Ο δεύτερος γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών και οι Ευρωκάλπες είναι «προ των πυλών»… Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι ορισμένοι «καταστροφολόγοι» που προέβλεπαν (ή ενδεχομένως και να ήθελαν) μια πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, (προς το παρόν) έχει πέσει στο κενό… Τίποτα, βέβαια, δεν έχει κριθεί… Υπάρχει αρκετός θυμός στην κοινωνία μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, που έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας στα όριά τους ή και πιο πέρα ακόμα…
Ένα μεγάλο, όμως, τμήμα της κοινωνίας φάνηκε να ελπίζει ότι «πιο κάτω δεν πάει» και ότι σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα… Ταυτόχρονα οι πολίτες αυτοί αντιλαμβάνονται ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες…
Στην Ευρωκάλπη, λοιπόν, θα «συγκρουστούν» αυτές οι δύο αντιλήψεις. Τώρα, όμως, οι πολίτες γνωρίζουν ποιους κινδύνους πέρασε η χώρα, γνωρίζουν ότι οι θυσίες τους δεν χάθηκαν και για πρώτη φορά η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι ολοφάνερο ότι ο θυμός δεν λύνει προβλήματα, κυρίως, όταν μετατρέπεται σε μια αβεβαιότητα και αστάθεια για τη χώρα σε ένα κομβικό, μάλιστα σημείο της πορείας της. Η αστάθεια θα είναι ένα ενδεχόμενο με δυσάρεστες επιπτώσεις… Το έχουμε γράψει αρκετές φορές, η οικονομία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό και ζήτημα ψυχολογίας…
Η αβεβαιότητα δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Το πολιτικό ρίσκο που κάποιοι θα ήθελαν να μπει στο «πολιτικό μας τοπίο» υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να μας γυρίσει δύο τουλάχιστον χρόνια πίσω… Δεν είναι, δυστυχώς, ένα «παιχνίδι φόβου» όλο αυτό! Το φανέρωσαν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ στις Κάννες…
Υπάρχει, όμως και κάτι άλλο.. Το αντισυστημικό τσουνάμι, οι ακραίες υπερβολές και το έλλειμμα σε ένα δίχτυ προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια (λόγω και των παράνομων μεταναστών) «πότισαν» το δέντρο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, παρά τα όσα στοιχεία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και την προφυλάκιση του αρχηγού της και βουλευτών του κόμματος… Τώρα, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια δυσάρεστη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που φαίνεται να αποκτά «ρίζες» στο πολιτικό σκηνικό… Δυστυχώς, όσο κάποιοι πολίτες αισθάνονται ότι «έχουν χάσει τα πάντα» και όσο θα συνεχίζονται οι κάθε είδους υπερβολές από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας συστήματος, χωρίς μάλιστα, να αντιμετωπίζονται με ένα δίχτυ προστασίας (και ασφάλειας) οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας, η νεοναζιστική αυτή «παρέα» δεν θα μειώσει τις δυνάμεις της…
Η σταθερότητα, λοιπόν, είναι αυτή που μπορεί να επιτρέψει στο πολιτικό μας σύστημα (και προσωπικό) να εξασφαλίσει ένα ασφαλές και ανεκτό (οικονομικό-κοινωνικό) περιβάλλον στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, σε όσους η πολυεπίπεδη αυτή κρίση έχει «χτυπήσει» περισσότερο… Ας μην ξεχνάμε «ότι στην αναμπουμπούλα, ο «λύκος» χαίρεται!», στην περίπτωσή μας, η Χρυσή Αυγή…
Μια ματιά, όμως, στο τοπίο που διαμορφώθηκε την περασμένη Κυριακή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι χρήσιμη και κατατοπιστική για τον β’ γύρο των εκλογών στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Τα πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν συνολικά. Οι εκλογές είναι ουσία, ουσία Δημοκρατίας. Τι λένε, λοιπόν, οι αριθμοί; Σε εννέα περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός β’ γύρου και η Ν.Δ. μόνο σε μια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί πέντε περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί επτά, η Ν.Δ.: (δώδεκα) περιφέρειες και μια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από κοινού.
