Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ-ΤΣΙΚΝΑΚΗ*
19 Ιουνίου 2016.
«Ελευθερναίοι» και «Ελευθερνιώτες» σενεόρτασαν. Οι Ελευθερνιώτες με τη φυσική τους παρουσία, οι Ελευθερναίοι με τα αποτυπώματα του πολιτισμού τους.
Τόπος συνάντησης και γιορτής των δύο κόσμων το μεγαλειώδες έργο, το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας πάνω στον λόφο της Ελεύθερνας, μέσα στην άγρια φύση.
Μνήμες που ξεκινούν από τον 9ο π.Χ. αιώνα ξύπνησαν και ανασύρθηκαν χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη των αρχαιολόγων κι έγιναν εκθέματα γνώσης και πολιτισμού και στεγάστηκαν στο κτίριο του Μουσείου που πλέον αποτελεί κόσμημα και πολιτιστικό γεγονός του νομού, της Κρήτης και της Ελλάδας ολόκληρης.
Στην κορυφή του λόφου, μέσα στο μοναδικό φυσικό τοπίο, την ώρα της Δύσης, κάτω από την ίδια ολοφώτιστη πανσέληνο και τον ίδιο έναστρο ουρανό που αντίκριζαν αιώνες πριν και οι Ελευθερναίοι πρόγονοί μας, έλαβε χώρα η μεγαλειώδης τελετή των εγκαινίων.
Η οργάνωση άψογη, ο κόσμος πειθαρχημένος, χαρούμενος και συγκινημένος σεβάστηκε την κάθε στιγμή.
Εμπνευστής, πρωτεργάτης και δημιουργός του Μουσείου και οργανωτής της τελετής, είναι ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης. Είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε, δούλεψε σκληρά, αφιέρωσε τη ζωή του στην Ελεύθερνα και κατάφερε να κάνει το όραμα, έργο.
Αγάπησε και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Κατάφερε να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και πολλές φορές έγινε μέτοχος και κοινωνός των προβλημάτων της.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον καθηγητή, κ. Νίκο Σταμπολίδη, τον άνθρωπο της Ελεύθερνας, το δικό μας άνθρωπο και του ευχόμαστε να δει σύντομα και το όραμα της Νεκρόπολης να γίνεται έργο.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε και όλους τους αρχαιολόγους και τους συνεργάτες τους, που για 31 χρόνια εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν στο φως όλο ετούτο τον πολιτιστικό θησαυρό που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο.
Ευχαριστούμε, επίσης, και όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των δύο χωριών, της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας που με συνεργασία και σκληρή δουλειά συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Και ως πολίτης της Ελεύθερνας σκέφτομαι. Μεγάλη η περηφάνια και η χαρά που μας έκαναν να ζήσουμε οι πρόγονοί μας, αλλά και μεγάλη η παρακαταθήκη που μας άφησαν. Μεγάλη η ευθύνη μας για συνεργασία, πρόοδο και συνέχιση του πολιτισμού στον ευλογημένο τούτο τόπο που γεννηθήκαμε.
*Η Μαρία Αποστολάκη-Τσικνάκη είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός