Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου, ο ρόλος και η συμμετοχή των κατοίκων, αλλά και τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση για τη δημιουργία υποδομών και δράσεων, που θα δώσουν νέα ώθηση στην πρώην επαρχία Μυλοποτάμου συνδυάζοντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής, τον πολιτισμό με την ιστορία και την παράδοση του τόπου αλλά και την φιλοξενία των κατοίκων, αποτέλεσαν το αντικείμενο του 31ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αρχαία Ελεύθερνα.
Με αφορμή και τη λειτουργία του πρώτου Μουσείου Αρχαιολογικού Χώρου της Κρήτης, του Μουσείου της περιοχής, που ήδη στους δύο μήνες λειτουργίας του έχει προσελκύσει περισσότερους από 20.000 επισκέπτες ανά τον κόσμο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Κίνησης Μυλοποταμιτών, συμπεριέλαβαν ως κυρίαρχο θέμα του συνεδρίου τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για την περιοχή, η οποία μπορεί να αλλάξει σελίδα και να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο που θα συνδυάζει τις αρχαιότητες, την κρητική φιλοξενία, την παράδοση, τα ντόπια προϊόντα και άλλες θρησκευτικές-πολιτιστικές διαδρομές, οι οποίες θα συνοδεύονται με τα κατάλληλα έργα υποδομής.
Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου από την περιοχή, αρχές και φορείς του τόπου, ενώ το παρόν έδωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Σπύρος Φακιδάρης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: «Ο σύλλογός μας τώρα και 30 συνεχή χρόνια κάνει κάθε χρόνο το συνέδριο σε διαφορετικό χωριό. Τα θέματα τα επιλεγεί το διοικητικό συμβούλιο και έχουν πάντα περιεχόμενο αναπτυξιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Ειδικά φέτος το συνέδριο έχει ειδική σημασία, γιατί γίνεται σε έναν χώρο, που όπως ανακάλυψαν και οι ανασκαφές του κυρίου Σταμπολίδη, βρέθηκε μια πολιτεία που δείχνει ότι υπήρχε πολιτισμός και ανάπτυξη πριν από χιλιάδες χρόνια. Τα θέματα του συνέδριου μας φέτος αφορούν και την αρχαιότητα, αλλά και την ανάπτυξη με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή. Προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν πολλές, γιατί ένα μέρος των κατοίκων των περιοχών αυτών θα ασχοληθούν με νέες δραστηριότητες, θα έρθει εργασία, θα έρθει κάποια οικονομική ενίσχυση στην περιοχή».
Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε την ευκαιρία στο 31ο συνέδριο Μυλοποταμιτών, το οποίο πραγματικά δείχνει μια πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο, στη διοργάνωσή του και στην ετήσια συνάντηση φορέων, τοπικών κοινωνιών, αυτοδιοίκησης, και όλων των παραγωγικών ανθρώπων της περιοχής που προσπαθούν κάθε χρόνο να αναδείξουν τα προβλήματα, να προτείνουν λύσεις και να δώσουν μια ώθηση οικονομική, κοινωνική και παραγωγική στην περιοχή τους. Νομίζω ότι αυτό είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από την κοινωνία των πολιτών, συμμετέχουν οι υπόλοιποι φορείς, στηρίζεται συνολικά και από την αυτοδιοίκηση του νομού και θεωρώ γενικά ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει ένας δημόσιος διάλογος για το που βρισκόμαστε σήμερα».
«Η ταυτότητα και οι άνθρωποι της περιοχής είναι η ζωντανή διαφήμιση του τόπου»
Ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου, στους κατοίκους και στους επιχειρηματίες έδωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εμπνευστής και οραματιστής του νέου Μουσείου της Ελεύθερνας Νίκος Σταμπολίδης. Κατά την εισήγησή του με θέμα «Αρχαιολογία και Ανάπτυξη», ο καθηγητής επέστησε την προσοχή τους για την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης του νέου πολιτιστικού θησαυρού, που ήδη έχει κάνει την περιοχή τους πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ανά τον κόσμο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα, την φιλοξενία, τη διατήρηση της παράδοσης και των ντόπιων προϊόντων που αποτελούν την ταυτότητα του τόπου και που σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται πλέον στην περιοχή μπορεί να την καταστήσουν ένα κέντρο ανάπτυξης και πολιτισμού.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Σταμπολίδης, ανέφερε: «Εγώ απευθύνομαι στους ανθρώπους της Ελεύθερνας, των γύρω χωριών, του Μυλοποτάμου, του Ρεθύμνου, γιατί για μένα ανάπτυξη είναι αρχικά η παιδεία των ανθρώπων, δηλαδή των κατοίκων και των επιχειρηματιών. Η όλη ουσία είναι ιδέα και ο τρόπος που δημιουργείς το μύθο γύρω από τις αρχαιότητες, το μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο, τον Όμηρο που δεν υπάρχει αλλού. Τον αρχαϊκό πυρήνα λοιπόν τον επενδύεις με τον μύθο όχι μόνο των αρχαίων αλλά και των σύγχρονων. Δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής δημιουργούν τον μύθο και τη φήμη, τον τρόπο και προσελκύουν τους ανθρώπους, όχι μόνο για την ανάπτυξη του νομού, αλλά ολόκληρης της χώρας και του κόσμου. Πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο, όπου από το εξωτερικό θα πηγάζει όλη αυτή η έλευση των ανθρώπων. Βεβαίως το κάνω εγώ, ο Δήμος, η Περιφέρεια. Συγχρόνως όμως η Αρχαιολογία είναι ο πυρήνας με την έννοια του ανεσκαμμένου χώρου και του μουσείου, αλλά από κει και πέρα διαφημίζεται από τους κατοίκους του. Η ανάπτυξη λοιπόν της περιοχής πρέπει να προχωρήσει από τους ίδιους τους κατοίκους με το δικό τους χαμόγελο, με την δική τους φιλοξενία με τα δικά τους ντόπια προϊόντα. Η ανάπτυξη είναι οι άνθρωποι. Τα αρχαία, ο χώρος και το μουσείο είναι τα εργαλεία για να ενδυθεί ο μύθος. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι και επί σειρά ετών έχουμε συνεργασία και εγώ είμαι στη διάθεσή τους ότι χρειαστούν να τους βοηθήσω για να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο».
Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλιών για την ανάπτυξη του Μυλοποτάμου
Στην ανάγκη ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και επαγρύπνησης των αυτοδιοικητικών της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου, ώστε να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης αναφέρθηκε στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Το νέο Μουσείο της Ελεύθερνας ως μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής» η κυρία Λιονή αναφέρθηκε στην νέα αναπτυξιακή ώθηση που δίδεται όχι μόνο στην περιοχή του Μυλοποτάμου αλλά σε ολόκληρο το Ρέθυμνο και την Κρήτη από τη λειτουργία του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Επεσήμανε ωστόσο ότι το νέο πολιτιστικό κόσμημα πρέπει να διαφυλαχτεί από τις ίδιες τις κοινωνίες και ταυτόχρονα μέσα από συνεργασίες και δράσεις να αξιοποιήσουν τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής και να ετοιμάσουν μελέτες, ώστε να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση υποδομών και δράσεων που θα συμπληρώσουν και θα εμπλουτίσουν την ανάπτυξη της περιοχής.
Μεταξύ άλλων η κυρία Λιονή σε δηλώσεις της τόνισε: «Υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που ανοίγονται μπροστά μας μέχρι το 2020, που έχουν σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Κρήτης, κονδύλια που μπορεί να εκμεταλλευτεί η περιοχή με φορέα υλοποίησης τους δήμους, έτσι ώστε να γίνουν έργα υποδομής που τα έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορεί και να αναπτυχθεί και τουριστικά και πολιτιστικά και ο πρωτογενής τομέας. Νομίζω πως με έναν πολύ καλό προγραμματισμό που θα έχουν οι δήμοι και σε συνεργασία μεταξύ τους, ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Μυλοποτάμου, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να κάνουμε υποδομές για την περιοχή, που θα δώσουν ανάπτυξη και στην περιοχή της Ελεύθερνας, αλλά και σε όλο τον Μυλοπόταμο, γιατί τέτοιου είδους περιοχές, όπως η Αρχαία Ελεύθερνα, υπάρχουν πάρα πολύ στο Μυλοπόταμο, με θρησκευτικά κέντρα, με πολιτιστικά κέντρα, σπήλαια, τα οποία μπορούν να αναδειχτούν και να δώσουν μια άλλη πνοή τουριστικής ανάπτυξης στον Μυλοπόταμο. Σαν Περιφέρεια θέλουμε να κινητοποιήσουμε βεβαίως τους τοπικούς φορείς να ετοιμάσουν μελέτες, να γίνει μια προετοιμασία από πλευράς Περιφέρειας και συζήτηση με τους φορείς υλοποίησης που είναι οι δήμοι. Επίσης με τον ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτη που είναι μέτοχοι και οι δήμοι και η Περιφέρεια, έχουμε να κάνουμε συζητήσεις και συνεχίζουμε, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί ο κάθε Δήμος, να κάνει δηλαδή τις μελέτες του με τους φορείς, με τους πολιτιστικούς του συλλόγους και τα λοιπά, συζητώντας και διαβουλευόμενος με την περιοχή του, να αξιολογήσει τις προτάσεις, γιατί και τα χρήματα δεν είναι πάρα πολλά για να μπορούν να γίνουν όλα, μπορούν να γίνουν όμως αρκετά βασικά και σημαντικά πράγματα, που τα έχει ανάγκη ο τόπος».
Ελεύθερνα, Αγρίδια και Ορθές τα καθαρότερα χωριά
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο συνέδριο των Μυλοποταμιτών βραβεύτηκαν τα τρία καθαρότερα χωριά της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου, στα οποία και δόθηκε το χρηματικό έπαθλο των 2.000, 1.500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα χωριά που φέτος κέρδισαν τα βραβεία είναι Ελεύθερνα, τα Αγρίδια και ο Ορθές.
Παράλληλα, σε τρία σχολεία της περιοχής δόθηκε χρηματική ενίσχυση, προσφορά του Μυλοποταμίτη Γιώργου Σιγανού που διαπρέπει επιχειρηματικά στο εξωτερικό, συνέχισε τη δωρεά του ύψους 2.000 ευρώ ανά σχολείο κατ’ έτος, στα 22 δημοτικά σχολεία της περιοχής.