Ο αγροτουρισμός στην Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο περαιτέρω ανάπτυξης για το νησί, το οποίο διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Τουριστικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας που βρίσκονται στην ύπαιθρο και συνδυάζουν εκτός από τη διαμονή και σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο και οι οποίες έχουν ταυτόχρονα την προσωπική σφραγίδα του ιδιοκτήτη τους ο οποίος θα είναι σε άμεση επαφή και σχέση με τον επισκέπτη του, είναι οι μονάδες εκείνες που επιλέγονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από τους επισκέπτες.
Μονάδες που βρίσκονται στη φύση, σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν την ομορφιά αλλά και τον πλούτο του κάθε τόπου, δίδοντας ταυτόχρονα στον φιλοξενούμενό του τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτήν είτε μέσα από δραστηριότητες της υπαίθρου, είτε μέσα από την παραγωγή και καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων, βρίσκονται πρώτες στη λίστα των ευρωπαίων επισκεπτών.
Η κατάταξη μιας επιχείρησης στο χώρο του Τουρισμού Υπαίθρου-Αγροτουρισμού, καθώς και σε μηχανισμούς εμπορικής προώθησης, προϋποθέτει τη δημιουργία ενός εμπορικού προϊόντος με κοινά χαρακτηριστικά και κοινή ταυτότητα. Απαιτεί την απόκτηση ειδικού ποιοτικού σήματος Τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού.
Δυστυχώς, όμως παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες, το κράτος φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί τα οφέλη οικονομικά και όχι μόνο που θα μπορούσε να αποκομίσει, επενδύοντας στον αγροτουρισμό. Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτουρισμού Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια με τα μέλη της καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να αφυπνίσει και να αποδείξει τη σημασία τέτοιων μονάδων. Από το 2011 η Πανελλήνια Ένωση Αγροτουρισμού, έγινε μέλος και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού μπαίνοντας έτσι στο χάρτη των ευρωπαϊκών προορισμών σε αντίστοιχες μονάδες.
Η πολιτεία όμως εξακολουθεί, όπως λένε τα μέλη της, να είναι απούσα αφού παρά τις κατά καιρούς πιέσεις και προσπάθειες δεν έχει μέχρι στιγμής θεσπιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία τους.
Στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου με τη συμμετοχή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτουρισμού, της προέδρου της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης αλλά και του προέδρου της Ένωσης Πελοποννήσου και μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού, πληροφόρησαν τους επιχειρηματίες για τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξή τους στην ένωση.
Αναλυτικά
Μοχλός ανάπτυξης ο αγροτουρισμός για την Κρήτη
• Τα κριτήρια για την ένταξη των μονάδων στον Τουρισμό Υπαίθρου – Αγροτουρισμό παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου
Οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροτουρισμού στη χώρα αλλά και στην Κρήτη ειδικότερα είναι τεράστιες, όπως επισημαίνουν οι εμπλεκόμενοι του χώρου, που υποστηρίζουν πως αυτή η μορφή τουρισμού αποτελεί τη μόνη διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Μονάδες που βρίσκονται στην ύπαιθρο, μικρής κλίμακας, οι οποίες προσφέρουν στον επισκέπτη εκτός από την ευχάριστη διαμονή του δίπλα στη φύση και σειρά άλλων δραστηριοτήτων που να συνδέουν το κατάλυμα με τη φύση, την γη και τα προϊόντα της είναι εκείνες που κερδίζουν τις προτιμήσεις των ευρωπαίων επισκεπτών.
Η Κρήτη διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω του ότι είναι μια πλούσια και ευλογημένη περιοχή που αν επενδύσει σε μονάδες τουρισμού Υπαίθρου -Αγροτουρισμού θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη.
Η ενεργοποίηση αλλά και η ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό στην ύπαιθρο, η ενημέρωσή τους για τις πολλαπλές δυνατότητες που μπορούν να έχουν θα φέρει σημαντικές επενδύσεις για το νησί.
Στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, με θέμα: «Tα κριτήρια Ένταξης στον Τουρισμό Υπαίθρου- Αγροτουρισμό» τονίστηκαν οι προοπτικές τέτοιων επενδύσεων.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κυρία Κορίνα Μηλιαράκη, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν ανέφερε: «Η Κρήτη μπορεί να προσφέρει ένα πολύ πλούσιο προϊόν, γιατί στηρίζεται στην πολυδραστηριότητα. Δηλαδή, μπορούμε να αναπτύξουμε τις διαφορετικές μορφές τουρισμού και να τις συνδέσουμε μεταξύ τους. Αυτή την στιγμή ο αγροτουρισμός είναι ένας χώρος κατακερματισμένος. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε μικρές επιχειρήσεις, γιατί μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργειά τους, θα προκύψει ένα νέο προϊόν. Ένας ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όλοι μαζί μπορούμε όμως να αποτελέσουμε μια πρόταση για να ανασυγκροτηθεί η ύπαιθρος και να βγούμε από το αδιέξοδο. Ο αγροτουρισμός, αποτελεί την μόνη λύση στο χώρο του τουρισμού, γιατί έχουμε δοκιμάσει το άλλο πρότυπο τουρισμού και βλέπουμε ότι δεν μας οδηγεί πουθενά. Δεν είναι βιώσιμος και δεν αφήνει κέρδος. Απευθυνόμαστε σε όλους τους επιχειρηματίες της υπαίθρου, αλλά και σε νέους επιχειρηματίες να τους βοηθήσουμε να σώσουν τα παλιά σπίτια τους, να μπορέσουν να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα στην ύπαιθρο, να μπορέσουν να συνδέσουν τις δραστηριότητες με τον τουρισμό».
Η κυρία Μηλιαράκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οι τουριστικές μονάδες μικρής κλίμακας της υπαίθρου να μπορέσουν να έχουν ταυτότητα και να συνδυάζουν σειρά δράσεων που θα συνδέουν τον επισκέπτη με τον πολιτισμό κάθε τόπου: «Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι η Ελλάδα και η Κρήτη ειδικότερα δεν είναι γνωστός ως προορισμός αγροτουρισμού. Εμείς τώρα προσπαθούμε να κάνουμε συνδυασμούς, έτσι ώστε να μην είναι μια επιχείρηση όπου απλά θα δίδουμε ένα κλειδί και θα το επιστρέφουμε μετά την αναχώρηση. Θέλουμε να έχει ένα πρόσωπο, να συνδέεται ο επισκέπτης με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου».
Ο κ. Πάνος Πούλος, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου και μέλος του Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού υπαίθρου μίλησε για τα κριτήρια που εφαρμόζονται για πρώτη φορά πιλοτικά στην Κρήτη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το κυριότερο θέμα είναι, πως εμείς θα δημιουργήσουμε ένα προϊόν, το οποίο θα είναι ορατό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο κομμάτι αυτό είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η οποία αφορά πάνω από 100.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και είναι αυτή που διαμορφώνει πολιτικές για τον αγροτουρισμό. Επίσης έχει ένα πορταλ, στο οποίο συνδεόμαστε σαν Ελλάδα, άρα και η Κρήτη, από όπου μπορεί η Ευρώπη να βρει το προϊόν μας. Για μας αυτή η συγκυρία είναι πολύ μεγάλη, καθώς και τα κριτήρια τα οποία προχωράμε και σε επίπεδο εθνικό συνάδουν με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τα οποία έχουν καθοριστεί εδώ και χρόνια, εφόσον υπάρχει εκεί θεσμικό πλαίσιο κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας».
Για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου μίλησε και ο κ. Νίκος Φρατζεσκάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτουρισμού, ο οποίος τόνισε: «Ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία αν αντιληφθεί η πολιτεία το «δυνατό χαρτί» που έχει στα χέρια της θα στήριζε το θεσμό της αγροτουριστικής επιχείρησης, καθώς στηρίζουμε μικρές δραστηριότητες με παράπλευρες δράσεις, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο. Ποτέ δεν έδειξε ενδιαφέρον η ελληνική πολιτεία. Εμείς το 2011 στην Κεφαλονιά καταθέσαμε ένα νέο σχέδιο δράσης στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και γίναμε μέλος της που είναι κάτι πολύ σημαντικό και βάσει των κριτηρίων που έχουμε επεξεργαστεί θα προχωρήσουμε».