Τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο Twitter η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Ειδικότερα, η υπουργός τονίζει ότι τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο, ενώ σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid.
«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των μονοκλωνικών αντισωμάτων συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων, όπου αποφασίστηκε η διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν οι δομές υγείας, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο Καλαμάτας που εντάσσεται στα επιπλέον 15 νοσοκομεία της επικράτειας για τη χορήγηση της θεραπείας με μονοκλωνικά, ασθενείς, ενήλικες ή παιδιατρικοί (ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτεροι και ≥ 40 kg), που έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID 19 με την εμφάνιση ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων του COVID-19 τις τελευταίες 5 ημέρες και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας τους, δυνητικά μπορούν να λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
Πέραν των μέχρι σήμερα δικαιούχων ασθενών με νοσήματα υψηλού κινδύνου, διευρύνονται τα κριτήρια και προστίθενται νοσήματα και καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο όπως:
- Ηλικία ≥ 65 ετών
- BMI ≥ 35
- Χρόνια νεφρική νόσος (N18)
- Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
- Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (J84.1)
- Διαβήτης υπό θεραπεία (Ε10, Ε11)
- Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II) (I50)
- Χρόνια ηπατική νόσος (K76)
- Καρδιαγγειακή νόσος
- Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία (I10)
- Θαλασσαιμία (D56) – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (D57)
Η παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τους ανωτέρω παράγοντες καθιστά τον ασθενή υποψήφιο για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, αίτηση για την οποία μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε ιατρός διαθέτει κωδικούς συνταγογράφησης (ανεξαρτήτως ειδικότητας).
Η διαδικασία χορήγησης των θεραπειών ξεκινάει την Δευτέρα 27/12/2021.
Νέες μελέτες: Η Όμικρον έχει μεγάλη ικανότητα διαφυγής από τα μονοκλωνικά αντισώματα
Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού μπορεί να διαφύγει σε σημαντικό βαθμό από την ανοσιακή προστασία που προσφέρουν είτε τα εμβόλια είτε η προηγούμενη νόσηση είτε τα μονοκλωνικά αντισώματα, επιβεβαιώνουν πέντε νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».
Οι εργαστηριακές (όχι κλινικές) έρευνες, για μερικές από τις οποίες είχαν προηγηθεί προδημοσιεύσεις, δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι τελείως ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική σε όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα.
Μεταξύ αυτών ήταν τα REGN10987 (imdevimab), REGN10933 (casirivimab), COV2-2196 (tixagevimab), COV2-2130 (cilgavimab), LY-CoV555 (bamlanivimab), CB6 (etesevimab), Brii-196 (amubarvimab), Brii-198 (romlusevimab) και S309 (sotrovimab). Μόνο το τελευταίο καθώς και το romlusevimab βρέθηκαν να διατηρούν μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα