Τεράστιες είναι οι προοπτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου με την παγκόσμια αναγνώριση του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη με έκταση 1.200 τ. χλμ. από την Ουνέσκο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο». Μια αναγνώριση που είναι σε ισχύ από το 2015 και μόλις τις προηγούμενες ημέρες έλαβε εκ νέου τη θετική αξιολόγηση από τους ειδικούς της αρμόδιας επιτροπής της UNESCO, εξασφαλίζοντας για μια ακόμα τετραετία την πολύ σημαντική διεθνούς χαρακτήρα αναγνώριση.
Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη δεν αφορά μόνο το βουνό αλλά καλύπτει όλο τον ορεινό όγκο από το Αμάρι μέχρι τη Μεσσαρά. Μέσα στα όρια του περιλαμβάνονται σημαντικές αρχαιολογικές και ιστορικές περιοχές, όπως είναι η Αρχαία Ελεύθερνα, η Μονή Αρκαδίου, το Ιδαίο Άντρον και η Ζώμινθος.
Ο στόχος είναι στο εξής μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη της κρητικής γης, των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αναπτύσσοντας παράλληλα τον υπεύθυνο τουρισμό, δηλαδή τον γεωτουρισμό. O γεωτουρισμός είναι πλέον μια αναγνωρισμένη στη χώρα μας μορφή εναλλακτικού τουρισμού της υπαίθρου. Ο εναλλακτικός τουρισμός καταλαμβάνει περίπου το 30% της τουριστικής αγοράς, με υψηλού εισοδήματος πελάτες και μεγάλα κέρδη. Σαν μορφή υπεύθυνου τουρισμού στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες στους ταξιδιώτες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που είναι επιστημονικά υπεύθυνος των γεωπάρκων της Κρήτης, μέσα από τη συμμετοχή του σε διευρωπαϊκό πρόγραμμα σχεδίασε και δημιούργησε με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ψηφιακές εφαρμογές (διαδραστικούς χάρτες, αφηγηματικούς χάρτες, εικονικές περιηγήσεις, σφαιρικά πανοράματα) του έργου GEO-IN με σκοπό την προώθηση του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας.
Οι νέες εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για προβολή, μάθηση, διασκέδαση. Δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑΜΕΑ, και οργάνωσης επισκέψεων. Χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στον χρήστη και στις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης. Προσφέρονται δωρεάν από τα Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
«Βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα αφενός να γνωρίσει τι μπορεί να δει και τι μπορεί να κάνει σε μια περιοχή πριν οργανώσει το ταξίδι του και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του. Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τα Γεωπάρκα, εστίασης, αναψυχής, διαμονής, παραγωγής προϊόντων, συνεταιρισμούς και ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Βασικός μας στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών», υποστήριξε ο Χαράλαμπος Φασουλάς, επιστημονικά υπεύθυνος των Γεωπάρκων εκ μέρους του μουσείου φυσικής ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Σελ. 5
Μεγάλες προοπτικές προσέλκυσης επισκεπτών που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού ανοίγονται στην Κρήτη από τα δυο Γεωπάρκα της, αυτό του Ψηλορείτη και της Σητείας, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco από το 2015, ενώ πρόσφατα έλαβαν τη θετική απάντηση στην αξιολόγηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι για την παραμονή τους στον διεθνή κατάλογο της Ουνέσκο.
Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη δεν αφορά μόνο το βουνό αλλά καλύπτει όλο τον ορεινό όγκο από το Αμάρι μέχρι τη Μεσσαρά. Μέσα στα όριά του περιλαμβάνονται σημαντικές αρχαιολογικές και ιστορικές περιοχές, όπως είναι η Αρχαία Ελεύθερνα, η Μονή Αρκαδίου, το Ιδαίο Άντρον και η Ζώμινθος. Ειδικότερα αφορά τους δήμους Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, την Δ.Ε. Αρκαδίου, ένα μεγάλο μέρος του δήμου Μαλεβιζίου και τα ορεινά τμήματα των δήμων Γόρτυνας και Φαιστού, καθώς και δύο κοινότητες του δήμου Ηρακλείου.
Η στροφή σε νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι πλέον αντιληπτή από το σύνολο των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και από την αυτοδιοίκηση, η οποία επιδιώκει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση δομών και υποδομών που θα ενισχύσουν αυτές τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου -το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τα ντόπια ποιοτικά, παραδοσιακά προϊόντα, μπορούν να τον καταστήσουν δημοφιλή και ανταγωνιστικό προορισμό.
