Η αναγνωρισιμότητα των ντόπιων προϊόντων, η ενημέρωση για τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, αλλά και η προβολή και προώθησή τους σε εγχώριες και ξένες αγορές αποτελούν το κίνητρο για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στη μεγάλη διοργάνωση της Περιφέρειας – του Δήμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, που δεν είναι άλλη από την Γιορτή Κρητικής Διατροφής.
Μια γιορτή που φέρνει κοντά τους παραγωγούς με τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους εκείνους που μοχθούν καθημερινά για την καλλιέργεια και παραγωγή των προϊόντων, να μάθουν για αυτά από πρώτο χέρι και κυρίως να γνωρίσουν με λεπτομέρειες τους τρόπους χρήσης τους αλλά και τα καταστήματα στα οποία μπορούν να τα αγοράσουν. Παράλληλα, η διοργάνωση της γιορτής μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου 1-7 Ιουλίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους παραγωγούς που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα παραδοσιακά προϊόντα και σε τουρίστες οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την προώθησή τους.
Κάθε χρόνο η συμμετοχή των παραγωγών αλλά και συνολικά των έκθετων αντικειμένων είναι αυξημένη και συνολικά 45 παραγωγοί εκθέτουν από το περασμένο Σάββατο τα προϊόντα τους στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής», οι οποίοι μίλησαν στα «Ρ.Ν.», τέτοιου είδους εκθέσεις βοηθούν τους καταναλωτές να γνωρίσουν τα προϊόντα του τόπου τους, δίνοντάς τους ωστόσο την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με σκοπό την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής και την προώθησή της στις αγορές.
«Εκθέτουμε τα προϊόντα μας εδώ στον Κήπο για μία εβδομάδα. Όλα μας τα προϊόντα είναι βιολογικά και έχουμε κρασιά, ξύδια και διάφορα άλλα αποστάγματα. Συμμετέχουμε για πολλά χρόνια στην έκθεση με χαρά και ευελπιστούμε ότι μέσω της έκθεσης ο κόσμος θα γνωρίσει τα προϊόντα μας, γιατί αυτές οι εκθέσεις αναφέρονται ακριβώς στο να γνωρίσει ο απλός καταναλωτής το προϊόν που ενδεχομένως να μην ξέρει», αναφέρει ο οινοπαραγωγός Νίκος Ζουμπεράκης.
«Παράγουμε τα προϊόντα μας στο Βιολί Χαράκι Ρεθύμνου. Έχουμε διάφορα προϊόντα, ξεκινήσαμε από σάλτσες με βασιλικό, μελιτζάνα και ξηρό ανθότυρο. Πίστευα ότι αυτό έλειπε από τον τόπο παρά τον πλούτο που έχει η Κρήτη σε αυτά τα προϊόντα και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω την εταιρεία μου. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε αυτήν την έκθεση, καθώς θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαφημιστούν τα προϊόντα μας», λέει η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης με τοπικά προϊόντα «Casti Lioni», κ. Πατρίτσια Λιονή.
«Ελπίζουμε το συγκεκριμένο φεστιβάλ να αναδειχθεί σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εμείς είμαστε τρίτης γενιάς οικογένεια ελαιοπαραγωγών, έχουμε ελαιουργείο, τυποποιητική μονάδα και έχουμε οργανωθεί για τη στήριξη της ελιάς. Στέλνουμε την ελιά μας σε ξένες αγορές, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του προϊόντος αυτού, έχουμε και ορισμένα βραβεία όσον αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου. Από την έκθεση είμαστε ευχαριστημένοι, νομίζω ότι είναι καλό να γίνονται τέτοιου είδους εκθέσεις. Συμμετάσχω περισσότερο γιατί θεωρώ το Ρέθυμνο σαν ένα χωριό που ανήκει σε όλους και παρότι η επιχείρησή μας είναι γνωστή, συμμετάσχουμε για να στηρίξουμε την τοπική αυτή διοργάνωση και να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης», δηλώνει από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός, κ. Σταύρος Μανωλάκης.
«Η πιο μεγάλη ανταμοιβή είναι η αγάπη του κόσμου»
Πολλοί από τους παραγωγούς συμμετέχουν για πρώτη φορά στην έκθεση, όμως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σταθερά κάθε χρόνο στηρίζοντας έτσι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία όπως αναφέρουν τους αφήνει το περιθώριο να αντιληφθούν τη μεγάλη αγάπη του κόσμου προς αυτούς.
