το δυνατόν συντομότερο στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ, η πρόσκληση του οποίου ανοίγει ήδη από σήμερα.
Πρόκειται για δύο έργα που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών και η υλοποίησή τους αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας. Και για τα δύο αυτά έργα ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά σε 1 εκ. ευρώ για το Ροδάκινο (Πολύριζο, Κόρακα, Ανω Ροδάκινο) και σε 600.000 ευρώ για τον Αγιο Ιωάννη. ο Δήμος θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ εκ νέου θα κατατεθεί φάκελος και για το βιολογικό (κόμπακτ) στις Μέλαμπες, το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 680.000 ευρώ. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών και για άλλα χωριά του νότιου δήμου.
Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Πιπεράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Ροδάκινο και όλοι οι παραλιακοί οικισμοί πρέπει να διαχειρίζονται τα υγρά τους απόβλητα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο ένας βιολογικός στον Πλακιά και ένας στην Αγία Γαλήνη. Εμείς προγραμματίζουμε και είναι σε εξέλιξη μελέτες τώρα σε Ροδάκινο, Καλή Συκιά, Αη Γιάννη, Αγκουσελιανά, Κοξαρέ. Εχει ήδη ενταχθεί το Σπήλι και ετοιμάζουμε μελέτες για Κισσό, Κεντροχώρι και Μελαμπες όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη. Προσπαθούμε δηλαδή όσους περισσότερους βιολογικούς κόμπακτ μπορέσουμε να κατασκευάσουμε».
Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου, θα συζητηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα διαχείρισης λυμάτων (αποχετευτικοί αγωγοί και εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων) Τ.Κ. Ροδάκινου του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ν. Ρεθύμνης και τα έργα διαχείρισης λυμάτων (αποχετευτικοί αγωγοί και εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων) των οικισμών Αγίου Ιωάννη και Κάνεβου.