Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι τουριστικές κρατήσεις για τη νέα σεζόν με την κινητικότητα το τελευταίο δεκαήμερο να είναι έκδηλη και να γεμίζει χαμόγελα αισιοδοξίας πράκτορες και ξενοδόχους του νομού.
Λίγους μήνες πριν ανοίξει η αυλαία της νέας τουριστικής περιόδου και ήδη οι εμπλεκόμενοι του κλάδου παρατηρούν μικρή αύξηση στα νούμερα των κρατήσεων σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Γερμανοί, Άγγλοι και Σκανδιναβοί καταγράφουν ανοδικές τάσεις σε ότι αφορά τις κρατήσεις τους σε ξενοδοχεία του νομού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 5-10% ανάλογα με τον τουριστικό πράκτορα, ενώ στα περσινά επίπεδα κινούνται οι αγορές της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας. Στην πλειοψηφία τους οι κρατήσεις αφορούν την υψηλή περίοδο δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο γεγονός που προκαλεί και φέτος προβληματισμό σε ότι έχει να κάνει με την εποχικότητα. Επίσης οι τουριστικοί πράκτορες ζήτησαν και σε πολλές των περιπτώσεων έλαβαν χαμηλότερες τιμές μέσω της έκπτωσης που δίνεται από τους ξενοδόχους για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, παρατάθηκε δηλαδή η εκπτωτική περίοδος κατά ένα μήνα. Παράλληλα, η Κρήτη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπου μέσω της Περιφέρειας, του δήμου αλλά και των συλλόγων ξενοδόχων παρουσιάσθηκε σε όλες τις πτυχές του το προϊόν του νησιού, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει και φέτος τον τουρισμό του νησιού.
Σε ότι αφορά το Πάσχα των Καθολικών που φέτος είναι πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου οι κρατήσεις είναι μειωμένες .
Εν τούτοις μεγάλο ερωτηματικό για τη νέα σεζόν παραμένει η αγορά της Ρωσίας για την οποία πράκτορες και ξενοδόχοι διατηρούν χαμηλές προσδοκίες. Οι απώλειες που καταγράφηκαν την περυσινή χρονιά, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες έκδοσης της βιομετρικής βίζας από τα ελληνικά προξενεία λόγω υποστελέχωσης, η οποία ωστόσο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εισροή Ρώσων στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο. Την ίδια ώρα το ρούβλι έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό δημιουργώντας εκ νέου επιφυλάξεις και προβληματισμό στους τουριστικούς παράγοντες.
Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθεί η εικόνα αυτή των κρατήσεων και γιατί όχι να βελτιωθεί είναι κοινωνικοπολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία τίθεται διαρκώς στο τραπέζι της συζήτησης, αφού οι τουριστικοί παράγοντες γνωρίζουν καλά πως ένα και μόνο περιστατικό που θα συνδυαστεί με δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό είναι ικανό να τινάξει στον «αέρα» ολόκληρη τη σεζόν. Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν από τη συγκυρία ότι χώρες ανταγωνίστριες της Ελλάδας έχουν πληγεί λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μας και πολύ περισσότερο το νησί θα επωφεληθεί λόγω αυτών των συνθηκών αν και η ίδια δεν δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα για τους επισκέπτες της.