Στη Βουλή την Παρασκευή η ελληνική πρόταση
ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΓΡΙΘΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο η πρόταση, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες το βράδυ για να συζητηθεί σήμερα Παρασκευή, με τη μορφή κατεπείγοντος, και να εγκριθεί από την Επιτροπή και την Ολομέλεια, ως βάση επί της οποίας θα διαπραγματευτούν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει όταν και εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.
Θα προηγηθεί στις 08:00 το πρωί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ετοιμότητα κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο τριήμερο, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξει κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί μίας πρώτης δέσμης μεταρρυθμίσεων.
Το αίτημα των δανειστών για κατεπείγουσα ψήφιση των μέτρων είχε διαφανεί και στην επιστολή – αίτημα που απέστειλε προς τον ESM ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δια της οποίας δεσμευόταν να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Κυριακής θα περάσουν τις πύλες του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την πλέον καθοριστική συνεδρίαση για το μέλλον της Ελλάδας από την έναρξη της κρίσης.
Ακολουθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) η Σύνοδος Κορυφής των «28», βάσει του προγραμματισμού που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαστε κοντά σε συμφωνία, εκτίμησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της Αντιπολίτευσης -ιδίως στη Ν.Δ.- για τη στάση τους. «Θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά και γρήγορα» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο. Ερωτηθείς αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ανέφερε:
«Διαβάζω διάφορα σενάρια, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εδώ έχουμε μια συμφωνία που έχει έρθει στο τραπέζι του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι οι προτάσεις που έχει κάνει ο Γιούνκερ με πέντε σημεία που αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κοστολογηθούν και να ενταχθούν σε ένα κείμενο που καθρεφτίζει την ελληνική θέση.
Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια όπου έχουμε μια θέση την οποία προσυπογραφούν και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή».
Στο ερώτημα αν θα θέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για την ψήφο των βουλευτών του, ο αρχηγός του κόμματος απάντησε:
«Στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, όλα αυτά τα θέματα έχουν τεθεί, έχουν εγκριθεί αυτά που πέρασαν ως ελληνική θέση και είμαστε όλοι σύμφωνοι, όπως έχει γίνει και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά που έχουμε συμφωνήσει ως εθνική θέση, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει εξουσιοδότηση για να συμβεί αυτό, θα ξαναπεράσει από την ΚΟ για να το ξανασυζητήσουμε».
Στο μεταξύ, από νωρίς χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Μετά το αίτημα προς τον ESM, το Μαξίμου αξιολογεί θετικά ότι ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ το προώθησε στους θεσμούς σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αναφορά και στη ρύθμιση του χρέους, ωστόσο στο αίτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό, κάτι που θα καθοριστεί με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας που συνδέονται με τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις προβλέψεις για τα έσοδα.
Ο ίδιος ο ESM θα αποφασίσει εν τέλει το ύψος της βοήθειας σε συνεννόηση με την Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την έγκριση του αιτήματος που θα καλύπτει τη χώρα για τρία χρόνια θα μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα ενώ και τα μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης θα απλωθούν σε βάθος τριετίας.
Μεϊμαράκης: Η Ν.Δ. στηρίζει, ο πρωθυπουργός να φέρει τη συμφωνία
Η Ν.Δ. θέλει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία και δεν έχει αλλάξει η γραμμή του κόμματος, όπως αυτή διατυπώθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο χθες Πέμπτη.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία και να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη. Υπογράμμισε, ότι η Ν.Δ. θα είναι παρούσα, ακόμη κι αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίξουν τη συμφωνία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που πρέπει να πει το μεγάλο «Ναι» για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να το κάνει διαπραγματευόμενος. Επανέλαβε, ακόμη ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει την ευθύνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνομιλήσει με το κόμμα του.
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε, δε, ότι θέλει να εκπέμψει μήνυμα προς τους εταίρους ότι και εκείνοι δεν μπορεί να είναι τόσο σκληροί απέναντι στη χώρα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε τη στάση του κόμματος, καθώς μετά την άρνησή του να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό χθες βράδυ και τις εμπρηστικές δηλώσεις του, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφραζόταν η αμφιβολία εάν η Ν.Δ. θα στηρίξει τελικώς τη συμφωνία ή αν θα επιστρέψει σε αντιπολιτευτική γραμμή.
