Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς στους ελαιώνες της Κρήτης, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίδα» βρίσκεται σε… αποδρομή!
Η καταστροφή, με βάση τα πρώτα στοιχεία θα είναι μικρότερου βαθμού συγκριτικά με το αντίστοιχο – ισχυρότατο πλήγμα – που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι.
Πρόβλημα, σίγουρα, παρατηρείται εκεί όπου δεν έχει γίνει συγκομιδή. Τα ελαιόδεντρα αυτά, σε επίπεδο νησιού, δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Πάλι καλά, δηλαδή. Ο χιονιάς πρόλαβε – και σκέπασε – όσους δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τον πολύτιμο καρπό τους. Η σοδειά τους θάφτηκε κάτω από το λευκό πέπλο της βαρυχειμωνιάς.
Στο «κάδρο» των ελέγχων τοποθετούνται, προφανώς, και οι λοιπές καλλιέργειες. Ωστόσο, προέχει να φύγουν το χιόνι και οι… πολικές συνθήκες. Εάν καθαρίσει το τοπίο, θα έχουμε σαφέστατα μία πιο ξεκάθαρη και πιο εμπεριστατωμένη ματιά, ώστε να γίνει (όπως πρέπει να γίνει) η όποια αποτίμηση.
Σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου, ο αέρας… ήταν ευνοϊκός για τους παραγωγούς, όπως και η μορφή εκδήλωσης των φαινομένων. Αυτό έσωσε την παρτίδα. Οι κίνδυνοι πέρασαν… ξώφαλτσα, κι ευτυχώς δεν ακούμπησαν αρκετά δέντρα. Αλλού πάλι, είχαμε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.
«Ζημιές υπάρχουν, ιδιαίτερα όπου έπεσε πολύ χιόνι. Εικόνα για το ακριβές μέγεθός τους (των ζημιών), θα έχουμε από τη Δευτέρα» είπε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εξηγώντας πως «στις αμάζευτες ελιές, που έχουν πλακωθεί από τα χιόνια, ο καρπός έχει καταστραφεί. Το πρόβλημα δημιουργείται, υπό χαμηλές θερμοκρασίες, στα γινωμένα αγγεία του καρπού».
Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης, «γίνεται ένας έλεγχος σε όλη την περιφέρεια της Κρήτης, από τη Ζάκρο της Σητείας μέχρι την Κάνδανο στα Χανιά. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη εικόνα των ζημιών: Ενημερωνόμαστε από τα δικά μας στελέχη, και από τους ανθρώπους μας για το τι ακριβώς συμβαίνει. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, θεωρώ ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε αποτελέσματα».
Καταστροφικό για τον καρπό, «ευεργετικό» για τα αμπέλια!
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών Κρήτης εντοπίζει το πρόβλημα και «σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν (τις ελιές τους) αλλά και σε άλλες καλλιέργειες όπου υπάρχουν παγετοί. Όσο συνεχίζεται το φαινόμενο, οι παγετοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και στις ελιές και στα εσπεριδοειδή. Τα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα, γι’ αυτό και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα».
Απ’ την άλλη, «στα αμπέλια είναι ευεργετικό το χιόνι. Κάνει πάρα πολύ καλό. Ακριβώς γιατί είναι σε χειμερία νάρκη, με τις ελιές ισχύει το ανάποδο» πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμάκης.
«Πρώτα περνά το φαινόμενο και μετά βλέπουμε κι εμείς τι έχει συμβεί» σημείωσε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Ευθυμία Βιδάκη. «Θεωρητικά δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες ζημιές, διότι ο καρπός ήταν ο πιο πολύς μαζεμένος. Η πιο πολλή παραγωγή είχε μαζευτεί, λίγα δέντρα είχαν ακόμα καρπό.
Δεν έχουμε όμως εικόνα, είναι νωρίς ακόμα. Ο κόσμος δεν έχει έρθει προς τα εδώ. Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αν έχουν δηλωθεί οι ζημιές στον ΕΛΓΑ, θα γίνουν αυτοψίες».
«Τη γλιτώσαμε στο… παρά ένα!»
Στα μέρη του προέδρου της Ένωσης Ρεθύμνου Γιάννη Γλεντζάκη, για τα οποία κι έχει άποψη ο ίδιος, το κακό ήταν… μικρό.
«Στην περιοχή μας, στο δυτικό διαμέρισμα, έχουν πάθει ζημιές αλλά όχι ολοκληρωτικές» λέει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γλεντζάκης. «Έκανε πολύ χιόνι σε πολλές ημέρες, ευτυχώς. Πάνω που ζορίζονταν οι ελιές φύσηξε αέρας και ξεχιονίστηκαν. Αλλιώς θα είχαμε πάθει μεγάλη ζημιά. Υπάρχει ζημιά, αλλά όχι ολική καταστροφή για το χιόνι που έβγαλε. Από εκεί και πέρα θα δούμε εάν κατά πόσο αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ήταν και κάποιες ελιές που δεν τις είχαν μαζέψει ακόμα, υπήρχαν διάφορα θεματάκια εκεί.
Αλλά όχι τα μεγάλα προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εάν έσπαγαν λίγο ακόμα».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου ευγνωμονεί την …θεά τύχη, γιατί «τη γλιτώσαμε στο … παρά ένα! Ή σταμάταγε η χιονόπτωση ή φυσούσε αέρας. Αυτό έσωσε την κατάσταση». Από εκεί και πέρα, «θα γίνει μία απογραφή, για να δούμε εάν και κατά πόσο ο ΕΛΓΑ αποζημιώσει» συμπλήρωσε. Για να πάει κάπου ο ΕΛΓΑ, προηγείται οι ανάλογες ενέργειες απ’ τους δήμους και τα τοπικά συμβούλια, που θα πρέπει να δηλώσουν πού υπάρχουν ζητήματα.
Παραπλήσια ήταν και η περιγραφή που μάς έδωσε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Μανώλης Κουγιουμτζής: «Έπεσε πάρα πολύ χιόνι, αλλά απ’ αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής για την περιοχή μας, δεν έκανε ζημιές. Φύσηξε λίγος αέρας και δεν έσπασαν (οι ελιές). Αν έπαθαν ζημιά, έπαθαν σίγουρα τα πρόβατα που είναι στα όρη».