Παραδόθηκε και τυπικά χθες στην πόλη του Ρεθύμνου και στον Σύνδεσμο Διαδόσεων Καλών Τεχνών, ο Μιναρές του Ωδείου, καθώς εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκαν στην πόλη και παρέλαβαν επίσημα το έργο από τον εργολάβο. Ο Μιναρές μετά από μια σχεδόν δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν «ζωσμένος» με σκαλωσιές, «αποκαλύφθηκε» από τις αρχές του έτους και το εμβληματικό μνημείο σήμα κατατεθέν για την πόλη, ασφαλές πλέον, είναι ξανά ορατό στους ντόπιους και τους ξένους οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να το απαθανατίσουν.
Παρά τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που έγιναν ωστόσο ο Μιναρές δεν θα είναι επισκέψιμοςn για λόγους ασφαλείας, ωστόσο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για θέματα μνημείων του δήμου Μίνωα Αλεφαντινό υπάρχουν σκέψεις για την εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα αφορά τον φωτισμό του.
Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και οι πρώτοι λίθοι κατέρρευσαν πριν από έντεκα περίπου χρόνια και αμέσως αυτό θωρακίστηκε με τις απαραίτητες σκαλωσιές για την αποφυγή ατυχήματος.
Ειδικότερα ο Μιναρές εμφάνισε σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα στατικότητας και μετά τη μελέτη που έγινε και αφού εξασφαλίστηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε το έργο της προσωρινής συντήρησης, δηλαδή ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης και προστασίας του.
Το σοβαρό στατικό πρόβλημα υπήρχε στα τελευταία εννιά μέτρα του Μιναρέ, τα οποία και αφαιρέθηκαν με απόφαση της τότε Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Παράλληλα τότε μπήκε στέγαστρο για να μην εισέρχονται τα νερά της βροχής στο μνημείο και προκαλείται φθορά, ενώ περιφράχθηκε για λόγους ασφαλείας. Το κόστος του έργου που ανήλθε σε 380.000 ευρώ.
Αντικείμενο του ήταν η αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή, η συντήρηση των μελών του και η εν γένει βελτίωση της απόκρισής του στις περιβαλλοντικές δράσεις.
Χθες στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκαν στον χώρο για να παραδώσουν και επίσημα το μνημείο στον Σύλλογο Διαδόσεων Καλών Τεχνών που είναι και οι ιδιοκτήτες του μνημείου αλλά και στην Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων.
Την ικανοποίηση του για την επιτυχή κατάληξη των εργασιών εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαδόσεων Καλών Τεχνών Ανδρέας Αντωνίου ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ειδοποιηθήκαμε από το υπουργείο Πολιτισμού ότι θα γίνει η επίσημη παράδοση του έργου που αφορά στην αποκατάσταση του μιναρέ που είναι προσαρτημένο στο κτίριο που είναι στην ιδιοκτησία του Συνδέσμου Διαδόσεων Καλών Τεχνών. Ένα έργο το οποίο αποτελεί στολίδι για την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και για μας γιατί ομορφαίνει όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Δυστυχώς ενημερωθήκαμε ότι είναι απαγορευμένη η επισκεψιμότητα του -δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να ανέβει στον μιναρέ και για λόγους ασφαλείας αλλά και γιατί οποιαδήποτε επίσκεψη μπορεί να προκαλέσει φθορές στο έργο.
Χαρακτηριστικά τα πατώματα έχουν καλυφτεί με μια ειδική επίστρωση μολύβδου που δεν μπορεί να «δεχτεί επισκέψεις» γιατί φθείρεται η επίστρωση της. Επίσης, το να ανέβει κανείς πάνω είναι δύσκολο και μη ασφαλές.
Οπότε η τοπική κοινωνία θα μπορεί να θαυμάζει το έργο από μακριά».
Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες και άλλες παρεμβάσεις στο κτίριο του ωδείου προκειμένου αυτό να συντηρηθεί ενώ όπως είπε έχει ενημερωθεί σχετικά η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου προκειμένου να κάνει αυτοψία στον χώρο και να καταγράψει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου κάλεσε τους Ρεθεμνιώτες να στηρίξουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια: «Πρέπει να τονίσουμε ότι για τη βιωσιμότητα όχι μόνο του Μιναρέ αλλά όλου του Ωδείου απαιτούνται αρκετά έργα αποκατάστασης, αρκετά κοστοβόρα, όπως είναι η στεγανοποίηση των τρούλων, η ανακαίνιση και αντικατάσταση των κουφωμάτων, η τακτοποίηση της υγρασίας και η αύξηση της τάσης του ρεύματος, προκειμένου η οποιαδήποτε εκδήλωση που πραγματοποιείται στον χώρο του Ωδείου να μην έχει προβλήματα με την παροχή ρεύματος.
Είμαστε σαν νέο ΔΣ σε μια διαδικασία αναζήτησης πόρων και καλούμε τους τοπικούς άρχοντες και την κοινωνία του Ρεθύμνου να σταθούν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια αν θέλουν αυτό το κτίριο να συνεχίσει να στέκεται όρθιο και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει σχετικό έγγραφο στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου από την οποία ζητάμε να έρθει τεχνικό της κλιμάκιο και να ελέγξει την κατάσταση του κτιρίου και συμβουλευτικά να μας πει πως μπορούμε να κινηθούμε είτε να διεκδικήσουμε χρήματα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος είτε μέσω χορηγών γιατί πιστεύουμε ότι αν το κτίριο αφεθεί στην τύχη του η εξέλιξη του δεν θα είναι καλή. Αισιοδοξώ ότι οι Ρεθεμνώτες θα ανταποκριθούν σε αυτό μας το κάλεσμα» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο κ. Μίνως Αλεφαντινός αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπεύθυνος για θέματα μνημείων εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του και τόνισε την ανάγκη έναρξης των διαδικασιών για μια σύγχρονη μελέτη φωτισμού του μνημείου.
Ειδικότερα είπε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παραλαμβάνουμε αυτό το έργο τυπικά, γιατί ουσιαστικά το ‘χουμε παραλάβει από τις αρχές του έτους. Ήδη η τοπική κοινωνία έχει ξεχάσει ότι επί σειρά ετών ο μιναρές ήταν ζωσμένος με σκαλωσιές και δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει αισθητικά στην πόλη ένα εμβληματικό μνημείο. Ευτυχώς η εικόνα αυτή ξεχάστηκε γρήγορα και είμαστε ευτυχείς που πλέον το απολαμβάνουμε. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για παρεμβάσεις απλές και μικρής κλίμακας αλλά είναι σχεδόν ολοκληρωτική η παρέμβαση που έγινε. Ξεκίνησε από το μηδέν, αποκαθηλώθηκε και ξαναστήθηκε από την αρχή. Αυτό και μόνο δείχνει τη σημαντικότητα του μνημείου για την πόλη μας και θα το απολαμβάνουν πολλές γενιές χωρίς εμπόδια στην αισθητική. Θα ήθελα και σαν υπεύθυνος μνημείων να κάνω και μια μελέτη για τον φωτισμό του αλλά μια μελέτη στην οποία θα απευθυνθούμε σε ειδικούς που ασχολούνται με τον φωτισμό μνημείων και θα ήθελα να προτείνω στην αρχαιολογική υπηρεσία έναν τρόπο ώστε το μνημείο να συμμετέχει και στη βραδινή θωριά του».