Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στις υπηρεσίες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ήταν οι δυο βασικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη χρονιά που φεύγει στην τοπική αυτοδιοίκηση του Ρεθύμνου. Οι περικοπές των κρατικών πόρων (ΣΑΤΑ και Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) σε ποσοστό που ξεπερνά το 65% την τελευταία εξαετία αποτέλεσε το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τα δημοτικά και περιφερειακά συστήματα που με πολύ μεγάλες δυσκολίες προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι πολιτικές του μνημονίου και οι περιορισμένες χρηματοδοτήσεις «στιγμάτισαν» και «πλήγωσαν» τους ΟΤΑ δημιουργώντας ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.
Αντιπεριφέρεια και δήμοι ωστόσο κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να υλοποιήσουν έργα υποδομής. Κονδύλια που διατέθηκαν από το ΕΣΠΑ έδωσαν τη δυνατότητα υλοποίησης δράσεων αλλά και ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.
Η αντιπεριφερειάρχης και οι πέντε δήμαρχοι του νομού μιλούν στα «Ρ.Ν.» για το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, για τη συρρίκνωση του προσωπικού στις υπηρεσίες τους τονίζοντας πως με σωστή οικονομική διαχείριση και σκληρή δουλειά κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της κοινωνίας. Γνωρίζουν πως και το 2017 θα είναι ένα ακόμα δύσκολο έτος, με τους προϋπολογισμούς που έχουν ψηφιστεί να είναι «σφιχτοί» και να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για υποδομές ανάπτυξης, ωστόσο όπως δηλώνουν θα επιχειρήσουν και φέτος έχοντας έτοιμες μελέτες και ολοκληρώνοντας ακόμα και άλλες για να διεκδικήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω τομεακών προγραμμάτων ή και διασυνοριακών για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.
Μ. Λιονή: «Η χρονιά κλείνει χωρίς εκκρεμότητες, προσβλέπουμε σε νέες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ»
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε ότι το 2016 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά από οικονομικής άποψης, ωστόσο όπως είπε δεν υπήρξαν απώλειες έργων ή πόρων, αφού το έτος κλείνει χωρίς καμία οικονομική εκκρεμότητα της Αντιπεριφέρειας σε υπάλληλους και εργολάβους. Σε ότι αφορά το νέο έτος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία αποτελούν μονόδρομο για την υλοποίηση έργων με δεδομένους τους περιορισμένους θεσμοθετημένους πόρους αλλά και το λιτό προϋπολογισμό της περιφέρειας και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Ειδικότερα η κ. Λιονή τόνισε: «Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2016 καθώς τα χρήματα πέρα από τα ευρωπαϊκά ήταν ελάχιστα. Όμως σαν περιφέρεια ναι μεν η χρονιά ήταν δύσκολη συγκριτικά με άλλους φορείς υλοποίησης έργων, σε γενικές γραμμές όμως πήγαμε καλά. Μέχρι και σήμερα πληρώνουμε επιταγές και δεν έχουμε εκκρεμότητες για τη χρονιά που κλείνει. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στους περιορισμένους θεσμοθετημένους πόρους και στο λιτό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο προγραμματισμός σε ότι αφορά έργα με εθνικά χρήματα είναι και φέτος μετρημένος. Για το 2017 επίσης ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε στην περιφέρεια είναι «φτωχός», όμως τα έργα που έχουμε προγραμματίσει βάσει των μελετών μας στοχεύουν σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ήδη έχουν αρχίσει και εντάσσονται έργα του Ρεθύμνου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ, όπως είναι ο βιολογικός του Κουλούκωνα και το δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου. Έπεται το δημοτικό σχολείο του Πανόρμου, το έργο στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, το τμήμα του Αγιοβασιλειώτικου δρόμου Αρμένοι-Παλέ. Μιλάμε για μεγάλα έργα, στα οποία προσβλέπουμε μαζί με τον βιολογικό του Πλακιά, που είναι σε εξέλιξη και έχει ακόμα δυο υποέργα για να περατωθεί. Ελπίζουμε όμως να υπάρξουν ταυτόχρονα περισσότερα χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις. Εμείς έχουμε κάνει έναν λελογισμένο προγραμματισμό για τη συντήρηση του οδικού μας δικτύου και κάποιων γεωτρήσεων με δικά μας χρήματα. Σε καλό δρόμο είμαστε με τη Σχολή Ασωμάτων μας καθώς μάς έχουν στείλει ένα σχέδιο για την προγραμματική σύμβαση, το οποίο επεξεργαζόμαστε με τους νομικούς συμβούλους της περιφέρειας και του δήμου. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε αυτή την περίοδο -επειδή έχουμε ένα 30% από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- στα εγγειοβελτιωτικά έργα των δήμων δηλαδή στα μικρά αρδευτικά, γεωτρήσεις και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαχείριση υδάτων».
