H απουσία ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού για την υδροδότηση της πόλης και των οικισμών του Ρεθύμνου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, έχει επανειλημμένως αναδειχθεί ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μητροπολιτικός δήμος του νομού. Ειδικά τη χρονιά που πέρασε τα πρώτα σημάδια της λειψυδρίας ήταν έντονα και προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια κατοίκων, επισκεπτών αλλά και φορέων που έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων περιορισμού της αλόγιστης χρήσης νερού αλλά και έκτακτων μέτρων όπως τη λειτουργία γεωτρήσεων για να καλυφθούν άμεσα ο ανάγκες υδροδότησης.
Οι ποσότητες του νερού τόσο από τη λίμνη του Κουρνά, όσο και από αυτή της Αργυρούπολης, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες δημοτών και επισκεπτών, με αποτέλεσμα ιδίως η ανατολική παραλιακή ζώνη της περιοχής του Αρκαδίου να αντιμετωπίζει συνεχώς τους καλοκαιρινούς σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.
Από τη μια τα υφαλμυρισμένα πηγάδια του ανατολικού Ρεθύμνου, όπου οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά και κακής ποιότητας με ενεργοβόρες γεωτρήσεις και από την άλλη οι περιορισμένες ποσότητες που φτάνουν στην πόλη από την Αργυρούπολη και τον Κουρνά, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση και τη σπατάλη που πολλές φορές συντελείται αλλά και την ύπαρξη μεικτών δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση με το κατά τα άλλα πολύτιμο αγαθό του νερού.
Η δημιουργία μεγάλων υποδομών απαραίτητων που θα εξασφαλίσουν επάρκεια νερού είναι απαραίτητες για να δοθεί οριστική λύση, σε ένα ζήτημα που έχει εξελιχτεί σε μεγάλο βραχνά για τον δήμο και η οποία έχει επανειλημμένως επισημανθεί ως άμεση προτεραιότητα.
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη έρχεται μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος του υπουργείου Εσωτερικών και την πρόσκληση που άνοιξε για έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, όπου δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του μεγάλου έργου του διυλιστηρίου, το οποίο θα υδροδοτεί τον δήμο Ρεθύμνης από το Φράγμα Ποταμών.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα ενταχθεί σε επίπεδο χώρας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΑΚ είχε τους τελευταίους μήνες σχετικές επαφές για να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου.
Το κόστος του ανέρχεται σε 22 εκ. ευρώ και με βάση τις προθεσμίες που έδωσε το υπουργείο, ο φάκελος του θα πρέπει να κατατεθεί προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα από 1η Φλεβάρη έως και 5 Απριλίου.
Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο είναι στο Γιαννούδι, σε οικοπεδικό χώρο όπου έχει αγοραστεί, συνολικής έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων.
Το διυλιστήριο που έχει σχεδιαστεί θα έχει δυναμική διανομής 30 ως 45 χιλιάδων κυβικών μέτρων ημερησίως, επομένως θα λύσει το σοβαρότατο πρόβλημα της ύδρευσης, που αντιμετωπίζει το βόρειο μέτωπο σήμερα.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης αφορά μια προμελέτη που περιλαμβάνει την κατασκευή διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διύλιση του υφαλμυρισμένου σήμερα νερού του φράγματος, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τα στελέχη του οργανισμού, θα εξασφαλίσει επιπλέον πέντε εκατομμύρια κυβικά νερού τον χρόνο.
Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής
Σε χθεσινή ανακοίνωση του ο δήμος Ρεθύμνης αναφέρεται στο μεγάλο διυλιστήριο του Γιαννουδίου, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη και εκφράζοντας την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής για την αίσια έκβαση μιας πολυσύνθετης και πολύμηνης προσπάθειας.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται: «Ο δήμος Ρεθύμνης ξεκίνησε πριν από μήνες μια πολυσύνθετη προσπάθεια με στόχο την ουσιαστική διαχείριση του προβλήματος της λειψυδρίας. Με ικανοποίηση ανακοινώνεται πως ο στόχος ευοδώθηκε.
Η αξιοποίηση του ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών μέσα από την επέκταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, ένα σημαντικό έργο που εξασφαλίζει άμεσα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την πόλη και τους οικισμούς του δήμου μας, του οποίου το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 22.096.800 ευρώ, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον ΟΑΚ (Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης), εξελίσσεται θετικά. Με το συγκεκριμένο έργο:
* Εξασφαλίζεται η υδροδότηση της πόλης, των τουριστικών περιοχών και των οικισμών του δήμου Ρεθύμνου, ιδίως ενόψει της αναμενόμενης αύξησης στην τουριστική κίνηση.
* Διασφαλίζεται η επάρκεια των αποθεμάτων της ΔΕΥΑ Ρεθύμνης για την ύδρευση των οικισμών.
*Αξιοποιείται στο έπακρο ο ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου και συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας από τον περιορισμό των αντλούμενων υδάτων από γεωτρήσεις στην περιοχή του κάμπου του Ρεθύμνου, οι οποίες λειτουργούν με μικρής ποσότητας και αμφίβολης ποιότητας νερό.
* Εξασφαλίζεται η επαρκής υδροδότηση του κάμπου του Ρεθύμνου συμβάλλοντας στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι στις γεωργικά ανεπτυγμένες περιοχές του δήμου Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου, εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού άρδευσης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών βιωσιμότητας του γεωργικού τομέα.