Σειρά βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων μέσα από διαδραστικά παιγνίδια που αφορούν στην ασφαλή και υπεύθυνη μετακίνηση, αλλά και την χρήση εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης ξεκινούν από σήμερα στο Ρέθυμνο και θα διαρκέσουν έως την επόμενη Παρασκευή 11 Μαΐου περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.
Πρόκειται για μια διοργάνωση του Εργαστήριου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η Εβδομάδα υποστηρίζεται από το Τμήμα Παιδείας και το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και την Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης και εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια και βιώσιμη κινητικότητα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS Destinations.
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στις δράσεις που ξεκινούν σήμερα το πρωί και απευθύνονται τόσο σε μαθητές όσο και σε ενήλικες με βασικό στόχο την ενημέρωση για την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικολογικών και εναλλακτικών μορφών μετακίνησης μέσα στην πόλη, υιοθετώντας πράσινες πρακτικές που αφορούν για παράδειγμα την μετακίνηση με ποδήλατο, με τα μέσα μεταφοράς ή ακόμα και τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στόχος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι τα παιδιά να ενημερωθούν και να υιοθετήσουν αυτές τις αντιλήψεις, ώστε μεγαλώνοντας να τις εφαρμόσουν.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Γεωργαλής, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα παιδείας, του Δήμου Ρεθύμνης ανέφερε:
«Είναι μια δράση από τις πολλές που πραγματοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα προσφέρει πάρα πολλά στους μαθητές μας. Η εβδομάδα ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μέσα στην πόλη θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου, και σε αυτή θα συμμετέχουν πάνω από δύο χιλιάδες μαθητές. Θέλω να ευχαριστήσω το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Τροχαία Ρεθύμνου, την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου που συμμετέχουν σε αυτές τις ενημερώσεις των μαθητών. Σε αυτή τη δράση συμμετέχουν 20 σχολεία, κυρίως Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
Εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Θεοχάρης Τσούτσος, καθηγητής στο Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων που συνεργάζεται με τον Δήμο για την υλοποίηση του Προγράμματος «Civitas Destination» αλλά και για σειρά άλλων δράσεων και έργων βιοκλιματικού χαρακτήρα, αναφέρθηκε στην σημασία ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών για τους εναλλακτικούς και οικολογικούς τρόπους μετακίνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για μια βιωματική δραστηριότητα όπου τα παιδιά ρωτούν, μαθαίνουν και εκπαιδεύονται. Ειδικά για το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε στον χώρο στην πλατεία Μικρασιατών από τις 10:30-14:00 ένα εργαστήριο ενημέρωσης για τους γονείς και τα παιδιά. Ταυτόχρονα στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών, το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε φτιάξει μια δραστηριότητα από το δικό μας στο εργαστήριο (Πολυτεχνείου Κρήτης), που αφορά στην οικολογική μετακίνηση, καθώς επίσης έχουμε φτιάξει και κάποιες εφαρμογές διαδικτυακές με τις οποίες προτείνουμε διαφορετικούς τρόπους βλέποντας ταυτόχρονα και την άποψή τους σε σχέση με το περιβάλλον. Ταυτόχρονα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, οι Σαμαρίτες θα παρουσιάσουν δυο φορές ένα πρόγραμμα γύρω στις 3.50 ώρες που αφορά τα ατυχήματα και τη διάσωση. Ειδικά για την Τετάρτη, έχουμε οργανώσει μια εκδήλωση με το ΤΕΙ Κρήτης όπου θα γίνει μια προσομοίωση της οδικής συμπεριφοράς η οποία απευθύνεται κυρίως σε πιο μεγάλες ηλικίες (μαθητές Γυμνασίου). Υπολογίζουμε γύρω στους 250 μαθητές να έρθουν εκεί. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων μέσα στην πόλη για την βιώσιμη μετακίνηση είναι μια μακροπρόθεσμη υπόθεση που θα πρέπει να τη δούμε μέρα με τη μέρα και με βάση την καινούρια γενιά. Τα πρώτα δείγματα που έχουμε είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εθελοντές μας».
Ο Αστυνόμος Β’ Ελευθέριος Σταγάκης, διοικητής Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνης, σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε πως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοιες δράσεις που στόχο έχουν την ενημέρωση και την εκπαίδευση των παιδιών για την υιοθέτηση σωστών συμπεριφορών οδικής ασφάλειας. Χαρακτηριστικά είπε:
«Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και το τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Γονέων και μαθητών Ρεθύμνου, υλοποιούν την ενημερωτική δράση «οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου» στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οδικής ασφάλειας 2018 και της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Civitas Destinations». Η ενημερωτική δράση «οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου» αφορά σε βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, απευθύνονται σε παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διεξάγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες πόλεις σε όλη την Κρήτη. Στόχος της δράση είναι η προώθηση υγειών προτύπων οδικής συμπεριφοράς από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών. Η Ελληνική Αστυνομία με τις δράσεις αυτές αναδεικνύει τόσο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για το κοινωνικό φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων όσο ότι αυτό αποτελεί για εκείνη πρωτίστως ζήτημα παιδείας και δευτερεύοντος πεδίο καταστολής. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι υπάρχει μια μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Όσον αφορά στις αιτίες αυτών, αυτά τα οποία αναφέρουμε και αυτά τα οποία προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε με τις δράσεις μας είναι οι γνωστές, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οδήγηση χωρίς το κράνος, χωρίς τις ζώνες ασφαλείας, ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο. Όσον αφορά στο κομμάτι της εδαφικής αρμοδιότητας του τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου, τα τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί».
