Στο «σφυρί» Ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες
• Μόνο το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκαν 125 αγγελίες για την πώληση μονάδων σε 19 νησιά
Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ
Αν και το 2013 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ακόμη και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, που έσπευσαν με το τέλος της σεζόν να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» σε κορυφαίο διαδικτυακό τόπο πώλησης ακινήτων κατέγραψε, μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δημοσίευση 125 αγγελιών για την πώληση, κυρίως, μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων σε 19 νησιωτικούς προορισμούς της χώρας. Το επιδιωκόμενο τίμημα από τους ιδιοκτήτες για τη πώληση των 125 μονάδων ανέρχεται στα 378,5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες μικρομεσαίες μονάδες πωλούνται έως 3 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερες μονάδες πωλούνται σε νησιωτικούς προορισμούς με υψηλό απόθεμα ξενοδοχειακών κλινών. Στη Ρόδο πωλείται ξενοδοχείο με δυναμικότητα 220 δωματίων έναντι 22 εκατ. ευρώ, στην Κέρκυρα πωλούνται δύο ξενοδοχεία δυναμικότητας 110 και 155 δωματίων έναντι 15 εκατ. ευρώ και 16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στα νησιά όπου σύμφωνα με την έρευνα πωλούνται ξενοδοχειακές μονάδες είναι η Μήλος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Άνδρος η Τήνος, η Σέριφος, η Σύρος, η Αντίπαρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Σίφνος, η Ίος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κως, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος.
Για την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη καταγράφηκε η ανάρτηση των περισσότερων αγγελιών για πώληση ξενοδοχείων, το τελευταίο δίμηνο. Στη Σαντορίνη πωλούνται 29 μονάδες έναντι ζητούμενου τιμήματος 64,5 εκατ. ευρώ και στην Κέρκυρα 28 μονάδες έναντι τιμήματος 134,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Πάρος με 15 ξενοδοχεία προς πώληση έναντι συνολικού τιμήματος 32,7 εκατ. ευρώ, η Μύκονος με 11 μονάδες έναντι τιμήματος 49,6 εκατ. ευρώ, η Κρήτη με 10 μονάδες έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, η Ρόδος με 7 μονάδες έναντι 29,65 εκατ. ευρώ, η Ζάκυνθος με 5 μονάδες έναντι 4,1 εκατ. ευρώ και η Νάξος με 5 μονάδες έναντι τιμήματος 12,9 εκατ. ευρώ.
Παρά την πληθώρα των επιλογών, οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι σχετικά λίγες. Γνώστες της ξενοδοχειακής αγοράς εκτιμούν ότι οι αγοραστές περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Από την άλλη, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός τουρισμός θα φτάσει σε νέο ρεκόρ το 2014, τόσο σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό όσο και σε επίπεδο εισπράξεων, σημειώνουν ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών στον ξενοδοχειακό κλάδο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, προβλέπουν ότι ένας αριθμός ξενοδοχείων τα δάνεια των οποίων βρίσκονται στο «κόκκινο» θα περάσουν υπό τον έλεγχο των τραπεζών και στη συνέχεια με την πώλησή τους θα προωθηθούν εκ νέου στην ιδιωτική αγορά. Σε ό,τι αφορά τους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, το όποιο ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στον τομέα της ανάληψης του μάνατζμεντ ξενοδοχειακών μονάδων.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχειακών μονάδων και στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί ξενοδόχοι έβαλαν πωλητήριο στις μονάδες τους, χωρίς όμως οι περισσότεροι εξ αυτών να βρουν αγοραστές.
Μόνο μέσω ενός εκ των μεγαλυτέρων μεσιτικών γραφείων πωλούνται έντεκα ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας έναντι συνολικού επιδιωκόμενου τιμήματος 124,2 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο που διατίθεται προς πώληση σε υψηλότερη τιμή έναντι 70 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια πριν, μόνο ένα από τα προς πώληση ξενοδοχεία αποτιμήθηκε από τον ιδιοκτήτη του σε υψηλότερη τιμή από το ζητούμενο τίμημα και των 11 ξενοδοχείων σήμερα.
(Από την Καθημερινή)
(Φώτο αρχείου)