Γ. Μαρινάκης: «Παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε τον προγραμματισμό μας»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης κάνοντας τον απολογισμό για το 2016 εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την υλοποίηση της στοχοθεσίας του δήμου. Έργα και δράσεις που όπως είπε συνάντησαν τεράστιες δυσκολίες λόγω της υποχρηματοδότησης και της συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία όμως υλοποιήθηκαν χωρίς απώλειες αφού καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες από όλο το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου. Ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και το προσωπικό του δήμου τονίζοντας ότι με καλό προγραμματισμό και σωστή διαχείριση έγινε το καλύτερο δυνατόν για τους δημότες του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το 2016 ήταν μια χρονιά που ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος προγραμματισμός με τα έργα που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και όχι μόνο, τα οποία αυτές τις ημέρες «κλειδώνουν» και γραφειοκρατικά και τελειώνουν. Ένα έργο, το οποίο ήταν μεγάλο και σε ύψος χρημάτων αλλά και σε ποικιλία, που παρά την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και όλων των υπηρεσιών του δήμου βγήκε εις πέρας. Διότι τα έργα, δεν είναι μόνο ότι βλέπουμε να γίνεται στο σημείο αναφοράς τους. Ένα έργο θέλει μεγάλη προετοιμασία εξαρχής, κατά τον χρόνο της υλοποίησης του και μετά πολύ μεγάλη παρακολούθηση και γραφειοκρατία. Αυτό απαιτεί χιλιάδες εργατοώρες και οφείλω να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος, αφού κανένα έργο μας δεν απεντάχθηκε. Όλα ολοκληρώθηκαν με τις δυσκολίες της περιόδου-δυσκολίες στις οποίες συνέτειναν κατά πολύ τα capital controls- που δημιούργησαν καθυστερήσεις επικίνδυνες για την πρόοδο των έργων και που τα όποια προβλήματα μας δημιούργησαν τα αντιμετωπίσαμε και με δικές μας δυνάμεις, όπως για παράδειγμα στα σχολεία που χρειάστηκαν πολλά συνοδά έργα, τα οποία και ολοκληρώθηκαν με χρήματα του δήμου. Ο δήμος τηρώντας μια σωστή οικονομική πολιτική, που δεν λαϊκίζει -γνωρίζει κάτι που ξεχνάνε πολλές φορές οι κυβερνώντες- ότι αν διαλυθεί ένα σύστημα μετά δεν επανασυστήνεται. Διότι για να διαλυθεί χρειάζονται λίγες αποφάσεις, αλλά για να επανασυσταθεί και να γίνει παραγωγικό, χωρίς να υποστείλει τη σημαία του στα θέματα της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της καθαριότητας και γενικά της καθημερινότητας, όπου ο δήμος είναι παρών, θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός. Παράλληλα, τα οικονομικά του δήμου μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και παρά την υποχρηματοδότηση τροφοδοτούμε την αγορά με χρήματα, με έργα. Είμαστε συνεπέστατοι στις πληρωμές μας και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να δημοπρατούσαμε και περισσότερα έργα, κάτι το οποίο θα συνέβαινε αν δεν είχε μεσολαβήσει ο νέος νόμος τον Αύγουστο, που ουσιαστικά ανέστειλε τις δημοπρασίες. Βέβαια εμείς ετοιμαζόμαστε, προσαρμοζόμαστε, παρά την υποστελέχωση. Εκτιμώ ότι αφού το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμα ουσιαστικά ανοίξει, ακόμα και το σχολείο Ατσιποπούλου που έχει ενταχθεί, δεν μας αφήνουν να το δημοπρατήσουμε, γιατί περιμένει τις τελικές οδηγίες η Διαχωριστική Αρχή -θα μας μείνει ωστόσο περίσσευμα δυνάμεων για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τις δημοπρασίες που έχουμε προγραμματίσει και να υλοποιήσουμε με τους δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς το τεχνικό μας πρόγραμμα. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου όλους και το προσωπικό του δήμου που ανταπεξήλθαν με πολύ μεγάλη πληρότητα σε ένα πολύ δύσκολο έργο. Θα ‘πρεπε κάποιες στιγμές και η κοινωνία να συγκρίνει τη δουλειά που γίνεται στον δήμο μας με το γενικότερο περιβάλλον που υπάρχει και την «καθίζηση» που υπάρχει στα υπόλοιπα συστήματα. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει και πετύχει όλη τη στοχοθεσία μας σε ένα σημαντικό βαθμό και ετοιμαζόμαστε για τον νέο κύκλο έργων που περιμένουμε το 2017».
Τα έργα καθημερινότητας σε πόλεις και οικισμούς αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του μητροπολιτικού δήμου για το 2017, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έργα τα οποία θα γίνουν με πόρους του δήμου. Παράλληλα τόνισε ότι ο δήμος προσανατολίζεται στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων και όχι μόνο για να υλοποιήσει έργα που έχουν να κάνουν τόσο με την ανέγερση σχολείων όσο και με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για 2017 έχουμε στο μυαλό μας ότι οι πόροι θα είναι λιγότεροι. Ο δήμος, με τις δικές του δυνάμεις και τα χρήματα που έχει θα τα διαθέσει στην καθημερινότητα και στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα βοηθήσει πολύ την καθημερινότητα ιδίως των χωριών. Είναι έτοιμες οι δημοπρασίες για καινούριο γκρέιτερ, για καλαθοφόρο και άλλα οχήματα που θα βοηθήσουν το έργο της τεχνικής μας υπηρεσίας, της υπηρεσίας καθαριότητας και της υπηρεσίας πρασίνου. Σαφώς, δίδουμε έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις στην πόλη και τους οικισμούς, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα σημείο στο οποίο υπάρχει υστέρηση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η ΔΕΥΑΡ θα προσπαθήσει από τη μεριά της να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να φτάσει σε ένα επίπεδο να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την αναβάθμιση του βιολογικού μας και τη σύνδεση του με τις όμορες περιοχές του τέως δήμου Αρκαδίου, Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά και ελπίζουμε ότι μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε και άλλα έργα όπως το 16ο και το σχολείο Ρουσσοσπιτίου. Το αρδευτικό έργο είναι ένα έργο που είναι υπερώριμο και πιστεύουμε ότι τον Μάρτιο θα ενταχθεί και θα λύσει τα προβλήματα της περιοχής του Αρκαδίου και του μισού τέως δήμου Ρεθύμνου. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια και έχουμε βάλει σαν μεγάλο στόχο να δημιουργηθεί το διυλιστήριο που θα λύσει το θέμα της υδροδότησης όλης της βόρειας τουριστικής περιοχής της πόλης του δήμου μας. Ένα έργο που είναι αναγκαίο και πρέπει από τώρα να προνοήσουμε, να το σχεδιάσουμε και να το υλοποιήσουμε».
Δ. Κόκκινος: «Μονόδρομος για τον δήμο η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων»
Ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών από άποψη περικοπής πόρων που στέρησαν τη δυνατότητα στον δήμο για την υλοποίηση έργων καθημερινότητας χαρακτήρισε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος το 2016, τονίζοντας ότι γίνεται μεγάλη προετοιμασία για την ένταξη σημαντικών έργων υποδομής στο ΕΣΠΑ, αφού όπως είπε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη του δήμου. Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκινος, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολα για την αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι το 2016 ήταν ο χειρότερος χρόνος σε ότι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας. Το κράτος έχει περικόψει άνω του 60% της ΣΑΤΑ και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, χρήματα που μας έδιναν τη δυνατότητα παλαιότερα -μέχρι και το 2010- να μην έχουμε ζημιές σε γεωτρήσεις, υδρεύσεις, αρδεύσεις κ.τ.λ. και αν είχαμε μπορούσαμε άμεσα να τις αντικαταστήσουμε, κάτι που δεν γίνεται σήμερα λόγω έλλειψης πόρων. Μέσα σε αυτή τη δυσκολία φέτος είχαμε και μια επιτυχία, καθώς καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τον βιολογικό του Κουλούκωνα. Ένα έργο 12. εκ ευρώ που θα καλύψει το 60% του πρώην δήμου Κουλούκωνα (Γαράζο, Λιβάδια, Αξό, Μουρτζανά, Βενί, Δαφνέδες). Παράλληλα έχουμε έτοιμες τις αναπλάσεις σε Μαργαρίτες, Αγγελιανά, Μελισσουργάκι, Πασσαλίτες, Καλανταρέ, κ.τ.λ. μέσω του προγράμματος ΟΣΑΠΥ και ολοκληρώθηκαν οι αναπλάσεις πρώην δήμου Κουλούκωνα. Στο κομμάτι των μελετών είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να διεκδικήσουμε το 2017 λιμενικά έργα σε Μπαλί, Πάνορμο και Σίσσες. Έχουμε επίσης έτοιμη μελέτη για την αξιοποίηση της γεώτρησης του Αγίου Μάμαντος, Καστρί, Αβδελλά, Δαμαβόλου, Αλιάκες, έργο 1,5 εκ. ευρώ το οποίο θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης. Παράλληλα, έχουμε υποβάλλει μελέτη για αφαλάτωση νερού στις περιοχές του Πανόρμου, Ρουμελί, Σκεπαστής, έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. Επίσης στοχεύουμε σε αναπλάσεις σε Πέραμα, Μελιδόνι, Πάνορμο, Σκεπαστή, Μπαλί, Σίσσες όπου ολοκληρώσαμε τις μελέτες και περιμένουμε να ανοίξουν προγράμματα. Μας ενδιαφέρει για την παραλιακή ζώνη της περιοχής μας το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που έχουμε υπόσχεση για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Προβλήματα όμως που εξακολουθούν να υπάρχουν έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία και αυτό γιατί δεν υπάρχουν προγράμματα για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων».