Ο Μίνως Αλεφαντινός, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή για την υιοθέτηση πράσινων και οικολογικών πρακτικών στην καθημερινότητα των δημοτών μέσα από σχετικά έργα ανάπλασης, τα οποία όπως είπε είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν και σταδιακά γίνεται συνείδηση στους πολίτες η σημασία τους, όπως ανέφερε: «Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ο τρόπος που βάζει ευγενικά τους κανόνες συνύπαρξης οχημάτων και πεζών. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στη σχέση αυτή. Ο ίδιος πεζός είναι και ο χρήστης του οχήματος. Επίσης, όταν λεμέ πεζός, δεν εννοούμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά εννοούμε και μικρές ή μεγάλες ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι έχουν όχι μόνο ίσα δικαιώματα με εμάς αλλά παραπάνω δικαιώματα από εμάς, όπως είναι οι υπερήλικες, τα ΑμέΑ, οι μαμάδες με τα παιδάκια τους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα και εμείς υποχρέωση να τους παρέχουμε μια πόλη στην οποία θα μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια για οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουν να υλοποιήσουν σε αυτήν την πόλη. Έτσι ξεκίνησε η βιώσιμη κινητικότητα. Εμείς φτιάξαμε τις προϋποθέσεις, εμείς στοχεύσαμε πάνω σε αυτή την δράση διότι ήμασταν πολύ ενημερωμένοι, συμμετείχαμε παντού, διαβάζαμε τα πάντα ούτως ώστε είχαμε καταλάβει ότι τα ΕΣΠΑ και οι άξονες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια, θα ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ το Πολυτεχνείο Κρήτης με τις βιοκλιματικές αναπλάσεις, δηλαδή τον βιοκλιματικό χαρακτήρα των έργων. Εκείνο που θα εδραιωθεί, δηλαδή η συνομιλία πεζού και οχήματος και θα γίνει σε ισότιμη βάση, θα είναι με την αλλαγή της νοοτροπίας, η οποία σιγά σιγά με πολύ αργά βήματα αλλάζει στην πόλη, αλλά δράσεις όπως αυτές που θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες μέρες οι οποίες σχετίζονται με παιδιά και σχολείο, είναι αυτό που θα εδραιώσει τη συνείδηση και τι ακριβώς σημαίνει βιώσιμη κινητικότητα. Τα ενημερωμένα παιδιά, δηλαδή οι επόμενοι δημότες που θα παραλάβουν την πόλη αυτή στα χέρια τους, θα έχουν από πολύ μικρή ηλικία την καλύτερη νοοτροπία του πώς συνυπάρχει ο πεζός και τι δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει…»
Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος
Το πρόγραμμα του «civitas destinations» που είναι σε εξέλιξη χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και αποσκοπεί στην ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών. Στα επόμενα χρόνια μέσω του προγράμματος θα εφαρμοστεί ένα σύνολο πρωτοπόρων λύσεων κινητικότητας, που συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες, ρυθμιστικές αλλαγές και μέτρα με μεγάλη δυνατότητα αναπαραγωγής, σε έξι νησιωτικές – τουριστικές περιοχές στην Ευρώπη με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους και 6 εκατομμύρια επισκέπτες: Φουνσάλ (Μαδέιρα, Πορτογαλία), Λας Πάλμας (Κανάρια, Ισπανία), Λεμεσός (Κύπρος), Βαλέτα (Μάλτα), Έλμπα (Ιταλία) και Ρέθυμνο (Ελλάδα).