Σε ότι έχει σχέση με τις πρωτεύουσες νομών (42) διεκδικούν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. και (επτά) οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. προηγείται σε (εννέα) περιφέρειες (ενώ έχει ήδη εκλεγεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ο υποψήφιος με τη Ν.Δ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μόνο σε (δύο) περιφέρειες της χώρας.
Την ίδια στιγμή τα ποσοστά της κυρίας Ρ. Δούρου και του κ. Γ. Σακελλαρίδη βρίσκονται αρκετές μονάδες κάτω από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Τίποτα, φυσικά, δεν έχει κριθεί… Αυτό το τοπίο μπορεί να κρίνεται θετικό για την Ν.Δ., αλλά όλα μένει να αποδειχθούν αύριο με το κλείσιμο της κάλπης. Τόσο η πολιτική ουσία όσο και οι εντυπώσεις… Τον λόγο έχουν οι πολίτες. Και μπορεί οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όμως η Ευρωκάλπη στέλνει την Κυριακή ένα δικό της, αυτοτελές μήνυμα. Στις Ευρωεκλογές το μήνυμα αυτό είναι καθαρά πολιτικό, μιας και δεν «παρεμβαίνουν» τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Σε «δεύτερο βαθμό» και οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών στέλνουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα. Στις δημοτικές κάλπες, όμως η ανάγνωση των αποτελεσμάτων έχει περισσότερες παραμέτρους και τα συμπεράσματα είναι διαφορετικά, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία τους…
Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έβαλε πέντε προτεραιότητες:
α) Μείωση ανεργίας (δημιουργία 550.000 νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη τετραετία).
β) Μείωση φορολογίας (ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις να διαμορφωθεί στο 15% και στα εισοδήματα να μην ξεπερνά το 33%, ενώ ο Φ.Π.Α. να έχει οροφή του το 12%).
γ) Εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Δ) Συνεχής προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Πυλώνες» της ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν: ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η ενέργεια και το περιβάλλον, η έρευνα και η τεχνολογία, το logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η ναυτιλία. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανεξάρτητες μελέτες (ΚΕΠΕ, McKinsey, ΙΟΒΕ) οι παραπάνω τομείς μπορούν σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον να οδηγήσουν σε πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Το χρονικό διάστημα 2009-2013 χάθηκαν 50 δισ. ευρώ από το Α.Ε.Π. της χώρας.
Όμως, η μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων (με θυσίες πολλές) οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έγιναν και πρέπει να συνεχιστούν, η μείωση του χρέους, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η έξοδος στις αγορές, η κερδισμένη ανταγωνιστικότητα δίνουν μια άλλη προοπτική για τη χώρα…
Για το λόγο αυτό η πολιτική σταθερότητα έχει νόημα και δεν αποτελεί ένα σύνθημα της εκλογικής αναμέτρησης…
Ένα ρευστό πολιτικό τοπίο (στην κρίσιμη αυτή περίοδο) πρώτα θα οδηγήσει σε ένα νέο έλλειμμα εμπιστοσύνης που με τόσες θυσίες και πολιτικό κεφάλαιο κερδίσαμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια… Είναι σίγουρο ότι μια διαφορετική οικονομική και πολιτική αντίληψη θα αφήσει πολλές μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά και μια αντίληψη «κρατισμού» θα επαναφέρει τα οικονομικά ελλείμματα αντί τα πλεονάσματα.
Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο ότι στις αυριανές Ευρωεκλογές «συγκρούονται» δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και πολιτικο-οικονομικές αντιλήψεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη…
Ο λόγος ανήκει στους πολίτες.
Με την ψήφο τους θα αποφασίσουν ότι οι ίδιοι πιστεύουν για την πορεία της χώρας μας στην Ευρώπη…
«Καλό βόλι…!».
pgiannoulakis@yahoo.gr