Γ. Ταταράκης: «Ο απολογισμός του έτους είναι θετικός για τον δήμο Αγίου Βασιλείου»
Ο Γιάννης Ταταράκης, δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη χρονιά που πέρασε τονίζοντας ότι ο δήμος κατάφερε παρά τις όποιες δυσκολίες να εξασφαλίσει χρήματα από εθνικούς πόρους και από την περιφέρεια Κρήτης για να υλοποιήσει έργα καθημερινότητας που δίδουν λύσεις σε πάγιες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής του, ενώ είναι ώριμες αρκετές μελέτες έργων που θα υποβληθούν προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Ταταράκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Για τον δήμο μας ήταν μια καλή χρονιά με δεδομένο ότι μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε εθνικούς πόρους από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Εσωτερικών και από την περιφέρεια Κρήτης και σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ και τις μελέτες που ετοιμάζονται για να κατατεθούν προς ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον δήμο μας σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον βουλευτή του νομού Ανδρέα Ξανθό για τη βοήθεια τους. Με τα χρήματα αυτά από εθνικούς πόρους θα δημοπρατήσουμε άμεσα έργα ύδρευσης, ασφαλτοστρώσεων του πεπαλαιωμένου και φθαρμένου από την κακοκαιρία οδικού δικτύου. Οι θεσμοθετημένοι πόροι, έστω και κουτσουρεμένοι έφτασαν στο δημοτικό ταμείο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Για το νέο έτος ο κ. Ταταράκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο νερό και τα αντίστοιχα έργα για την ορθή διαχείριση του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που αρχίζει να εκλείπει στην Κρήτη και με αυτή τη λογική θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα ύδρευσης και άρδευσης. Θα προχωρήσουμε σε ασφαλτοστρώσεις στο δημοτικό οδικό δίκτυο καθώς έχουμε μεγάλες καταστροφές, οι οποίες χρειάζονται άμεσης αποκατάστασης. Προχωράμε τις μελέτες για τους βιολογικούς καθαρισμούς, ήδη είναι έτοιμη η μελέτη των Αγκουσελιανών, ολοκληρώνεται η μελέτη Κοξαρέ-Μιξόρρουμα, έχουμε έτοιμη τη μελέτη των Μελάμπων, ολοκληρώνεται η μελέτη του αντιπλημμυρικού έργου Μελάμπων-Λαμπινής με έργα τα οποία στοχεύουμε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η μελέτη για την αξιοποίηση της τουριστικής ζώνης του Πλακιά, έργο για το οποίο επίσης θα διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Εν τω μεταξύ το πρώτο τρίμηνο του έτους ανοίγει το πρόγραμμα Leader, για το οποίο έχουμε έτοιμες μελέτες που αφορούν σε αναπλάσεις πλατειών και αγροτική οδοποιία».
Π. Μουρτζανός: Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση τω προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, έκανε επίσης λόγο για μια δύσκολη χρονιά για την αυτοδιοίκηση στη διάρκεια της οποίας καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί η δημοτική αρχή στις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών ενώ τόνισε πως τα αναγκαία για την περιοχή μεγάλα έργα, όπως το εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ Αμαρίου και το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού ανήκουν στις αρμοδιότητες των υπουργείων, όπου ασκούνται συνεχώς πιέσεις για να δρομολογηθεί η υλοποίηση τους.
