Σχεδόν 16 μήνες μετά την επίσημη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση του προσωπικού της σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, οι δημοτικοί αστυνομικοί ξανάρχονται «και με τη βούλα του νόμου», αυτήν τη φορά ενταγμένοι στην ΕΛ.ΑΣ. και διαθέτοντας αρμοδιότητες διευρυμένες και πιο ουσιαστικές. Στο Ρέθυμνο ωστόσο μόλις τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί από τους συνολικά 14 που ήταν αρχικά θα τοποθετηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ρεθύμνου. Ο ελάχιστος αυτός αριθμός προβληματίζει Δήμο και ΕΛ.ΑΣ., αφού σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης του μητροπολιτικού δήμου.
Στους όμορους Νομούς Ηρακλείου και Χανίων, οι αστυνομικοί είναι πολύ περισσότεροι και μάλιστα προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία ειδικού γραφείου Δημοτικής Αστυνομίας. Αντίθετα οι μόλις τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί που θα αναλάβουν καθήκοντα στο Ρέθυμνο, ελάχιστα μπορούν να συνδράμουν και να ενισχύσουν το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθόρισε τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών, ωστόσο σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, Κώστα Λαγουδάκη η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμα φτάσει στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε την Τρίτη «πράσινο φως» για την επανάκαμψη των δημοτικών αστυνομικών κρίνοντας νόμιμο, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης», που βρισκόταν από τον περασμένο Αύγουστο «στον πάγο», αφού έπρεπε πρώτα να κριθούν δικαστικά οι προσφυγές όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. (Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε πριν από λίγες ημέρες συνταγματική και τη διαθεσιμότητα και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας).
Τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ΠΔ, η νέα «γενιά» δημοτικών αστυνομικών, θα έχει και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου όταν χρειάζεται, θα αφαιρεί πινακίδες από Ι.Χ., θα βγαίνει σε περιπολίες συνδράμοντας την ΕΛ.ΑΣ., θα εκτελεί χρέη τροχονόμου, αλλά και αστυνομικού γειτονιάς, μαζί με τα καθήκοντα ελέγχου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κ.λπ. Στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων τους οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή (την παλιά προς το παρόν), χειροπέδες, αστυνομική ράβδο, σφυρίχτρα, συσκευή ασύρματης επικοινωνίας κ.λπ., ενώ πρέπει να είναι ευγενικοί αποφεύγοντας κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά με στοιχεία ρατσισμού, ιδιοτέλειας, αδιαφορίας.
Το ΣτΕ (πρόεδρος Α. Θεοφιλοπούλου, εισηγητής Δ. Βασιλειάδης), εγκρίνοντας το σχέδιο ΠΔ, επισημαίνει (308/14) το ετήσιο κόστος 241.000 ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και το ενδεχόμενο να αναληφθεί η κάλυψη από διάφορους Δήμους. Σημειώνεται ότι πολλοί από την τ. Δημοτική Αστυνομία έχουν ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. (άλλοι κατέληξαν σε σωφρονιστικά καταστήματα κ.λπ.).
Υπηρεσίες δημοτικής αστυνόμευσης ιδρύονται και λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ν. Αιγαίο (συνολικά 7 τμήματα, 5 Αθηνών, από 1 Θεσσαλονίκης και Ρόδου). Τα τμήματα δημοτικής αστυνόμευσης λειτουργούν σε 24ωρη βάση όλη την εβδομάδα και συνεργάζονται με ΑΤ που βρίσκονται στον ίδιο Δήμο για κοινές δράσεις, περιπολίες για στοχευμένους ελέγχους και με αστυνομικούς. Τον συντονισμό και το γενικό πρόσταγμα για τα τμήματα αυτά έχουν πάντως τα επιτελεία των αντίστοιχων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.
Γραφεία δημοτικής αστυνόμευσης θα λειτουργούν στα ακόλουθα 17 ΑΤ Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης, Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πάτρας, Κω, Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης.
Με το νέο ΠΔ, οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, όπως περιπολίες και καθήκοντα αστυνομικού γειτονιάς, ελέγχους για τη στάση και στάθμευση των οχημάτων και την κυκλοφορία, για το κάπνισμα, την καθαριότητα, την τήρηση του Γενικού Οικονομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), τις λαϊκές αγορές, την ηχορύπανση, το ωράριο κέντρων διασκέδασης, εμπορικών καταστημάτων, για τουριστικές επιχειρήσεις (όπου δεν υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες), παιδότοπους, κινηματοθέατρα κ.λπ.
Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, να επαγρυπνούν για καθετί που ανάγεται στις αρμοδιότητές τους (επιλαμβανόμενοι κάθε περιστατικού αστυνομικού ενδιαφέροντος μέχρι να καταφθάσει η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία) επιδεικνύοντας ευγένεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί οφείλουν να επιτηρούν δρόμους, πλατείες, δημόσιους χώρους, κήπους, ενημερώνοντας άμεσα κάθε υπηρεσία για τυχόν βλάβη, φθορά ή κίνδυνο για πρόκληση δυστυχήματος, διατάραξης της ομαλής κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής, παίρνοντας ταυτόχρονα -εφόσον μπορούν- κάθε αναγκαίο μέτρο για αποτροπή ατυχημάτων. Οφείλουν παράλληλα να απέχουν από κάθε ενέργεια που έχει στοιχεία ρατσισμού, αδιαφορίας, απροθυμίας, αγένειας, ιδιοτέλειας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ελέγχονται πειθαρχικά.