«Η εταιρεία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1960 στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. Είναι ένα πολύ αγαπητό εργαστήριο και, το Ρέθυμνο μας έχει αγκαλιάσει και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας, τα οποία διατίθενται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ της πόλης. Το κλασικότερο προϊόν μας είναι το παραδοσιακό παξιμάδι που φτιάχνεται από το 1960. Πιστεύω ότι τόσο τα υλικά, το μεράκι, αλλά και η τεχνογνωσία που υπάρχει και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής διδασκαλίας από τους γονείς στα παιδιά, έχουμε φτάσει να τηρούμε τις διαδικασίες με πολύ μεγάλη ευλάβεια και να επιλέγουμε τα υλικά μας πολύ αυστηρά. Τα προϊόντα μας βρίσκονται ανάμεσα στα 20 καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας, έχουμε πάρει βραβεία σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς. Στην κατηγορία του παξιμαδιού έχουμε ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο, αλλά η πιο μεγάλη ανταμοιβή είναι η αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι στο Ρέθυμνο που να μην έχει τα προϊόντα μας στην κουζίνα του», λέει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού ξυλόφουρνου Μυστράκης, κ. Νίκος Μυστράκης.
«Το κατάστημά μας είναι εντελώς καινούριο, συνεργαζόμαστε με την Culta Terra που καλλιεργεί δύο ποικιλίες μανιταριών στον Πλατανιά Ρεθύμνου, ενώ εμείς τα διαθέτουμε προς πώληση. Στο κατάστημά μας τα πάντα αφορούν στα μανιτάρια, έχουμε μέχρι και ζυμαρικά με μανιτάρια. Τα πάντα κατασκευάζονται με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο. Θεωρώ ότι η έκθεση αυτή μπορεί να αναδείξει το προϊόν μας», εξηγεί η υπάλληλος του καταστήματος «Μανιταρότοπος», κ. Όλγα Παππά.
«Εκθέτουμε τα αναψυκτικά Αρκάδι. Βρισκόμαστε εδώ για να δροσίσουμε τον κόσμο που έρχεται σε μια τόσο ζεστή μέρα να επισκεφτεί την έκθεσή μας. Τα προϊόντα μας δεν έχουν χρωστικές, είναι απόλυτα φυσικά και γι’ αυτό τα προτιμά ο κόσμος. Η φυσικότητά τους και η παραδοσιακή τους γεύση είναι αυτά που κερδίζουν τον κόσμο, ο οποίος μας δείχνει την αγάπη και την εκτίμησή του σε κάθε βήμα που κάνουμε», αναφέρει η κ. Μαργαρίτα Σαββάκη, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης αναψυκτικών «Ρίο- Αρκάδι».
«Το σημαντικότερο σε αυτή τη διαδικασία» λέει η κ. Ζωή Παυλίδου ιδιοκτήτρια της εταιρείας αποστακτήρων «Χαλκός», «είναι η επικοινωνία που έχουμε με τον κόσμο, η οποία είναι πολύ καλή, καθώς μας δίδεται η ευκαιρία να γνωριστούμε», ενώ προσθέτει: «Βρισκόμαστε για 5η χρονιά εδώ στη Γιορτή αυτή. Στηρίζουμε τους παραγωγούς του τόπου εδώ και χρόνια, τα αποστακτήρια της εταιρείας μας βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο. Κάνουμε αποστακτήρες για ρακί και τσικουδιά, για παραγωγή αρωματικών και αιθέριων ελαίων, καζάνια ζαχαροπλαστικής χρήσεως. Είναι σημαντική αυτή η έκθεση, οι αποστακτήρες είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο, αφού υπάρχουν πολλοί που κάθε φορά μου δηλώνουν την ανυπομονησία τους να με ξαναδούν».
«Υπάρχει απόλυτη αρμονία και δέσιμο»
Η τεχνογνωσία, το μεράκι του παραγωγού και η αγάπη για αυτό με το οποίο ασχολείται είναι τα συστατικά της επιτυχίας λένε οι παραγωγοί.
Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά μετράει σε μια επιχείρηση, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τους ίδιους αλλά και το καταναλωτικό κοινό; Οι παραγωγοί απαντούν:
«Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στην έκθεση επιμελώς και το ότι είμαστε κάθε χρόνο εδώ σημαίνει ότι είναι κάτι που μας ευχαριστεί και το επιδιώκουμε. Όλα ξεκινάνε από το μεράκι του παραγωγού για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Από το πρώτο στάδιο που λέγεται κτηνοτροφία μέχρι το τελευταίο που λέγεται επεξεργασία γάλακτος και παραγωγής τυριού, υπάρχει απόλυτη αρμονία και δέσιμο. Πάντα βοηθούν οι εκθέσεις που έχουν σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα. Η έκθεση συμβάλλει στο να γνωριστεί και να δοκιμαστεί ένα προϊόν, γιατί η άμεση επαφή που έχεις με τον κόσμο είναι το πιο καλό μέσο για να διαφημιστεί ένα προϊόν», επισημαίνει ο κ. Μανώλης Ακουμιανάκης ο οποίος είναι παραγωγός τυροκομικών προϊόντων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου.
