Στο Σπίτι του Πολιτισμού ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών οργάνωσε ειδική εκδήλωση για να τιμήσει δυο από τα πιο δραστήρια μέλη του.
Κορυφαίοι της βραδιάς ήταν η κυρία Βασιλεία Καζαβή και ο κ. Λευτέρης Μιχάλας, που θα έπαιρναν τα εύσημα για την πολύτιμη προσφορά τους στον σύλλογο.
H αίθουσα κατάμεστη από κόσμο έδινε το παρήγορο μήνυμα ότι οι απόγονοι των ανθρώπων που ήρθαν ξεριζωμένοι στο Ρέθυμνο, αλλά κατάφεραν να ορθοποδήσουν με τη σκληρή τους δουλειά, δίνουν συνέχεια στον σύλλογο με την ενεργό δράση τους.
Όπως εύστοχα παρατήρησε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης, δεν ήταν στην αρχή η υποδοχή των προσφύγων αυτή που θα έπρεπε, αλλά στη συνέχεια οι σχέσεις τους με την τοπική κοινωνία ζεστάθηκαν. Έδωσαν και πήραν συμβάλλοντας στην πρόοδο του τόπου και κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να μεταλαμπαδεύσουν στον τόπο φώτα από το δικό τους πολιτισμό.
Κι είναι παρήγορο ότι νέοι άνθρωποι παίρνουν τη σκυτάλη από τους παλαιούς και συνεχίζουν να κρατούν άσβεστη τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων σε μια εποχή που η λησμονιά απειλεί ότι ανήκει στη χώρα του ιδεατού και της ρομαντικής αναπόλησης.
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευγενίου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π Νικόλαος Νικηφόρος μετέφερε το μήνυμα του Ποιμενάρχη μας, που απουσιάζει στο Φανάρι, στο οποίο εκφράζεται συγκίνηση για τις εκδηλώσεις τιμής σε ανθρώπους που πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στον φορέα τους. Και είναι ιδιαίτερη χαρά να αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες οι νέοι άνθρωποι που επάξια συνεχίζουν τις παραδόσεις των προγόνων τους.
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της βράβευσης ιδιαίτερα της κυρίας Βασιλείας Καζαβή.
Αν και δεν υπάρχει μέσον ενημέρωσης στην πόλη που να μην έχει ασχοληθεί και καταγράψει συνεντεύξεις της κυρίας Βασιλείας, πάντα έχει να δώσει εκείνη κάτι νέο από τις αστείρευτες γνώσεις της γύρω από τις παραδόσεις των αλησμόνητων πατρίδων.
Στα δύσκολα χρόνια
Η κυρία Βασιλεία Καζαβή έζησε στο Ρέθυμνο τα πρώτα δύσκολα χρόνια, όταν οι πρόσφυγες δεν ήταν ευπρόσδεκτοι. Εκείνη μας μίλησε πρώτη για την προσφορά των σωματείων μας, όπως του Λυκείου Ελληνίδων και προσωπικοτήτων της πόλης, όπως η αξέχαστη Λέλα Κούνουπα, που στήριξαν το προσφυγικό στοιχείο και του έδωσαν δύναμη να σταθεί.
Με κόπο και υποβασταζόμενη η κυρία Βασιλεία ανέβηκε στη σκηνή, με το βάρος των 91 της χρόνων να την επηρεάζει, αλλά μόλις κάθισε και άκουσε τα όσα τιμητικά αναφέρθηκαν σ’ αυτή, πήρε το λόγο και συγκλόνισε το ακροατήριο με ένα χείμαρρο μνήμης.
«Οι πατρίδες μας δεν χάθηκαν», είπε χαρακτηριστικά, «είναι αιχμάλωτες».
Με παλμό στη φωνή της η κυρία Καζαβή αναφέρθηκε στον διωγμό, στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς επαναλαμβάνοντας ότι μόνο την ψυχή των Μικρασιατών δεν κατάφερε να λυγίσει ο Κεμάλ.
Οι Μικρασιάτες αν και ξεριζωμένοι δεν έπαυσαν να υπερασπίζονται τις παραδόσεις τους και να τις μεταφέρουν όπου βρίσκονται.
«Όπου υπάρχει έστω κι ένας Μικρασιάτης», είπε η κυρία Βασιλεία, «η Μικρασία δεν χάνεται».
Θέλει να προσφέρει ακόμα
Η σεβαστή δέσποινα του Μικρασιατικού στοιχείου της πόλης μας, εξέφρασε και τη βαθειά λύπη της που την τελευταία τριετία δεν είναι σε θέση να κατέβει στον σύλλογο, που ήταν γι’ αυτήν ένας χώρος προσφοράς και δημιουργίας.
Γεγονός είναι ότι η προσφορά της στο φορέα της είναι πολύτιμη. Γι’ αυτό και οι νέοι που πήραν τη σκυτάλη στον Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών αποφάσισαν να τη βραβεύσουν.
Ο π. Νικηφόρος έκανε την απονομή της πλακέτας.
«Είμαι μόνη είπε η κ. Βασιλεία Δεν ξέρω που θα μείνουν αυτά που παίρνω απόψε αλλά θα φροντίσω να πάρουν τη θέση τους. Δεν θα χαθούν…»
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η κυρία Βασιλεία είναι αδελφή της Ασημίνας Μιχάλα, της υπέροχης γυναίκας που γέννησε και ανάστησε τους εκλεκτούς της γνωστής οικογενείας που τιμά την πόλη μας.
Τιμή στον Λευτέρη Μιχάλα
Η επόμενη τιμητική πλακέτα ήταν για τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών κ. Λευτέρη Μιχάλα.
Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης που παρέστη παρά το γεγονός ότι άφησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε εξέλιξη, μίλησε με συγκίνηση και για τον κ. Λευτέρη Μιχάλα, τον άνθρωπο που οι πάντες γνωρίζουν κι εκτιμούν, τον σωστό και ευσυνείδητο επιχειρηματία, τον αγνό άνθρωπο, τον άριστο οικογενειάρχη και εξαιρετικό πατέρα, τον εντιμότατο συμπολίτη που κοσμεί την τοπική μας κοινωνία με την παρουσία και τη δράση του.
Ο κ. Μιχάλας από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών στην επανασύστασή του, έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στον φορέα του, κρατώντας πάντα τους χαμηλούς τόνους που συνηθίζουν οι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι.
Η απονομή της πλακέτας έγινε από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη.
Η εμφάνιση της χορωδίας
Από την άρτια οργανωμένη τελετή δεν έλειψε και η Χορωδία Μικρασιατών, υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, που ερμήνευσε με ξεχωριστή ευαισθησία παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του καθηγητή κ. Αναστασίου Ηλιαδάκη και συζήτηση που ακολούθησε.
Γενική ήταν πάντως η αποτίμηση με θετικά πρόσημα της εκδήλωσης και από οργανωτικής πλευράς, με πολλούς επαίνους στο Δ. Σ του Συλλόγου για την πρωτοβουλία του να τιμήσει μέλη του, που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην προσπάθεια να μη σβήσουν οι Μικρασιατικές παραδόσεις. Ιδιαίτερα τώρα που η κρίση αξιών σαν λαίλαπα απειλεί την εθνική μας μνήμη.