Ο αειφόρος τουρισμός που προάγουν τα Γεωπάρκα, άλλωστε αποτελεί μια τέτοια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία ξεφεύγει από το μέχρι σήμερα γνωστό μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας. Ένα μοντέλο που δείχνει να εγκαταλείπεται τα τελευταία χρόνια από τους επισκέπτες.
Τα Γεωπάρκα αποτελούν ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες που μπορούν να βρουν υποδομές και υπηρεσίες για να ανακαλύψουν την πλούσια και ενδημική χλωρίδα, να παρατηρήσουν τα πουλιά, να εξερευνήσουν οργανωμένα ή μέσω των σπηλαιολογικών ομάδων τα εντυπωσιακά σπήλαια, να περπατήσουν στα άγρια μονοπάτια του Ψηλορείτη, να διασχίσουν τα όμορφα φαράγγια, να συναντήσουν τους αρχαίους και σύγχρονους θεούς και μέσω όλων αυτών να γνωρίσουν τους ανθρώπους του και τον πολιτισμό τους. Για τους λάτρεις των σπορ ο Ψηλορείτης προσφέρει δυνατότητες ποδηλασίας στο βουνό, ορειβατικού σκι, αναρρίχησης και κατάβασης σπηλαιοβαράθρων.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχει την επιστημονική εποπτεία των Γεωπάρκων της Κρήτης μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα GEO-IN INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, στο οποίο ο AKOMM Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ ήταν ο συντονιστής εταίρος του έργου με εταίρους τα Γεωπάρκα Λέσβου, Ψηλορείτη, Σητείας, Τροόδους τη δασική υπηρεσία Κύπρου, και το ΜΦΙΚ-ΠΚ, δημιούργησαν καινοτόμες εφαρμογές με στόχο να ενισχύσουν τον Γεωτουρισμό στα νησιωτικά Γεωπάρκα Ελλάδας-Κύπρου. Το έργο είχε διάρκεια δύο χρόνια και ολοκληρώνεται τον Φλεβάρη του 2020.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έγινε ενημέρωση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου RURITAGE και η παρουσίαση και η χρήση από την τοπική κοινωνία των καινοτόμων εργαλείων προβολής και ανάδειξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Unesco του Ψηλορείτη που παράχθηκαν μέσα από το έργο GEO-IN «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα». Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους δήμων ιδιωτών και επιχειρηματιών για τις προοπτικές του έργου.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Χαράλαμπος Φασουλάς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως η κρητική ενδοχώρα προσφέρει εργαλεία για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι και ο γεωτουρισμός. Ο γεωτουρισμός καλύπτει ένα 30% των παγκοσμίων μετακινήσεων κάθε χρόνο που ασχολείται με εναλλακτικό τουρισμό. Για τον γεωτουρισμό έχουν γίνει μελέτες ότι θα έχει μια εκρηκτική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. Άρα υπάρχει ένα κοινό το οποίο μπορούμε να προσελκύσουμε και το οποίο βέβαια είναι υψηλών εισοδημάτων. Από την ύπαρξη δυο Γεωπάρκων Ουνέσκο, η ίδια η περιφέρεια μέσα από την επίσημη τουριστική καμπάνια της προωθεί τον χειμερινό τουρισμό στην ενδοχώρα. Υπάρχουν καταχωρήσεις σε περιοδικά όπου προβάλλονται οι περιοχές αυτές και ταυτόχρονα υπάρχει καλή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ. Ήδη τον Δεκέμβριο διοργανώθηκε συνάντηση στην Πολώνια για τα Γεωπάρκα, ώστε να γίνουν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό. Συμμετείχαμε με τα δυο Γεωπάρκα της Κρήτης και ως συνέχεια αυτή της συνάντηση θα έρθει στην Κρήτη γκρουπ από την Πολωνία που ασχολείται μόνο με τον εναλλακτικό τουρισμό μαζί με τη υπεύθυνη του ΕΟΤ για να δουν το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και να δουν από κοντά τι δυνατότητες υπάρχουν. Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος σε τέσσερις περιοχές, στο Παρίσι, στην Πολωνία, στη Δανια και στην Σλοβενία με στόχο τη στήριξη των ελληνικών Γεωπάρκων.
«Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού»
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN), που από το 2015 έχουν αναγνωριστεί από την Unesco ως Παγκόσμια Γεωπάρκα. Σήμερα αποτελείται από 75 ευρωπαϊκά γεωπάρκα σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκονται 5 και δύο από αυτά στην Κρήτη ο Ψηλορείτης (εντάχθηκε το 2001) και η Σητεία (εντάχθηκε το 2015).