Ειδικότερα ο κ. Μουρτζανός μεταξύ άλλων τόνισε: «Η χρονιά που πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη οικονομική χρονιά όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς στον δήμο μας δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας και πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Συγχρόνως όμως προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελετών με σκοπό την ένταξη και κατασκευή έργων μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, έργων που θα αναδεικνύουν την περιοχή και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Τώρα σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα που είναι πάνω από τις δυνάμεις ενός μικρού δήμου και τα τελευταία χρόνια εξαγγέλλονται κατά καιρούς από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, εύχομαι τη νέα χρονιά να δρομολογηθεί η κατασκευή τους.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων πρέπει επιτέλους άμεσα να δημοπρατηθεί. Έχουν ενημερωθεί οι πάντες για τους κινδύνους της συνεχιζόμενης καθυστέρησης.
Ενώ η μελέτη για το Φράγμα του Πλατύ έχει ολοκληρωθεί ουδείς από το αρμόδιο υπουργείο ενδιαφέρεται πλέον για το έργο αυτό.
Ευελπιστώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας του 2012 από τον τότε υπουργό και να προχωρήσει στη Σχολή Ασωμάτων η παραχώρηση γης για τη δημιουργία του Μεσογειακού κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας, καθώς έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κατασκευής των εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια Κρήτης.
Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει επιτέλους να χρηματοδοτήσει την περιφέρεια για την ολοκλήρωση της κατασκευής τουλάχιστον ενός από τα τρία τμήματα του Αμαριώτικου δρόμου που εδώ και χρόνια έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.
Ευελπιστούμε η κατασκευή του υβριδικού υδροηλεκτρικού στο Φράγμα των Ποταμών σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπευθύνων να ξεκινήσει το νέο έτος.
Όπως και το έτος που πέρασε έτσι και το 2017 προτεραιότητα μας θα είναι και πάλι η λύση των προβλημάτων των πολιτών».
Μ. Καλλέργης: «Στόχος μας η ήπια τουριστική ανάπτυξη των Ανωγείων»
Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης, μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει έκανε λόγο για μια δύσκολη περίοδο όπου η αυτοδιοίκηση αναγκαστικά προσαρμόστηκε στις ανάγκες του μνημονίου. «Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, ωστόσο καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τα έργα που ήταν στη δική μας ευθύνη και αρμοδιότητα. Κερδίσαμε ένα έργο παραπάνω, και αναφέρομαι στο περίπτερο της Νίδας που ξεκίνησε να φτιάχνεται τον Νοέμβριο. Υπάρχει ένα «σφίξιμο» στην αυτοδιοίκηση από άποψη πόρων λόγω του μνημονίου. Στον δήμο Ανωγείων είχαμε και αρκετές συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού μας, συμπληρώσαμε ωστόσο κάποιες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ» ανέφερε ο κ. Καλλέργης εκφράζοντας την ελπίδα το 2017 να είναι ένα καλύτερο έτος που θα δώσει τη δυνατότητα στον δήμο Ανωγείων να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «Ελπίζω να ξεφύγουμε σιγά-σιγά από αυτό το «στένεμα» της τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα και είμαστε πιο άνετοι οικονομικά για να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από προγράμματα να αναπτύξουμε τον τόπο μας. Εμείς προσδοκούμε να λειτουργήσουμε δομές, όπως ο τόπος του Βοσκού, το Ψηφιακό Μουσείο, να αξιοποιήσουμε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη γα να γίνουν κέντρα αναφοράς εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ήπιας ανάπτυξης. Να δώσουμε δηλαδή μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον ορεινό δήμο μας. Ευελπιστούμε και σε χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, ήδη έχουμε καταθέσει φάκελο για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων εγκαταστάσεων του δήμου, όπως το παλιό σχολείο στην είσοδο του χωριού που σχεδιάζουμε μια υποδομή που θα σχετίζεται με την παράδοση και τη λαογραφία της περιοχής μου και τη μετατροπή του χιονοδρομικού κέντρου σε καταφύγιο, όπως επίσης θέλουμε να καταθέσουμε προτάσεις μόλις ανοίξει σχετικός άξονας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ή ακόμα και αναπλάσεις στον οικισμό των Ανωγείων και των Σισσάρχων» είπε.