Στην Agreco των 40 στρεμμάτων, με ελαιώνες και αμπελώνες, με μπαλκόνι το Κρητικό Πέλαγος, αναβιώνουν παραδοσιακοί μέθοδοι παραγωγής τυπικών κρητικών προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, λάδι, κρασί, τσικουδιές, μέλι, κρέας) χωρίς τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες.
Τα κτίσματα, χαρακτηριστικά της Κρητικής και Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα, περιλαμβάνουν εργαστήρια και παραδοσιακούς ξενώνες. Ο επισκέπτης θα βρει πετρόκτιστο φούρνο, νερόμυλο, πατητήρι, ρακοκάζανο, παλιό ελαιοτριβείο για το λάδι και μελίσσια. Στο εκκλησάκι του Άι Νικόλα του Κουρταλιώτη θα θαυμάσει τοιχογραφία με τους Ιερούς Τέσσερις Μάρτυρες Ρεθύμνης, ντυμένους με την παραδοσιακή Κρητική βράκα.
Η παραδοσιακή φάρμα Agreco:
– Παράγει βιολογικά προϊόντα και τα διαθέτει στα ξενοδοχεία της Grecotel.
– Έχει λάβει το πρότυπο το σήμα Bio-Kouzina από τη BIO Ελλάς.
– Έχει πιστοποιηθεί με ISO 22.000:05.
– Τυποποιεί και διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων με τον διακριτικό εμπορικό τίτλο «Προϊόντα Agreco».
Τα προϊόντα αυτά (Exclusive, Pop, Kids, Eau de Grece) εντυπωσιάζουν όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά για τον ξεχωριστό σχεδιασμό και συσκευασία τους.
– Προσφέρει την ξεχωριστή Βιωματική Δραστηριότητα ενηλίκων «Γίνε Αγρότης για μια Ημέρα».
– Προσφέρει την μοναδική Βιωματική Δραστηριότητα παιδιών ηλικίας 6-12 «Νεαροί Αγρότες».
– Προσφέρει ξεχωριστές Θεματικές Εμπειρίες με τις δραστηριότητες του κτήματος, ανάλογα με την εποχή (κουρά, γιορτή θερισμού, γιορτή τρύγου, πάτημα σταφυλιών, γιορτή τσικουδιάς).
– Ενημερώνει τους επισκέπτες για την κρητική διατροφή.
– Πραγματοποιεί Γευσιγνωσίες ελαιόλαδου στα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου.
– Δέχεται σχολεία (μετά από συνεννόηση) όπου ενημερώνει και εκπαιδεύει τους μαθητές στον παραδοσιακό και υγιεινό τρόπο ζωής.
– Σε συνέδρια, ημερίδες και ομιλίες η Agreco αποτελεί παράδειγμα «Καλής Πρακτικής»:
– Βιώσιμης Ανάπτυξης.
– Διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό.
– Συμμετέχει και υποστηρίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις.
– Σε επίσημα Δείπνα – Γεγονότα χρησιμοποιεί και προβάλει τοπικά προϊόντα.
Στο εστιατόριο Agreco ο επισκέπτης μετά την ξενάγηση απολαμβάνει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, δοκιμάζοντας την τσικουδιά παραγωγής Agreco και «βιώνει» μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία με μεράκι και σεβασμό στην κρητική φιλοξενία.
Μια ατέλειωτη ποικιλία πιάτων εποχής από ολόφρεσκα βιολογικά προϊόντα παραγωγής Agreco και παραδοσιακές συνταγές από την περίφημη κρητική κουζίνα, είναι μέρος της γευστικής περιπλάνησης.
Ό,τι δεν παράγεται, προέρχεται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς.
Το φαγητό συνοδεύουν βιολογικά κρασιά Agreco και ποικιλιακές τσικουδιές Agreco.
Το εστιατόριο Agreco, λόγω της μοναδικής γαστρονομικής εμπειρίας έχει βραβευτεί ως το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο, από το περιοδικό Vanity Fair της Αγγλίας.
Πολύ πρόσφατα, στα Tourism Awards 2014, η Grecotel απέσπασε ακόμα μια διάκριση για το εστιατόριο Agreco στην κατηγορία «Καινοτόμο concept εστιατορίου» σαν «Μοναδικό ελληνικό παράδειγμα κρητικής φιλοξενίας».
Το εστιατόριο Agreco Farm:
∙ Προβάλει την κρητική κουζίνα μέσω παραδοσιακών συνταγών κάνοντας χρήση εποχικών βιολογικών προϊόντων που παράγονται επί τόπου, χωρίς την χρήση χημικών.
∙ Υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη γευστική εμπειρία παραδοσιακού εστιατορίου αστικού τύπου ή εμπειρίας σε χωριό.
∙ Ενώ η γευστική περιπλάνηση είναι μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, δεν παύει να είναι μέρος μιας συνολικής εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης.
∙ Η εμπειρία των ολίγων έγινε εφικτή για «πολλούς».
∙ Το μενού Agreco έχει λειτουργήσει σαν brand και έχει εφαρμοστεί και σε άλλα εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων του Ομίλου υπηρετώντας και γνωστοποιώντας τις αρχές της κρητικής φιλοξενίας, την κρητική διατροφή, τα εκλεκτά κρητικά προϊόντα.
Παράλληλα:
∙ Σέβεται το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα και αειφορία.
∙ Έχει κερδίσει την αναγνώριση και εκτίμηση των πελατών για τη δέσμευση της Grecotel στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων αρίστης ποιότητας, προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και αυθεντικών εμπειριών.
∙ Αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία των πελατών.
∙ Βοηθάει την τοπική οικονομία, ενισχύοντας μικρούς τοπικούς παραγωγούς, διασυνδέοντας επιτυχώς τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
∙ Αποτελεί ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας συμμετέχοντας σε τοπικές εκδηλώσεις, διαδίδοντας την φιλοσοφία της Agreco σαν παράδειγμα καλής πρακτικής (Γιορτή Κρητικής Διατροφής, Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου και άλλες).
∙ Υποδέχεται σχολεία, δημοσιογράφους, σπουδαστές ειδικού ενδιαφέροντος (Slow Food) και συνέδρους.
∙ Συνεργάζεται με Τοπικές – Περιφερειακές αρχές, φιλοξενώντας υψηλούς επισκέπτες του πολιτικού και επιχειρηματικού βίου.
∙ Για τον τουριστικό κλάδο αποτελεί καινοτόμο ιδέα (αφού λειτουργεί από το 2002) σαν Μοναδικό Ελληνικό παράδειγμα κρητικής φιλοξενίας που καλύπτει πλήρως τις πιο υψηλές, σύγχρονες απαιτήσεις κάθε επισκέπτη.
Συμπέρασμα: Η Grecotel, αναπτύσσοντας μοναδικά προϊόντα (concepts) που εκφράζουν τον κρητικό πολιτισμό και αναδεικνύουν τις αξίες της Κρήτης, προβάλλει την Κρήτη, την κρητική φιλοξενία και την κρητική διατροφή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξή της, συνδέοντας επιτυχώς τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα.
(Το παραπάνω κείμενο είναι η παρουσίαση του Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκη, λειτουργικού διευθυντή της Grecotel Hotel’s and Resorts, που έγινε μετά από πρόσκληση, στην τριήμερη Συνάντηση «Ποιότητας, Επιχειρηματικότητας και Γευσιγνωσίας» στον Αγροτουριστικό Πολυχώρο «Πάνακρον», στη σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι, 2-4 Μαΐου 2014).