Την ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης με τέσσερις μόνο κτηνιάτρους ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Ρεθεμνιώτη βουλευτή Γ. Κεφαλογιάννη. Οι προσλήψεις αυτές, ωστόσο, είναι ήδη γνωστές και εκ των πραγμάτων δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας για τις ενέργειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στον κτηνοτροφικό κόσμο ο καταρροϊκός πυρετός αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών του υπουργείου για την στήριξη του κλάδου.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Κεφαλογιάννης διεκδίκησε την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με την πραγματική αξία του ζώου που έχει προσβληθεί και όχι με 30 ευρώ, καλύπτοντας και το σύνολο της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής, ενώ, αναφορικά με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες για τη στελέχωσή της.
Ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης εξέδωσαν αναλυτική απάντηση όπου περιγράφονται οι ενέργειες για την κάλυψη των εθνικών αναγκών στην κατηγορία «Π.Ε. Κτηνιάτρων», στις οποίες περιλαμβάνεται και η υπογραφή της απόφασης έγκρισης είκοσι έξι (26) θέσεων ΠΕ Κτηνιάτρων για το υπουργείο Εσωτερικών (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού), με την υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.1/470/24553/18-10-2014 απόφαση κατανομής προσωπικού έτους 2014, στην οποία περιλαμβάνονται και τέσσερις θέσεις για την Περιφέρεια Κρήτης.
Από τη μεριά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Κουκουλόπουλος ενημέρωσε για τις ενέργειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε ο καταρροϊκός πυρετός, για την έκταση του φαινομένου στη χώρα μας και στην Ε.Ε., για την αδυναμία ένταξης των πληγέντων κτηνοτρόφων στο πλαίσιο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και, τέλος, για την πιθανή έγκριση της δαπάνης για την εφαρμογή ολοκληρωμένων εμβολιακών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί τον προσεχή Μάρτιο. Επιπρόσθετα, το υπουργείο παρουσίασε στοιχεία, με βάση τα οποία έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ (4.999.978 τον Ιούνιο και 6.500.000 τον Οκτώβριο) στους κτηνοτρόφους που έχει πληγεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τη νόσο, τονίζοντας πως το νομικό πλαίσιο καλύπτει τόσο την αποζημίωση όσο και τη χρηματοδότηση για την αγορά εντομοαπωθητικών για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Τέλος, στο κείμενο της απάντησης γίνεται εκτενής αναφορά στις ενέργειες του υπουργείου για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου. Ειδικότερα αναφέρονται:
• Η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ελληνικής πρότασης του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα ισχύσει από 01/01/2015. Το ξέρουν όλοι οι αγρότες, το ξέρουν και οι κτηνοτρόφοι.
• Το θέμα των βοσκοτόπων που ταλανίζει την ελληνική κτηνοτροφία από 01/01/2015 αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, έτσι ώστε από 01/01/2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Εφόσον χρειαστεί θα γίνει συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση.
• Η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΠΑΤ και ήδη έχει δρομολογηθεί η περαιτέρω στελέχωσή τους.
• Ο κτηνίατρος εκτροφής που θεσμοθέτησε το Υπουργείο με το Ν. 4235 προχωράει κανονικά, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και 01/01/2015 ξεκινάει όπως είναι προγραμματισμένο.
• Τις επόμενες εβδομάδες μπαίνει μπροστά το Πρόγραμμα «Άρτεμις» για να μπει φραγή στις ελληνοποιήσεις παράνομου εισαγόμενου κρέατος.
• Τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται από το νέο έτος στις Περιφέρειες για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των τοπικών υπηρεσιών στην έγκρισή τους και να αποφευχθούν τα προβλήματα καθυστερήσεων της τρέχουσας περιόδου.
• Ολοκληρώνεται μέσα στο έτος ο οδικός χάρτης για να πάψουν οι καταλογισμοί που κατά κύριο λόγο αφορούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους και αναφέρονται βέβαια στην κτηνοτροφία.
• Διυπουργική επιτροπή ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών και των υψηλότατων προστίμων που αφορούν στους κτηνοτρόφους.
• Φέτος δίνεται εξισωτική δύο ετών. Όχι απλά ξεπερνιέται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνεται μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική του 2013 και του 2014.
• Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ο κωδικός εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό και αυξήθηκε πάνω από 130% ο προϋπολογισμός του 2014.