Ο Β. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι ζήτησε θεσμική ενημέρωση και όχι κατ’ ιδίαν συνάντηση, θεωρώντας ότι μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θα έπρεπε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό να γίνει είτε υπό την προεδρία του Πρ. Παυλόπουλου, είτε τουλάχιστον παρόντων όλων των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Παυλόπουλος προέτρεψε εμμέσως τον κ. Μεϊμαράκη υπέρ της στήριξης της συμφωνίας, λέγοντας: «Είναι θετικό ότι είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτή η παράταξη που θεμελίωσε την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, θα βάλει πλάτη για να συνεχίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη».
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, σήμερα στις 11:30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή
Να μην αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από το Eurogroup χωρίς συμφωνία ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία διεμήνυσε ότι το κόμμα της στηρίζει την προσπάθεια αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή.
Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτή από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ».
Χαρακτήρισε θετικό ότι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν δείξει έμπρακτα την επιθυμία της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
«Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή σε κανένα» τόνισε και επανέλαβε «όχι ρήξη, ναι στην Ευρώπη».
Τέλος, ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από το Eurogroup του Σαββάτου αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Μπακογιάννη σε Γιούνκερ: Υπάρχει πλειοψηφία για να στηρίξει τη συμφωνία
Διαβεβαιώσεις προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η Ελληνική Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία με τους θεσμούς, έδωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνάντησή τους με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνάντηση, διάρκειας 50 λεπτών, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως ελπίζει και εύχεται «Η συμφωνία αυτή πράγματι να έρθει και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος και να μην πληρώσει ένας ολόκληρος λαός ερασιτεχνισμούς, ιδεοληψίες και εγωισμούς».
«Μεταφέραμε το μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ., Ευ. Μεϊμαράκη ότι η Ν.Δ. είναι το βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα που στήριξε την προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη και βεβαιώνει ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι αυτή η Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι μετέφεραν στον κ. Γιούνκερ το μήνυμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πάνε χαμένες και πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης.
Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αποδέχεται μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά, την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τη σταδιακή του ΕΚΑΣ, ενώ δίνει μάχη για να υπάρχει σαφής αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Για συντελεστές ΦΠΑ-Φορολογίας:
• Στον συντελεστή του 13% αναμένεται να μείνουν μόνο τα βασικά τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στο 23%.
• Στο 13% φαίνεται ότι θα μείνουν και τα ξενοδοχεία.
• Από το 13% στο 23% πηγαίνει όπως όλα δείχνουν και η εστίαση.
• Προς κατάργηση βαίνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά (μένει να φανεί αν θα υπάρξει μιας κάποιας μορφής επιδότηση στα μικρά νησιά ή στους μόνιμους κατοίκους με χαμηλό εισόδημα).
• Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς και η ενσωμάτωσή της στη νέα φορολογική κλίμακα.
• Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες και κατάργηση των εξαιρέσεων- απαλλαγών για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.
• Αύξηση στο 28% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
• Αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες.
• Αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13%.
• Αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία.
Στο Ασφαλιστικό:
• Καταργούνται άμεσα οι πρόωρες συντάξεις, με στόχο να βγαίνουν όλοι στα 67 έτη (στα 62 θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας).
• Επιπλέον, θα προβλεφθεί ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις.
• Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ ως το 2018, με στόχο να αντικατασταθεί από ένα στοχευμένο επίδομα.
• Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ.
• Για τους αυταπασχολούμενους οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
• Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%.
• Για τις επικουρικές θα γίνει και αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών.
Στο Δημόσιο:
• Έρχεται νέο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2016, με επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση.
• Θα γίνει εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή της κλιμάκωσης των αποδοχών για ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του Ε.Σ.Υ., δικαστικούς.
Περίοπτη θέση στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων ενεργειών θα έχουν η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων με έμφαση σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές.
Στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων μένει να φανεί εάν θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στον τομέα της ενέργειας, με διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το Δημόσιο, όπως έλεγαν οι τελευταίες πληροφορίες.
Tα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο που μπορεί να ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι άμεσες πληρωμές στην ΕΚΤ (Ιούλιος – Αύγουστος), που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές στο ΔΝΤ για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.