Μετά τη μικρή κινητικότητα που παρατηρήθηκε την περίοδο των Απόκρεων στα καταστήματα του Ρεθύμνου, η γνώριμη καθημερινότητα με υποτονική κίνηση και περιορισμένες εισπράξεις, επέστρεψε για τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Η κακοκαιρία σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές, που έχουν να ανταποκριθούν σε μια σειρά από αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις με μεγαλύτερη αυτή του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγεί αυτομάτως την τοπική αγορά σε συνθήκες ασφυξίας. Η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαρτίου πέρασε απαρατήρητη για την πλειοψηφία των καταναλωτών, καθώς είχαν φρονήσει να καλύψουν τις οποίες ανάγκες είχαν την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Από την άλλη οι έμποροι έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές τους, προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμα και να καταφέρουν να προμηθευτούν νέα εν όψει της άνοιξης και του καλοκαιριού, κάτι όμως που όπως φαίνεται γίνεται με φειδώ και με βάση τα όσα επιτρέπει το ταμείο του κάθε επιχειρηματία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης, ο εμπορικός κόσμος αδημονεί για την νέα τουριστική περίοδο. Όπως είπε υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τον σύλλογο ξενοδόχων όπου είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία, αρκετά ξενοδοχεία θα ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, γεγονός που τους γεμίζει με ικανοποίηση: «Η οικονομική συγκυρία και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Υπήρξε μια μικρή κινητικότητα την περίοδο των Απόκρεων οπότε και η πόλη γέμισε από επισκέπτες, αλλά αυτό φυσικά διήρκησε λίγο και σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό. Στα εμπορικά καταστήματα υπάρχουν εκπτώσεις μέχρι και την Τρίτη λόγω της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, όμως δυστυχώς η αγοραστική δύναμη είναι περιορισμένη και οι καταναλωτές δεν έχουν να διαθέσουν για αγορές. Οι ελπίδες μας πλέον στρέφονται στον τουρισμό που φέτος θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε να είναι μια πολύ καλή σεζόν. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί παρά τον πόλεμο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων – όπως μας ενημερώνουν οι ξενοδόχοι – και μάλιστα φέτος φαίνεται ότι αρκετά ξενοδοχεία θα ανοίξουν από τις αρχές του Απριλίου. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά με τον τουρισμό και θα υπάρξει οικονομική τόνωση στα εμπορικά καταστήματα του τόπου μας, γατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα» τόνισε ο κ. Πολιουδάκης.
Μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι της Κρήτης
Υπενθυμίζεται ότι οι έμποροι της Κρήτης ζητούν μέτρα στήριξης του κλάδου τόσο απέναντι στα οικονομικά δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού όσο και μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων τους που πλέον είναι δυσβάσταχτο. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, θεωρεί επιβεβλημένη την παρέμβαση του κράτους τη δεδομένη στιγμή και γι’ αυτό άλλωστε και έχει καταθέσει ένα πλήρες κείμενο προτάσεων, το οποίο και απευθύνει στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, αλλά και Περιβάλλοντος. Οι προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εδράζονται σε έντεκα συνολικά άξονες, ενώ υπάρχουν επίσης προτάσεις και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ άλλων ζητά, «Την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν όλες οι επιχειρήσεις, να γίνει μη επιστρεπτέα, για τις μικρές επιχειρήσεις και για ποσά τουλάχιστον κάτω των 30.000 ευρώ. Για πάνω από ποσά και μετά τις εξαγγελίες για -50% επιστροφής, κλιμακωτά να μειωθούν οι επιστρεπτέες πάνω από το -50%. Ζητά κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και -50% του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, με τη μόνιμη κατάργησή του σαν φόρος, που μπήκε πρόσκαιρα και ως συνήθως αποκτά μονιμότητα. Επιμένει στη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και ζητά κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους».
Οι έμποροι κρίνουν επιβεβλημένη την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών κάτι που θα δώσει όπως τονίζουν ανάπτυξη και ρευστότητα στην οικονομία.
Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να αναστείλει κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του δημοσίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Διεκδικούν επίσης επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση.
Αναφορικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους η Ομοσπονδία προτείνει:
1) Αναστολή ρυθμίσεων για οφειλές προς ΔΕΗ, και άλλους ιδιωτικούς παρόχους με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών.
2) Επιδότηση στο 50% της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
3) Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων πέραν της αξίας του ρεύματος, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
4) Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης, ψυγείων και λαμπτήρων.
Μέχρι στιγμής πάντως οι έμποροι της Κρήτης δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση-απάντηση στην επιστολή τους.
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη ενισχυμένων μέτρων στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων που πλήττονται από τη συνεχή και επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση επισήμανε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα, στη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν, πως η πολεμική ανάφλεξη στην Ουκρανία απαιτεί την πλήρη επικαιροποίηση του μηχανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, καθώς και των νέων πληθωριστικών πιέσεων τις οποίες τροφοδοτεί.