Κολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων αλλά και των υπολογιστών είναι οι περισσότεροι νέοι ηλικίας από 18 έως και 30 ετών, οι οποίοι πολλές φορές βάζουν στο περιθώριο κάθε προσωπική τους ανάγκη ή ασχολία, ακόμα και τις κοινωνικές τους συναναστροφές, προκειμένου να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο την «επαφή» τους με τα smartphone (κινητά τηλέφωνα) που έχουν εξελιχτεί σε προέκταση των χεριών τους.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το τμήμα δημοσιογραφίας του δημόσιου Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου με θέμα, «εσύ πόσο εξαρτημένος είσαι από την οθόνη σου;».
Η έρευνα καταγράφει κυριαρχία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, καθώς αυτά αναλογούν πλέον σε μιάμιση συσκευή ανά σπίτι και ταυτόχρονα οι χρήστες τους είναι τις περισσότερες ώρες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Παρατηρείται επίσης πως η κατοχή smartphone και η χρήση του για σύνδεση στο διαδίκτυο έχει ξεπεράσει -μέσα σε μια δεκαετία- την κατοχή οποιαδήποτε μορφής ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ). Χαρακτηριστικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσο αυξάνεται η εκπαιδευτική βαθμίδα του χρήστη, τόσο πιο εξοικειωμένος είναι με τη σύγχρονη τεχνολογία, χρησιμοποιώντας το σύνολο των συσκευών για να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Ιδιαίτερα σημαντική καταγράφεται η χρήση του smartphone από τις ηλικίες 18 έως 30 ετών, που – είναι σχεδόν διπλάσια από την ηλικιακή ομάδα 31 έως 45 ετών που την ακολουθεί. Επίσης προκύπτει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η χρήση της τηλεόρασης.
Στην έρευνα υπολογίζεται επίσης πως η χρήση των Η/Υ είναι σημαντικό στοιχείο στην εργασία μας στον σύγχρονο ηλεκτρονικό κόσμο. Σε αυτό παρατηρείται πως είναι διαδομένη η χρήση των Η/Υ στην εργασία στους χρήστες της παραγωγικής ηλικίας. Ακόμα, προκύπτει ότι όσοι εργάζονται σε Η/Υ είναι συνδεδεμένοι από 3 έως σχεδόν 5 ώρες ημερησίως με κυρίαρχες τις παραγωγικές ηλικίες, ενώ κανείς δεν δήλωσε ότι θέλει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με τις συσκευές.
Η έρευνα που διεξήχθη από τους καταρτιζόμενους στο τμήμα δημοσιογραφίας του Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου έγινε σε διάστημα τεσσάρων ημερών στο πρώτο της σκέλος, που αφορούσε στις διαπροσωπικές συνεντεύξεις, ενώ στο δεύτερο σε ηλεκτρονική μορφή και η χρονική διάρκεια ήταν για ένα μήνα.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 757 άτομα μέσω διαπροσωπικής συνέντευξης και συμπλήρωσης ερωτηματολογίου, ενώ 464 άτομα συμπλήρωσαν εντελώς ανώνυμα το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Μάλιστα η διαπροσωπική συνέντευξη και η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου μέσα σε δύο ημέρες -και κυρίως στο κέντρο της πόλης που συγκεντρώνει περισσότερο πληθυσμό και ποικιλία των προσωπικών παραμέτρων που ήταν απαραίτητες για την έρευνα- ενώ η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και στην πόλη των Χανίων.
Επιπλέον, οι σπουδαστές της δημοσιογραφίας επισκέφθηκαν και την πανεπιστημιούπολη στου Γάλλου, στην οποία διευρύνθηκε το δείγμα στην ηλικιακή κατηγορία 18-30 ετών και το εμπλούτισε με δεδομένα.
Η παραπάνω έρευνα παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο πλαίσιο των διήμερων ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Δ.Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Σελ. 5