Θεωρώ, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, ενδιαφέρον, και αξία η με οποιονδήποτε εφικτό τρόπο αποκατάστασή τους, ώστε να μπορούμε όλοι, συμπολίτες και επισκέπτες μας, να τα γνωρίσουμε και να τα απολαύσουμε, (όταν σήμερα τα έχουμε «δει» μόνο σε εικόνες βιβλίων ή σε παλιές φωτογραφίες)!
Αυτές οι προτεινόμενες αποκαταστάσεις, πρέπει να γίνουν στον «φυσικό» τους χώρο, και δεν επαρκεί η οποιαδήποτε ενδεχόμενη μουσειακή ανταπόκρισή μας.
Οι προτεινόμενες αποκαταστάσεις μπορούν να γίνουν με υλοποιητικές δράσεις μας μέσα από ένα διαβαθμιζόμενο τρόπο ενεργοποίησής μας.
Δηλαδή, μπορούμε να μιλούμε, από το «τέλειο» που αφορά σε μια πλήρη αποκατάσταση-επανατοποθέτηση όλων εκείνων των στοιχείων που υπήρχαν σε κάθε μνημειακό σημείο της πόλης (με το αντίστοιχο μεγάλο κοστολόγιο κλπ. προβλήματα), μέχρι το πιο «απλό» που αφορά σε ανάρτηση μιας εικόνας, η οποία να δείχνει αυτό που υπήρχε εκεί στο κάθε μνημειακό σημείο της πόλης, (με αντίστοιχες γραπτές πληροφορίες ενημέρωσης).
Η τεχνολογία σήμερα παρέχει πολλές και επαρκείς δυνατότητες για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ετούτη την πρότασή μας.
Η Σχολή Καλών Τεχνών την οποία φιλοξενούμε στον Δήμο μας, και η οποία ουδεμία «σύνδεση» με την πόλη απόκτησε ποτέ, (με ενδεχόμενη εξαίρεση την όποια «ξενοδοχειακή» εξυπηρέτηση, για κάποιες πολιτιστικές δράσεις του Δήμου μας, στις υπάρχουσες εγκ/σεις του Ευληγιά), θα μπορούσε, επί τέλους, να μας προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της αναλαμβάνουσα όλα αυτά τα σχέδια, που θα χρειασθούν για όπου αποφασίσουμε να αναρτήσουμε χάρτες-σχέδια σε κάποια από τα ανωτέρω μνημειακά σημεία της πόλης.
Οι συμπολίτες εικαστικοί σίγουρα θα βοηθήσουν αναλαμβάνοντας με συμβολικές αμοιβές την κάλυψη (με έργα τους) κάποιων από αυτά τα μνημειακά στοιχεία της πόλης μας. Η πρότασή μου, αφορά σε μια οργανωμένη σειρά ενεργειών μας, που θα μας οδηγήσουν, μεθοδικά και με υπομονή, στην ολοκλήρωση της χρειαζούμενης αποκατάστασης των μνημείων που μας λείπουν.
Ενδεικτικά θα πρότεινα το κατωτέρω οργανόγραμμα ενεργειών του Δήμου:
Α. Σύσταση μιας επιτροπής από συμπολίτες-ειδικούς που γνωρίζουν τι υπήρχε, πού υπήρχε κλπ., ώστε να κάνει μια εμπεριστατωμένη καταγραφή του αντικειμένου που αφορά η πρόταση μας.
[Αυτή η επιτροπή, μπορεί να γίνει διάφορες επιτροπές, ανά περιοχές (όπως π.χ. μια επιτροπή για την παλιά πόλη, μια επιτροπή για την νέα πόλη, άλλη επιτροπή για κάθε δημοτική ενότητα, που ενώθηκε στον πρώην Δήμο Ρεθύμνου κλπ.)].
Β. Η ίδια επιτροπή θα συντονίσει την σύνταξη, για κάθε μνημειακό σημείο, ενός φακέλου τεκμηρίωσής του, με οσαδήποτε στοιχεία υπάρχουν για αυτό.
Γ. Παράλληλα με την προηγούμενη διαδικασία, και ανάλογα με την πορεία ωρίμανσης των φακέλων τεκμηρίωσης των μνημειακών σημείων, μπορεί να βγει σε δημόσια συλλογή ιδεών η μελέτη για τον τρόπο αποκατάστασης του αντίστοιχου μνημειακού σημείου (δηλ., για κάθε περίπτωση και ανάλογα με τα δεδομένα της που υπάρχουν, θα αναζητηθούν αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες δράσης, που να είναι εφικτά υλοποιήσιμες).
Δ. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ορίσει μια επιτροπή του, η οποία, θα αναλάβει να αξιολογήσει τις προτάσεις, και να καταθέσει, για κάθε μνημειακό σημείο, την δράση υλοποίησης στην οποία θα καταλήξει συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.
Η επιτροπή αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεργασθεί με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να «ωριμάσει» την πρόταση που θα υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει οριστικά, για το κάθε μνημειακό σημείο.
Ε. Λόγω της (επικαλούμενης από την δημοτική αρχή) οικονομικής δυσχέρειας, του δημοτικού ταμείου θα πρέπει να αναζητηθούν εθελοντές και χορηγίες, για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των δράσεων που θα αποφασισθούν.
Η ίδια επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναλάβει αυτήν την προσπάθεια, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες.
Η κυριότερη αναπτυξιακή παράμετρος του τόπου μας είναι πλέον ο τουρισμός!
Επόμενα, για να μπορέσουμε να «επιβιώσουμε» οφείλουμε να «προσέξουμε» και να εμπλουτίσουμε αυτό το τόσο ευαίσθητο «προϊόν» μας.
Θεωρώ, ότι «η επιστροφή στις ρίζες» είναι ένα ουσιαστικό ζητούμενο για την προσπάθειά μας αυτή.
Οι οποιεσδήποτε αναπλάσεις, τα πλακόστρωτα και τα κτιστά, οι ξυλοδιάδρομοι και οι φοίνικες, μπορεί να θεωρείται ότι προσφέρουν μια «καλύτερη εικόνα» για την οποία ακούμε «καλά λόγια», όμως η ταυτότητα της πόλης μας, η ανάδειξη αυτής της εικόνας του τόπου μας «όπως ήταν», έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία!
Τέτοια πλακόστρωτα και αναπλαστικά φτιασιδώματα υπάρχουν παντού σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, όμως η ιστορία και το όμορφο παρελθόν του τόπου μας υπάρχει μόνο στον τόπο μας!
Έχω πει πολλές φορές, πως το Ρέθυμνο είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος, δεν είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα, και χρειαζόμαστε να τον αποκαταστήσουμε και να τον απολαύσουμε όλοι μας.
Επίσης, έχω καταθέσει πολλές φορές το «παράπονο» και την απογοήτευσή μου, ότι στον Δήμο μας δεν παράγουμε πολιτική!
Ας αρχίσουμε, επί τέλους, και ας ξεκινήσουμε να δούμε ετούτο τον τομέα της ταυτότητας της πόλης μας, ας τον επεξεργασθούμε σωστά και με σοβαρότητα και ας αποφασίσουμε την πολιτική υλοποίησης αυτού του «καλύτερου Ρέθυμνου» που υπάρχει, που το θέλουμε, και που το χρειαζόμαστε.
Αυτονόητα είμαι εθελοντής, όπου μπορώ να είμαι χρήσιμος, σε αυτήν την προτεινόμενη προσπάθεια-δραστηριοποίηση του δημοτικού μας συστήματος.
επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ρεθύμνου
nikninos@gmail. com