«Θεωρώ πως πρέπει όλοι μαζί να τιμάμε το Ρέθυμνο και να μας τιμάει και αυτό με τη σειρά του και χαίρομαι όταν βλέπω νέα άτομα όπως είμαι και εγώ να στρέφονται προς τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Τέτοιου είδους εκθέσεις βοηθούν τους παραγωγούς να αναδείξουν τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές να τα μάθουν καλύτερα. Η εταιρεία υπάρχει τρία χρόνια και είναι οικογενειακή. Ο πεθερός μου παράγει το μέλι και εμείς το τυποποιούμε. Παρόλο που η εταιρεία μας είναι σχετικά καινούρια, έχουμε ήδη πάει σε μια έκθεση στην Ιαπωνία και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την παραγωγή, γιατί όταν προσέχεις το προϊόν σου περιμένεις το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο της προσπάθειάς σου. Θεωρώ πως μέσω αυτής της έκθεσης θα μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει το προϊόν μας περισσότερο. Ο καθένας βάζει το δικό του μεράκι, την όρεξή του και παράγει τη δική του ποικιλία και αυτό είναι που την κάνει μοναδική», αναφέρει χαρακτηριστικά η παραγωγός μελιού, κ. Κωνσταντίνα Κεφαλογιάννη.
«Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούμε το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και με αυτό φτιάχνουμε σαπούνια, κρέμες προσώπου και εκχυλίσματα για το σώμα αρωματίζοντάς τα με αιθέρια έλαια. Είναι η τέταρτη φορά που συμμετέχω, είναι πολύ όμορφη έκθεση, συναντιούνται οι άνθρωποι και γνωρίζουν ο ένας τα προϊόντα του άλλου. Ο συνδυασμός όλων των πραγμάτων είναι που τα κάνει μοναδικά, δηλαδή τα φυσικά προϊόντα και η αγάπη που έχουμε γι’ αυτό που κάνουμε», τονίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας χειροποίητων φυσικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας «Άθος», κ. Μανώλης Πλευράκης.
Η λαϊκή τέχνη στη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής»
Παράλληλα, σε διπλανά περίπτερα βρίσκονται εκθέτες αντικειμένων λαϊκής τέχνης, με κεραμική, κατασκευές, ζωγραφική στις επιφάνειες των αντικειμένων αλλά και κοσμήματα.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Υδρία», κ. Σταύρος Καλλονάκης περιγράφει στα «Ρ.Ν.» ένα κομμάτι της διαδικασίας που γίνεται προκειμένου να δημιουργηθούν τα κεραμικά.
«Εκθέτουμε τα προϊόντα που φτιάχνουμε οικογενειακώς. Όλα όσα εκθέτουμε εδώ, φτιάχνονται στην αρχική τους μορφή με δύο τροχούς στο χωριό μου και έπειτα στέλνονται στο εργαστήρι που διατηρούμε εδώ στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου και επεξεργάζονται στο καμίνι που έχουμε, σμαλτώνονται, παίρνουν την τελική τους μορφή και ψήνονται στο φούρνο. Παρότι η επιχείρησή μας λειτουργεί εδώ και 19 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στην έκθεση. Η τέχνη αυτή είναι δύσκολη και απαιτεί κόπο προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι καλό και πρέπει να αναδεικνύεται», αναφέρει.
Οι χειροποίητες κατασκευές όπως είναι η ζωγραφική και η διακόσμηση αντικειμένων άπτονται του ενδιαφέροντος της ιδιοκτήτριας εργαστηρίου χειροποίητων κατασκευών στα Μισίρια Ρεθύμνου, κ. Αργυρώς Τριπολιτάκη. Η ίδια εξέφρασε την ανάγκη που υπάρχει κατά τη γνώμη της για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες εκθέσεις λαϊκής τέχνης στο Ρέθυμνο, μιας και αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθει σε επαφή ο κόσμος με πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην έχει δει ξανά.
«Το εργαστήρι μου βρίσκεται στα Μισίρια Ρεθύμνου. Εγώ παίρνω προϊόντα που ήδη υπάρχουν και ζωγραφίζω πάνω τους, διακοσμώ σαπούνια και επίσης φτιάχνω πήλινα σπιτάκια. Στα Μισίρια που έχω το εργαστήρι μου, δεν έχει την ευκαιρία πολύς κόσμος να έρθει και να με συναντήσει. Ο κόσμος ήρθε εδώ στην έκθεση και με επισκέφτηκε με χαρά, ενώ πήρα πολύ καλές κριτικές για τα αντικείμενα που φτιάχνω. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει και ξεχωριστή έκθεση για εμάς τους χειροτέχνες, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε περισσότερο τα δημιουργήματά μας. Αν αυτό γίνεται δύο-τρεις φορές τον χρόνο, θα εξελιχθεί περισσότερο η τέχνη μας. Δεν έχω υπ’ όψιν μου κάτι τέτοιο να συμβαίνει και θέλω να μάθω για να συμμετέχω εκεί, γιατί έτσι μπορώ να φέρνω τον κόσμο σε επαφή με ένα κομμάτι του εαυτού μου», εξηγεί η ίδια.