Πλημμύρισε από κόσμο το Σάββατο η αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία του βολιώτικου σχολείου με το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου.
Το κοινό ενθουσιάστηκε με τις κρητικές μελωδίες και άσματα σε μια ξεχωριστή συναυλία για τα τοπικά εκπαιδευτικά δρώμενα.
Η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η έντεχνη μουσική που εμπνέεται από το κρητικό ύφος και μουσικό ιδίωμα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας αυτής συναυλίας, ενώ πλαισιώθηκαν και από άλλα είδη μουσικής προσδίδοντας στο πρόγραμμα ποικιλία, ζωντάνια και ξεχωριστό ύφος.
Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν και άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τραγούδια που με τέχνη ερμηνεύονταν από τους μαθητές και τους καθηγητές.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου εμφανίστηκε το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής με υπεύθυνο τον Στέφανο Χαιρέτη. Στη συναυλία συμμετείχαν και ο καθηγητής Μουσικής Βασίλης Αγροκώστας, καθώς και η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «το Αρκάδι» με τη χορευτική της ομάδα.
Από το Μουσικό Σχολείο του Βόλου εμφανίστηκε η ορχήστρα Νίκος Ξυλούρης με υπεύθυνο καθηγητή τον Μιχάλη Χατζηκοτέλη και η Χορωδία Μοντέρνας Μουσικής με υπεύθυνη τη Φρόυ Παναγιωτακοπούλου.
Πολλά από τα τραγούδια που ακούστηκαν, ανήκουν στην κατηγορία των «ταμπαχανιώτικων». Ως ταμπαχανιώτικα ή μανέδες προσδιορίζουμε τα μη χορευτικά τραγούδια των αστικών περιοχών της δυτικής Κρήτης, που αναπτύχθηκαν κυρίως (όσα έχουν διασωθεί) τον 19ο και τον 20ό αιώνα σε αλληλεπίδραση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου των περιοχών αυτών, καθώς και της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη μουσική της Μικράς Ασίας και αργότερα με το ρεμπέτικο.
Από μουσικής απόψεως πρόκειται για μελωδίες άλλες πρωτότυπες και άλλες βασισμένες σε επεξεργασμένα μικρασιατικά πρότυπα, οι οποίες όλες ανήκουν στην οικογένεια της Βυζαντινής Μουσικής, όπως και η κρητική και γενικότερα η ελληνική παραδοσιακή μουσική στο σύνολό της.
Χαρακτηριστικά δείγματα είναι ο περίφημος «σταφιδιανός σκοπός», από τα παλαιότερα σωζόμενα ταμπαχανιώτικα τραγούδια, αλλά και το πασίγνωστο «Φιλεντέμ» που όλοι θυμόμαστε από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.
Εξαιρετικοί μουσικοί, καθηγητές και μαθητές, σημαντικές μουσικές της ελληνικής μας παράδοσης, ακαταπόνητη προσπάθεια, ενθουσιασμός και μεράκι όλων των συμμετεχόντων δημιούργησαν μια σημαντική παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησαν η μουσική και η πολιτισμική προσφορά των Μουσικών Σχολείων.
Τα δύο σχολεία έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με εκατέρωθεν επισκέψεις και πραγματοποίηση εξαιρετικών πολιτιστικών προγραμμάτων.