Θεαματικές αλλαγές επέφερε στην αγορά εργασίας η οικονομική κρίση. Σε μια περίοδο που οι δείκτες ανεργίας χτυπάνε «κόκκινο», η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία και οι τροποποιήσεις συμβάσεων, αποτελούν συνήθη μορφή απασχόλησης, καθώς το μειωμένο ωράριο και οι «ψαλιδισμένες» μηνιαίες αποδοχές αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να βρίσκονται σε οικονομικό και εργασιακό αδιέξοδο, αφού την ώρα που τα έσοδά τους περιορίζονται σημαντικά, τα καθημερινά έξοδα αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τα οποία παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, περισσότεροι από 270.000 μισθωτοί σε όλη τη χώρα (277.532 – ποσοστό 20,24%), εργάζονται λιγότερες ώρες την εβδομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση), ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται μεταξύ 500-600 ευρώ.
Στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται 1.371.450 άτομα, από 2.800.000 που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πριν από την οικονομική κρίση, με το 53,5% να είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες.
Σε ότι αφορά το είδος των επιχειρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία στην Ελλάδα (196.695) είναι ατομικές και ακολουθούν ΟΕ, ΑΕ, ΕΕ, ΕΠΕ.
Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργαζομένων είναι ο κλάδος του λιανικού εμπορίου (13,73%) και ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου (10,79%) και ακολουθούν δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, βιομηχανία τροφίμων, εκπαίδευση, δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες, καταλύματα.
Στην Κρήτη ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων (και των παραρτημάτων αυτών) είναι 13.952 και οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 60.877. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι δραστηριοποιούνται 1.913 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 7.532 άτομα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.