Πλημμύρισε με Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές και συνταγές, την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής και του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνης.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΕΠΑΛ και το Ινστιτούτο, επισκέπτονται το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας για μια βιωματική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στo πλαίσιo του προγράμματος μαθητών τουριστικής κατεύθυνσης.
Η κυρία Πατραμάνη, υπεύθυνη της επίσκεψης του Λυκείου και οι σεφ, Μιχάλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νίκος Δατσέρης και Στέλιος Αγγελάκης, υπογράμμισαν την σπουδαιότητα αυτών των επισκέψεων για την κατάρτιση των μαθητών και σπουδαστών στο πλαίσιο ευαισθητοποίησής τους για τη σωστή ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού από τις επόμενες γενιές στην Κρήτη.
Οι μαθητές με την καθοδήγηση των σεφ συνδύασαν το μάθημά τους με παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες συνταγές, τις οποίες εκτέλεσαν, ολοκλήρωσαν και γεύτηκαν μαζί με τους καθηγητές τους. Οι χώροι του κέντρου μύρισαν με την απόλυτη Χριστουγεννιάτικη συνταγή το χοιρινό με κυδώνια και από ολόφρεσκους μυρωδάτους κουραμπιέδες.
Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, φορέας ο οποίος διαχειρίζεται το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, έχει ως στόχο να συμβάλλει και να υποστηρίζει συνεχώς όλες τις προσπάθειες ανάδειξης της Κρητικής Γαστρονομίας και των τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων, με επίκεντρο το Κέντρο στην Αργυρούπολη, το οποίο όπως επανέλαβε η υπεύθυνη του Κέντρου Ασπασία Σταυρουλάκη, θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του και τις κουζίνες του για οποιαδήποτε άλλη συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκίνησε πολύ γευστικά και αισιόδοξα, παγιώνοντας με την επίσκεψη των παιδιών και των σεφ μια γερή συνεργασία. Στο τέλος της επίσκεψης αντάλλαξαν ευχές και αφιερώσεις συμβολικά πάνω στις ποδιές μαγειρικής με το brand name «Κρήτη», ανανεώνοντας το ραντεβού τους.
Στην ίδια κατεύθυνση, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, οι πρωτοετείς και οι δευτεροετείς μαθητές της σχολής Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης GRANT, ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική εκδρομή σε σημεία γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος, και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας και να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον σεφ και εκπαιδευτικό της σχολής Στέλιο Φανουράκη, σχετικά με τις ξεχασμένες κρητικές συνταγές. Ενδεικτικά γνώρισαν το ξεχασμένο όσπριο μπίζα, το επίκαιρο φουκάκι, τον τζουλαμά, τη σοφεγάδα, το πτωχό λαντουρίδι και το μαγγίρι. «Οι αυριανοί επαγγελματίες της Κρήτης, μήπως κάνουν τη μεγάλη έκπληξη και μπορέσουν τελικά να μεταφέρουν μια έκδοση των κρητικών συνταγών στις τουριστικές επαγγελματικές κουζίνες; Ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε όλους».
Τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζονται καθημερινά στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας ύστερα από συνεννόηση, (το γκρουπ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40+ άτομα).
-Βιωματικά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της διατροφής, (ανθρώπινη διατροφική πυραμίδα, μάντεψε τι τρως, ξεναγός διατροφής, οι μαχητές των τροφών, ο θησαυρός του χαμένου φαγητού κ.ά).
-Ξενάγηση στο εκθετήριο και ενημέρωση για τα πιστοποιημένα προϊόντα.
-Ολοκλήρωση μιας απλής Κρητικής συνταγής από του μαθητές/Δεκατιανό.
-Μίνι πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Δοκιμή με την μέθοδο του ψωμιού, τεσσάρων διαφορετικών ελαιολάδων.
-Παρασκευή τυριού από κατσικίσιο γάλα.
-Εργαστήριο κεραμικής «Πως μαγείρευαν οι Μινωίτες. Γνωρίζουμε την τέχνη του πηλού και φτιάχνουμε μαζί χρηστικά σκεύη και αντίγραφα Μινωικών σκευών που χρησίμευαν στην προετοιμασία φαγητού και στην βρώση.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας(Κτίριο Μανουσάκη, Αργυρούπολη): Τηλέφωνα: 2831340705 – 28310 81252 – 6979552591, kkg.crete@gmail.com – www.agrocrete.com.