Τα γεωπάρκα αναπτύσσουν δράσεις τοπικής προβολής και ενημέρωσης, εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα γεωδιατήρησης, γεωτουρισμού και βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό πλήθος πληροφοριών, χάρτες, βίντεο και άλλο σύγχρονο υλικό προσφέρουν οι εφαρμογές που δημιούργησαν στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με συνεργάτες τους με στόχο την όσο γίνεται πληρέστερη ψηφιακή απεικόνιση των Γεωπάρκων του Ψηλορείτη και της Σητείας, προωθώντας με αυτό τον τρόπο το γεωτουρισμό.
Οι νέες εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για προβολή, μάθηση, διασκέδαση. Δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑΜΕΑ, και οργάνωσης επισκέψεων. Χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στο χρήστη και στις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης. Προσφέρονται δωρεάν από τα Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γεωτουρισμός είναι πλέον μια αναγνωρισμένη στη χώρα μας μορφή εναλλακτικού τουρισμού της υπαίθρου. Ο εναλλακτικός τουρισμός καταλαμβάνει περίπου το 30% της τουριστικής αγοράς, με υψηλού εισοδήματος πελάτες και μεγάλα κέρδη. Σαν μορφή υπεύθυνου τουρισμού στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Είναι ένα προϊόν με τεράστια δυναμική στο μέλλον.
Χαρακτηριστικά, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Γεωπάρκου και συντονιστής του ελληνικού φόρουμ των Γεωπάρκων, Χαράλαμπος Φασουλάς, σημείωσε ότι οι εφαρμογές αυτές ήδη λειτουργούν στις ιστοσελίδες των δυο γεωπάρκων και στου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, οι οποίες όπως είπε μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας του Γεωπάρκου και του γεωτουρισμού γενικότερα: «Το έργο αυτό είχε σαν στόχο να αναπτύξει εργαλεία και δράσεις που θα στηρίξουν τον γεωτουρισμό. Στο πρόγραμμα εκτός από τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας, συμμετείχαν το Γεωπάρκο της Λέσβου και το Τρόοδος από την Κύπρο. Έγιναν κοινές δράσεις, όπως μια περιοδική έκθεση που «ταξιδέψε» σε όλες τις περιοχές, έγιναν μελέτες για να καθοριστούν οι περιοχές για περίπατο, ποδηλασία, να μπουν προδιαγραφές για να γίνουν κοινά σύμφωνα ποιότητας ανάμεσα στα Γεωπάρκα, τους φορείς και τις επιχειρήσεις. Σαν Μουσείο φυσικής Ιστορίας εμάς η δουλειάς μας ήταν να φτιάξουμε αυτές τις ψηφιακές εφαρμογές για τα Γεωπάρκα. Το σκεπτικό ήταν ότι φτιάχνουμε κάποια εργαλεία διαδικτυακά που θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας από το σπίτι του μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Συγκεντρώνουμε αυτή τη βασική πληροφορία που χρειάζεται για κάθε περιοχή που περιλαμβάνει γεωγραφικά, γεωλογικά δεδομένα, περιβαλλοντικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, θέσεις που έχουν σημασία κατανεμημένες ανά κατηγορία και έτσι μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί ψηφιακά -εικονικά την περιοχή, να πάει σε σημεία που δεν μπορεί να προσεγγίσει εύκολα, να δει τι επιχειρήσεις υπάρχουν στην περιοχή και να προγραμματίσει ένα ταξίδι. Υπάρχει επίσης μια ακόμα εφαρμογή που αφορά τα σφαιρικά πανοράματα που ουσιαστικά μπορείς να περιστρέψεις την εικόνα που βλέπεις και αυτό επιτρέπει τις εικονικές περιηγήσεις. Αυτά τα εντάσσουμε σε ένα εργαλείο που λέγεται αφηγηματικός χάρτης και ουσιαστικά περιγράφεται η ιστορία του Γεωπάρκου που συνοδεύονται επίσης με άλλο ψηφιακό υλικό. Άρα στην ουσία δίνουμε πρόσβαση από απόσταση σε κάποιον που θέλει να δει την περιοχή. Δίνουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να μπορεί να οργανώσει ένα ταξίδι και δίνουμε επίσης τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στην περιοχή -είτε γιατί έχουν κινητικά προβλήματα είτε για άλλους λόγους- να τα δουν από τον υπολογιστή. Είναι τεχνολογίες φιλικές στους χρήστες και το υλικό είναι πλέον εύκολα διαχειρίσιμο γιατί μπορεί να εμπλουτίζεται. Επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι οι εφαρμογές αυτές μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στις ιστοσελίδες δήμων και σε άλλα εργαλεία προβολής. Βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, δηλαδή να δώσουμε την δυνατότητα αφενός να γνωρίσει τι μπορεί να δει και τι μπορεί να κάνει σε μια περιοχή πριν οργανώσει το ταξίδι του και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του. Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τα Γεωπάρκα, εστίασης, αναψυχής, διαμονής, παραγωγής προϊόντων, συνεταιρισμούς και ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Βασικός μας στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών».