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τάσος Παπαδουράκης, αναφέρθηκε στις δράσεις που εξελίσσονται ή που θα εξελιχθούν σε σχέση με τη βιώσιμη κινητικότητα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ήδη σήμερα, είναι η ημέρα που κατατίθενται προσφορές στον Δήμο για το ηλεκτρικό λεωφορείο. Άρα θα ξέρουμε τη Δευτέρα σε πόσο καιρό θα έχουμε ένα μικρό ηλεκτρικό λεωφορείο το οποίο θα είναι 22 θέσεων και θα κινείται στους δρόμους της πόλης και θα μεταφέρει με ηλεκτροκίνηση επιβάτες. Δεν είναι μεγάλο το μεταφορικό έργο που θα κάνει όμως είναι σημαντικό διότι θα είναι μόνο με ηλεκτρική ενέργεια κινούμενοι οι επιβάτες αυτοί. Παράλληλα, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχε εγκαταστήσει ήδη αισθητήρες και μετράει πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης κινητικότητας και θα έχουμε σύντομα συγκεκριμένα αποτελέσματα που είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι γίνεται στην πόλη μας. Αισθητήρες που σχετίζονται με το περιβάλλον ως προς το θόρυβο, με την ατμόσφαιρα, μετρούν την κίνηση οχημάτων, πεζών, ποδηλάτων. Βάσει αυτού η τροχαία σε λίγο καιρό θα ξέρει επακριβώς τι συμβαίνει στη πόλη ως προς την κίνηση των πεζών, των ποδηλάτων και των μηχανοκίνητων οχημάτων. Όλη αυτή η διαδικασία έχει μπει στη καθημερινότητα της πόλης μας, του Δήμου και έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κίνησή μας στο μέλλον. Στον Δήμο έχουμε τέσσερις συνεργάτες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι οποίοι έχουν πολύ καλή εκπαίδευση στα θέματα αυτά».
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης από την πλευρά του πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται μια πλατφόρμα για τον έξυπνο κάδο συλλογής ελαιών, με αισθητήρες, μίλησε για ενίσχυση του συστήματος των κοινόχρηστων ποδηλάτων, για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα τοποθετηθούν στην πόλη, αλλά και την μελέτη που είναι σε εξέλιξη για τις φορτοεκφορτώσεις στην παλιά πόλη.
«Εμείς θέλουμε κάτι το οποίο θα βλέπει ο πολίτης και θα χαίρεται. Στα σχολεία το πρόγραμμα συλλογής τηγανόλαδου δουλεύει πάρα πολύ ωραία, αλλά στους δημόσιους κάδους επιθυμούμε να βελτιώσουμε την εικόνα και θέλουμε να κάνουμε τον δημότη να νιώθει περήφανος που πηγαίνει στον κάδο. Επομένως θα φτιάξουμε ένα άλλο σύστημα που θα είναι πιο καθαρό με τα μπουκάλια μέσα, που θα έχει τους αισθητήρες έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε ότι γέμισε. Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές. Γίνονται πολλά πράγματα τα οποία οι πολίτες θα δουν στη συνέχεια».
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
– «Οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου»: Στην Αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης (Αγ. Φραγκίσκου 2), Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου, από τις 10:30 έως τις 14:00.
Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.
Τα παιδιά ρωτάνε, μαθαίνουν και εκπαιδεύονται παίζοντας. Διαδραστικά, διασκεδαστικά παιχνίδια γνώσεων και εμπειριών για ασφαλή μετακίνηση.
– «Μετα-κινούμαστε εναλλακτικά!»: Στην Πλατεία Μικρασιατών, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου, από τις 10:30 έως τις 14:00.
Εργαστήρι ενημέρωσης για την οικολογική μετακίνηση, για ενήλικες, σπουδαστές, μαθητές, από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Επιλέγουμε: Ποδήλατο, περπάτημα, συνεπιβατισμό, ηλεκτρικά οχήματα, δημόσια μέσα μεταφοράς.
Κερδίζουμε: Ενέργεια, καθαρό περιβάλλον, οικονομικότερες και ταχύτερες μετακινήσεις, μία καλύτερη πόλη.
– «Μπορείς να τους σώσεις! Ξέρεις πώς;»: Στην αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού Σχολείου (είσοδος από Δημοκρατίας 1).
Σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, για ενήλικες, από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η ορθή και κατάλληλη παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις ατυχημάτων και η αντιμετώπιση περιπτώσεων τροχαίων ατυχημάτων, μπορούν να σώσουν ζωές. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις σε ένα τροχαίο ατύχημα και να σώσεις κάποιον που κινδυνεύει, αρκεί να ξέρεις πως!
1η Ενότητα: Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών Διάσωσης, Σάββατο 5 Μαΐου, 10.30-14.00
2η Ενότητα: Διαχείριση Τροχαίου Ατυχήματος – Αντιμετώπιση περιστατικού, Κυριακή 6 Μαΐου, 10.30-14.00.
Στην Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, εκτός από τις παραπάνω ανοιχτές εκδηλώσεις, περιλαμβάνονται και προγραμματισμένες εκδηλώσεις για σχολεία. Μαθητές και μελλοντικοί οδηγοί εκπαιδεύονται να μετακινούνται υπεύθυνα και με ασφάλεια!
Περισσότεροι από 1.200 μαθητές από 15 δημοτικά σχολεία της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Οδηγώ με ασφάλεια το μέλλον μου» της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφαλών μετακινήσεων, καθώς και το εργαστήρι για τις εναλλακτικές/οικολογικές μορφές μετακίνησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επιπλέον, 250 μαθητές Γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, την Τετάρτη 9 Μαΐου, εργαστήριο για την ορθή οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια από το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaΗeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης.