«Κλειδί» για την τόνωση της οικονομίας, την ανάπτυξη της ενδοχώρας και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον ορεινό όγκο του νομού, αποτελεί η διεθνής αναγνώριση του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη από την Unesco.
Το brand name Unesco αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ευκαιρία, αφού αναφέρεται σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο περιβάλλον και στον πολιτισμό και μάλιστα αναγνωρισμένα σε παγκόσμια κλίμακα.
Μετά την αναγνώριση των γεωπάρκων του νησιού από την Unesco ως «παγκόσμια γεωπάρκα» οι προοπτικές ανάπτυξής τους και η αναγνωρισιμότητά τους είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον η στόχευση τους αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της κρητικής γης, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, αναπτύσσοντας παράλληλα τον υπεύθυνο τουρισμό, δηλαδή τον γεωτουρισμό.
Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών -περιβάλλον-άνθρωπος-πολιτισμός, μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες ανά τον κόσμο, που επιθυμούν τον βιωματικό τουρισμό που συνεπάγεται με εμπειρίες στη φύση, ποδήλατο, περίπατο, ορειβασία. Αυτές οι μορφές τουρισμού σήμερα λείπουν από το νησί και αποτελούν ζητούμενο για όλους τους εμπλεκόμενους του κλάδου, αφού θα συμβάλλουν σημαντικά στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, δίδοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή τονωτική ένεση στην οικονομία του νησιού, αφού οι επισκέπτες αυτών των μορφών τουρισμού χαρακτηρίζονται ποιοτικοί μας και πραγματοποιούν εκδρομές διαρκώς, έρχονται σε επαφή με κατοίκους και παραγωγούς και ενδιαφέρονται για την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την κρητική κουζίνα. Η περιφέρεια Κρήτης με το χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά στις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)» δίνει ουσιαστικά το έναυσμα για να ξεκινήσει η βελτίωση των υποδομών και η υλοποίηση επιπλέον δράσεων, που θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις προβλέπουν αναπτυξιακές δράσεις με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία της ενδοχώρας διασυνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.
Ο στόχος του προγράμματος είναι μέσα από σειρά δράσεων που θα αφορούν υποδομές και συστήματα, οι περιοχές να αναπτυχτούν με ήπιες παρεμβάσεις και να προσφέρουν στον επισκέπτη εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σφραγίδα της Uniseco δεν αποτελεί απλώς μια ταμπέλα για τα γεωπάρκα αλλά προσδιορίζει ένα «ζωντανό δίκτυο», που βασίζεται στην αλληλοεπίδραση, στην αλληλοϋποστήριξη, στην αλληλομεταφορά τεχνογνωσίας, γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι διαχείρισης τους θεωρούν ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία της διεθνούς αυτής αναγνώρισης και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την περιοχή τους.
Στο πλαίσιο αυτό της ενημέρωσης του κοινού για την αξία και τη σημασία του παγκόσμιου πάρκου Ψηλορείτη, μέσω σχετικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 με τίτλο «εφαρμογή της προσέγγισης LEADER», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έκθεση στον χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου καθώς και σχετική ενημερωτική εκδήλωση.
Aναλυτικά,
Νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ενδοχώρα της Κρήτης, με τόνωση της επιχειρηματικότητας και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων αλλά και την προώθηση νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο ορειβατικός, ο αγροτουρισμός, ο ποδηλατικός, ενέργειες που συνεπάγονται την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ανοίγονται από τη διεθνή αναγνώριση του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη από την Unesco.
Η σφραγίδα της Unesco δόθηκε πριν τρία χρόνια και μέσα από τον ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτη (Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ) που έχει την ευθύνη διαχείρισης του φυσικού πάρκου, έχει αναλάβει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τη συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων για την εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικό προβολής του, τη συμμετοχή σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις για την προβολή του.
Παράλληλα, έχει συστήσει τοπικό σύμφωνο ποιότητας με σκοπό τη δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του φυσικού πάρκου, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει καινοτόμα εργαλεία προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Έχει προχωρήσει στη σήμανση αξιόλογων πολιτιστικών, ιστορικών και περιβαλλοντικών μνημείων και θέσεων, καθώς και διαδρομών – μονοπατιών με γεωλογικό ενδιαφέρον, ενώ έχει διοργανώσει εκθέσεις στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή λαϊκών καλλιτεχνών από την ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη.
Η σφραγίδα της Uniseco δεν αποτελεί απλώς μια ταμπέλα για τα γεωπάρκα αλλά προσδιορίζει «ζωντανό δίκτυο», που βασίζεται στην αλληλοεπίδραση, στην αλληλοϋποστήριξη, στην αλληλομεταφορά τεχνογνωσίας, γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι διαχείρισης τους θεωρούν ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία της διεθνούς αυτής αναγνώρισης και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την περιοχή τους.
Στο πλαίσιο αυτό της ενημέρωσης του κοινού για την αξία και τη σημασία του παγκόσμιου πάρκου Ψηλορείτη, μέσω σχετικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 με τίτλο «εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έκθεση στον χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου καθώς και σχετική ενημερωτική εκδήλωση.
Η έκθεση περιλαμβάνει δώδεκα πόστερ με πληροφορίες για το γεωλογικό περιβάλλον, για το φυσικό περιβάλλον, το πολιτιστικό περιβάλλον του Ψηλορείτη, αλλά και γενικότερες πληροφορίες για τα παγκόσμια γεωπάρκα της unesco και κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα σπήλαια, τα φαράγγια, τα οικοσυστήματα της περιοχής.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Μπάμπης Φασουλάς, γεωλόγος στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και επιστημονικός υπεύθυνος του παγκόσμιου γεωπάρκου του Ψηλορείτη αναφέρθηκε στη σημασία του γεωπάρκου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική αναγνώριση από την Unesco καθώς η περιοχή του Ψηλορείτη, που έχει λάβει αυτή την αναγνώριση, έχει μια ιδιαίτερη γεωλογική αξία σε παγκόσμια πλέον κλίμακα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο και η αναγνώριση αυτή προσδίδει κάποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην περιοχή. Τα πλεονεκτήματα αυτά, πέρα της αναγνώρισης, είναι η δημοσιότητα, -γιατί μια περιοχή που έχει το σήμα της Unesco είναι μια περιοχή διεθνώς αναγνωρισμένη πλέον. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Unesco είναι ένα ποιοτικό σήμα και ένα ποιοτικό brand πλέον και όπου αυτό αποδίδεται σημαίνει ότι η περιοχή έχει μια ιδιαίτερη αξία, ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να δώσει προοπτικές στην περιοχή ιδιαίτερα για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως είναι ο οικοτουρισμός, ο γεωτουρισμός, διάφορες άλλες μορφές τουρισμού της υπαίθρου. Και βέβαια αυτές οι μορφές ανάπτυξης τουρισμού μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία που είναι και το ζητούμενο. Δηλαδή να αναπτυχθεί μια μορφή ποιοτικού τουρισμού στην ενδοχώρα της Κρήτης, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ψηλορείτη. Κι αυτός ο τουρισμός εφόσον αναπτυχθεί σωστά, ουσιαστικά να υποστηρίξει την τοπική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές δραστηριότητες που είναι και το ζητούμενο. Ουσιαστικά λοιπόν, αυτές οι αναγνωρίσεις πλέον που δίνει η Unesco σε κάποιες περιοχές αποτελούν ένα κίνητρο και εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να δούμε το γεωπάρκο σαν ένα εργαλείο, σαν έναν μοχλό για την ανάπτυξη αυτών των μορφών ποιοτικού τουρισμού που προσδίδει ευκαιρίες και για τους επιχειρηματίες αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής».
Ερωτώμενος σχετικά με τα όσα έχουν γίνει τα τρία χρόνια που ακολούθησαν της διεθνούς αναγνώρισης ο κ. Φασουλάς είπε: «Έχουμε το σήμα, που σημαίνει ότι μας βάζει πια σε μια πολύ μικρή ομάδα 141 περιοχών σε όλο τον κόσμο που έχουν αυτή την αναγνώριση της Unesco και προσπαθούμε σιγά-σιγά να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για να αναπτύξουμε μερικές δραστηριότητες μέσω του ΑΚΟΜΜ. Την προβολή την έχουμε πετύχει καθώς συμμετέχουμε σε διάφορες τουριστικές θεματικές εκθέσεις, όπως είναι η (ITB) η διεθνής έκθεση τουρισμού που γίνεται στο Βερολίνο, η διεθνής έκθεση για τον εναλλακτικό τουρισμό και τον περιπατητικό τουρισμό που γίνεται επίσης στη Γερμανία, όπου έχουμε συμμετάσχει τρεις συνεχόμενες χρονιές και προβάλλουμε την περιοχή σαν περιοχή της Unesco. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει το ΑΚΟΜΜ ένα δίκτυο που λέγεται «Φίλοι του Ψηλορείτη» από επιχειρήσεις, οι οποίες παίρνουν το σήμα του γεωπάρκου και ουσιαστικά πιστοποιούν και τα προϊόντα τους και τη δραστηριότητά τους μέσα στο γεωπάρκο. Και αυτή η προσπάθεια ουσιαστικά επιδιώκει πλέον να λειτουργήσει και με εμπορικό τρόπο, δημιουργώντας μια κάρτα «Φίλων του Ψηλορείτη» με την οποία μπορούν να συγκεντρώνουν οι επισκέπτες του Ψηλορείτη πόντους από επιχειρήσεις που επισκέπτονται και μέσα αλλά και εκτός του Γεωπάρκου, από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο και να ανταλλάσσουν αυτά με παροχές και εκπτώσεις μέσα στην περιοχή του Ψηλορείτη. Το επόμενο βήμα είναι ότι θα πρέπει πια να δούμε όλοι ότι το Γεωπάρκο δεν είναι απλά ένας τίτλος και ένα σήμα που το βάλαμε σε μια βιτρίνα. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το Γεωπάρκο θα πρέπει να λειτουργεί σαν μια κοινωφελή επιχείρηση, όπως όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις που λειτουργούν και αναπτύσσουν δραστηριότητες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του κοινωνικού συνόλου. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Γεωπάρκο να λειτουργεί. Και οι δήμοι που πρέπει να στηρίξουν το γεωπάρκο ουσιαστικά και οικονομικά όμως, γιατί το γεωπάρκο υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα κατά καιρούς ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Παρόλα αυτά θα πρέπει το γεωπάρκο να έχει κάποιους στοιχειώδους πόρους για να αναπτύσσει στοιχειώδεις δραστηριότητες».
Από την πλευρά του ο Καλούστ Παραγκαμιάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε: «Χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία του Γεωπάρκου. Ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται έντονο ενδιαφέρον κυρίως από επιχειρηματίες της ενδοχώρας, επιχειρηματίες που είτε παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, είτε παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον τουριστικό κλάδο. Το Γεωπάρκο στην ουσία είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές. Είναι βέβαια οι πολύ σημαντικές θέσεις, οι γεώτοποι, οι παλαιοντολογικές θέσεις, το φυσικό περιβάλλον γενικότερα, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον. Γι’ αυτό οι παραδοσιακές δραστηριότητες μπορούν να βρουν τον χώρο τους μέσα στο γεωπάρκο και να ωφεληθούν από το brand. Όταν μια δραστηριότητα γίνεται υπό την αιγίδα της Unesco είναι μεγάλο πράγμα. Κάποιοι επιχειρηματίες της περιοχής το έχουν αντιληφθεί. Μάλιστα και κάποιοι από την πόλη του Ρεθύμνου στηρίζουν την προσπάθεια και από την πόλη του Ηρακλείου, παρόλο που είναι εκτός γεωπάρκου δηλαδή. Στηρίζουν με τον εξής τρόπο: έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα με ενάμιση χρόνο ένα πρόγραμμα με μια κάρτα που αποτελεί και τη «ρίζα» και την «κορυφή» του γωπάρκου του Ψηλορείτη. Ο κάτοχος αυτής της κάρτας παίρνει πόντους. Γίνεται «φίλος» του Ψηλορείτη με μια εγγραφή μέσω internet κι αφού αποκτήσει την κάρτα πηγαίνει στις επιχειρήσεις που είναι εντός του γεωπάρκου για να φάει, να κοιμηθεί, να κάνει μια δραστηριότητα ή να αγοράσει κάτι και από αυτή παίρνει πόντους. Αν πάει σε επιχειρήσεις για παράδειγμα συμβεβλημένες στο Ρέθυμνο μπορεί να εξαργυρώσει τους πόντους αυτούς. Αλλά δεν μπορούν να του πιστωθούν. Με αυτή την έννοια βοηθούν. Παρόλο που δεν δίνουν πόντους, μπορούν να τους εξαργυρώσουν. Παράλληλα η διεθνής αναγνώριση του Γεωπάρκου έχει τονώσει ποικιλοτρόπως την ενδοχώρα, όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος. Για παράδειγμα πολλές χιλιάδες παιδιών πηγαίνουν στον Ψηλορείτη κάθε χρόνο για να κάνουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα τώρα στο νέο σχολικό έτος, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανωγείων έχει αναλάβει συντονιστής του εθνικού δικτύου γεωπάρκων και έτσι θα γίνονται ανταλλαγές, θα έρχονται σχολεία από την υπόλοιπη Ελλάδα και Κρήτη, ίσως διήμερα, τριήμερα για να κάνουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή σεμινάρια οι εκπαιδευτικοί. Είναι τεράστιο βήμα αυτό. Επιπλέον θα αναλάβει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων τον συντονισμό του εθνικού δικτύου για τα σπήλαια. Άλλωστε ο Ψηλορείτης είναι διάσημος από τα σπήλαιά του, έχει τα δύο από τα τρία τουριστικά αξιοποιημένα σπήλαια στην Κρήτη. Τα σπήλαια στα Ζωνιανά και το Μελιδόνι. Το άλλο είναι το Δικταίο Άνδρο στο Λασίθι. Μάλιστα είναι και οι γεώτοποι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο πάρκο. Και στα δύο σπήλαια είναι πάνω από 110.000 άνθρωποι ετησίως. Το κάθε μέρος στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη έχει κάτι να πει, έχει να πει μια ιστορία, ιστορία 200.000.000/300.000.000 ετών ή λίγων χιλιάδων ετών. Και σε όλο αυτό το διάστημα είναι γεωλογικά μνημεία μοναδικά και γι’ αυτό είναι πια παγκόσμιο γεωπάρκο. Αν το μάθουμε αυτό, αλληλεπιδρούμε και το στηρίζουμε, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο και για τις τοπικές κοινωνίες».
Επόμενο βήμα η δημιουργία κατάλληλων υποδομών στο Γεωπάρκο
Η περιφέρεια Κρήτης με το χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά στις «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)» δίνει ουσιαστικά το «κλειδί» για να ξεκινήσει η αξιοποίηση τους, αρχής γενομένης από τη αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Μετά την αναγνώριση των γεωπάρκων του νησιού από την Unesco ως «παγκόσμια γεωπάρκα» οι προοπτικές ανάπτυξής τους και η αναγνωρισιμότητά τους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον η στόχευση αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της κρητικής γης, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα τον υπεύθυνο τουρισμό, δηλαδή τον γεωτουρισμό.
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις προβλέπουν αναπτυξιακές δράσεις με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την οικονομία της ενδοχώρας διασυνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα
Ο στόχος του προγράμματος είναι μέσα από σειρά δράσεων που θα αφορούν υποδομές και συστήματα, οι περιοχές να αναπτυχτούν με ήπιες παρεμβάσεις και να προσφέρουν στον επισκέπτη εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το brand name Unesco αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ευκαιρία αφού αναφέρεται σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο περιβάλλον και στον πολιτισμό και μάλιστα αναγνωρισμένα σε παγκόσμια κλίμακα. Το χρηματοδοτικό εργαλείο μας δίδει τη δυνατότητα εφόσον αξιοποιηθεί σωστά να προχωρήσουν σε ένα βήμα παραπέρα που αφορά τη σωστή διαχείριση την ανάπτυξη και την προβολή τους στο εξωτερικό.
Ο Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος στο τμήμα Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Π.Κ. και ο συντονιστής του Γεωπάρκου Ψηλορείτη ανέφερε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι, από μια κοινή δραστηριότητα που έχουν τρεις περιοχές Unesco της Κρήτης, Σαμαριά, Ψηλορείτης και Σητεία, να δημιουργήσουμε ένα νέο προϊόν, υπό τη στήριξη βέβαια της περιφέρειας Κρήτης, που θα είναι περιοχές Unesco Κρήτης. Και αυτό θα είναι καινούριο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα υποστηριχτεί από το ΕΣΠΑ με ένα αρκετά σημαντικό ποσό των 13.000.000 ευρών περίπου.
Συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» των περιοχών Unesco που χρηματοδοτεί υποδομές, θέλουμε να πετύχουμε τη βελτίωση στα μονοπάτια, να δημιουργήσουμε κέντρα πληροφόρησης, κέντρα ενημέρωσης. Άρα, το επόμενο βήμα που σχεδιάζεται είναι η βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία ενός καθαρού, τουριστικού προϊόντος που θα είναι «Περιοχές Unesco Κρήτης». Ένα προϊόν που θα απευθυνθεί στους επισκέπτες του εναλλακτικού τουρισμού, προσπαθώντας να συγκεντρώσει και να αυξήσει ουσιαστικά το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται πιστοποίηση, χρειάζεται να φτιάξεις το brand name, να βελτιώσεις τις υποδομές σου, να βελτιώσεις τις υπηρεσίες που προσφέρεις και σαν Γεωπάρκο αλλά και οι επιμέρους φορείς. Γιατί ουσιαστικά το Γεωπάρκο είναι σαν μια ομπρέλα». Δεν λειτουργεί από μόνο του, δεν αναπτύσσει από μόνο του όλες αυτές τις δραστηριότητες. Αλλά λειτουργεί σαν ομπρέλα που καλύπτει τις δραστηριότητες που μπορούν να έχουν διάφορες επιχειρήσεις, διάφορες εταιρείες, φορείς που δραστηριοποιούνται μέσα στην περιοχή του γεωπάρκου» ανέφερε ο κ. Φασουλάς προσθέτοντας ότι ο στόχος των ενημερωτικών εκδηλώσεων είναι οι κάτοικοι και όλοι όσοι ζουν ή δραστηριοποιούνται στις περιοχές πέριξ του Γεωπάρκου να αντιληφτούν τη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης του: «Κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις, για να μάθουν οι άνθρωποι ότι η περιοχή αυτή έχει μια ιδιαίτερη γεωλογική και περιβαλλοντική αξία και γι’ αυτό έγινε γεωπάρκο. Επίσης για να μάθουν ότι η Unesco έχει αναγνωρίσει την περιοχή αυτή και έχει δώσει αυτό το σήμα εξαιτίας της αυτής αξίας και να γνωρίσει ο κόσμος τις προοπτικές που ανοίγονται από την αναγνώριση αυτή. Γιατί δεν είναι ένα σήμα που μπαίνει σε ένα τοίχο αλλά το γεωπάρκο οφείλει να αναπτύξει δραστηριότητες και υποδομές που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία και την τοπική επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια τους κατοίκους».