Οι νέες τεχνολογίες αναδεικνύουν τα Γεωπάρκα
Μέσα από το έργο αυτό το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υλοποίησε τις παρακάτω ψηφιακές εφαρμογές:
Αφηγηματικοί χάρτες (storytelling maps)
Για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη (κυρίως, αλλά και της Σητείας) δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός χάρτης που μπορεί να συνδυάσει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στο πάρκο και τα χαρακτηριστικά του. Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά.
Δίνει τη δυνατότητα είτε συνολικά, είτε ανά περιοχή, γεωδιαδρομή (φίλτρο), να παρουσιαστούν επίγεια ή εναέρια σφαιρικά πανοράματα, εικόνες και βίντεο.
Στη γεωδιαδρομήτης Μύγιας προσφέρεται επιπλέον και εικονική 3-Dπεριήγηση με περίπου 200 σημεία θέας.
Σφαιρικά πανοράματα
Τα σφαιρικά πανοράματα προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων.
Διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη
Πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη προσαρμοσμένο σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργεί μέσω WEB. Ο χάρτης βασίζεται σε ARC-GIS και ψηφιακή γεω-βάση του ΜΦΙΚ που μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και να τροφοδοτείται. Χωρίζεται σε 2 μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα των γεωπάρκων.
Πατώντας σε οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος στο χάρτη εμφανίζεται η πληροφορία στο δεξιό μέρος με κείμενο και εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα.
Διαδραστικά σημεία πληροφόρησης Ψηλορείτη
Δημιουργήθηκαν με τη χρήση του διαδραστικού χάρτη, 3 σημεία πληροφόρησης, στα Ανώγεια, στον Μέρωνα και το ΜΦΙΚ.
Διαδραστικός χάρτης Σητείας
Αντίστοιχος χάρτης με του Ψηλορείτη είναι και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας. Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα. Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επίσης και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco.
Γεω-εκπαίδευση
Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν 3 εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο. Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων. Λειτουργούν μόνο στις 2 διαδρομές του Ψηλορείτη και σε 1 της Σητείας. Παρέχονται δωρεάν από το Google Play.
Επίσης, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της «Γεω – προβολής» υπήρξε συμμετοχή με δείγματα και πληροφοριακό υλικό στην Περιοδική Έκθεση GEOIN «Μνήμες Γαίας» για τη γεωποικιλότητα των Ελληνικών και Κυπριακών γεωπάρκων.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε αρχικά στην Αθήνα, μετά στη Λευκωσία, Σητεία, Ρέθυμνο, Ηράκλειο (ΜΦΙΚ) και Λέσβο.
Επίσης δημιουργήθηκε το Κέντρο πληροφόρησης δεινοθήριου της Σητείας, στην παραλία της πόλης με πληροφοριακό υλικό και αντίγραφο της σιαγόνας του απολιθώματος.
Θετική αξιολόγηση για το γεωπάρκο Ψηλορείτη
Θετική είναι σύμφωνα με τον κ. Φασουλά η αξιολόγηση των επιθεωρητών της Ουνέσκο προς το κεντρικό τους συμβούλιο να παραμείνει το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων Γεωπάρκων της Ουνέσκο για την επόμενη τετραετία. Η περιήγηση των αξιολογητών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο τόσο στα γραφεία του ΑΚΟΜΜ -όπου εκεί έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, των υποδομών, των σχεδίων, καθώς και των διάφορων προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη- ενώ επισκέψεις έγιναν στον Ιδαίον, στη Ζώμυνθο, στα σπήλαια, αλλά και στα διάφορα μικρά μουσεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του πάνω Μυλοποτάμου.
Το επιστημονικό κλιμάκιο περιηγήθηκε στα ανατολικά του Ψηλορείτη, αλλά και στη νότια πλευρά του καταλήγοντας στο Αμάρι, ενώ ακολούθως θα επισκεφθεί την περιοχή της Ελεύθερνας, τις Μαργαρίτες και τον Κάτω Μυλοπόταμο. Η θετική αξιολόγηση αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του νησιού, το οποίο καλείται να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.