Η νέα υγειονομική διάταξη άλλωστε είναι σε μεγάλο βαθμό αυστηρότερη από την προηγούμενη και έχει ως στόχο την πώληση υγιεινών αποκλειστικά προϊόντων εντός των σχολικών συγκροτημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
Ήδη οι μαθητές Δημοτικού έχουν αρχίσει και προμηθεύονται εντός των σχολείων τους προϊόντα χωρίς λιπαρά, φρούτα και φρουτοσαλάτες, ενώ αγαπημένα σνακ έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα ράφια των κυλικείων. Ο τελικός κατάλογος ωστόσο των κυλικείων θα έχει διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή την περίοδο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κυλικείων βρίσκονται σε συνεννόηση με τους προμηθευτές τους προκειμένου να αντικαταστήσουν την τυρόπιτα με σφολιάτα, την οποία απαγόρεψε δια ροπάλου το υπουργείο Παιδείας.
Τον έλεγχο των κυλικείων σε κάθε σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα αναλάβει η Επιτροπή Ελέγχου κυλικείων, που θα συσταθεί σε κάθε σχολείο ξεχωριστά και στην οποία θα μετέχουν ο διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος, ένας εκπαιδευτικός, ένα μέλος της σχολικής επιτροπής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα επωμιστεί τον έλεγχο των προϊόντων που πωλούνται εντός των κυλικείων και θα προχωρά και στις απαραίτητες συστάσεις όταν χρειάζεται.
Να υπενθυμίσουμε και να πούμε πως πλέον στα κυλικεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιτρέπονται μεταξύ άλλων φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα και γιαούρτι, απλά αρτοσκευάσματα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, σάντουιτς με ειδικές προδιαγραφές, παστέλι, ρυζόγαλο, ξηροί καρποί και αφεψήματα όπως χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων.
Στην εφημερίδα μας μίλησαν ιδιοκτήτες κυλικείων σε Δημοτικά Σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου όπως επίσης και διευθυντές σχολείων, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στη νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Παιδείας και στα νέα δεδομένα στη διατροφή μικρών μαθητών εντός των σχολικών συγκροτημάτων.
«Όσα προϊόντα διαθέτουμε βρίσκονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας. Το τοστ, η τυρόπιτα με ελαιόλαδο, κρακεράκια, φρέσκα φρούτα και φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορεί ένας μαθητής να βρει σ’ ένα κυλικείο Δημοτικού Σχολείου. Προσπαθούμε να προμηθευόμαστε τα κατάλληλα προϊόντα πρωτίστως για να έχουν τα παιδιά μία υγιεινή διατροφή, έστω για τις ώρες που βρίσκονται εντός της σχολικής μονάδας.
Οι ενέργειες του υπουργείου Παιδείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και γενικά το οτιδήποτε έχει να κάνει με την προώθηση της υγιεινής διατροφής. Επικροτούμε παρόμοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε εντός των Δημοτικών Σχολείων. Ωστόσο και οι γονείς είναι ευχαριστημένοι μέχρι και αυτή τη στιγμή για τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των κυλικείων, παρόλο βέβαια που είναι αρχή και κάποια κυλικεία η αλήθεια είναι βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης των προϊόντων που θα πωλούν.
Όσον αφορά την συντήρηση των προϊόντων σ’ ένα κυλικείο δεν είναι κάτι το περίπλοκο, παρά τα όσα ακούγονται. Είναι προϊόντα τα οποία μπορούν να συντηρηθούν και να δοθούν σε μαθητές με ασφάλεια», επεσήμανε στην εφημερίδα μας η κ. Μαρία ιδιοκτήτρια κυλικείου σε Δημοτικό Σχολείο του Ρεθύμνου.
«Έχουμε επισημάνει ότι το κυλικείο θα πρέπει να προμηθεύεται υγιεινά προϊόντα, και η αλήθεια είναι ότι οι έλεγχοι θα γίνουν εντατικότεροι. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε πάρει υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία μπορούν να μπουν σ’ ένα κυλικείο, καθώς η σχετική λίστα είναι πολύ μεγάλη.
Τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί μία Επιτροπή Ελέγχου και έπειτα θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι για να δούμε κατά πόσο πωλούνται προϊόντα που βρίσκονται εντός της λίστας που έχει δώσει το υπουργείο. Πάντως το μέγεθος της λίστας με τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι μεγάλο και δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα», τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου Ηλίας Δασκαλόπουλος.
«Όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά κάναμε μία συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του κυλικείου στο σχολείο μας και είδαμε μαζί την εγκύκλιο με τα προϊόντα που βρίσκονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας. Με βάση αυτή τη λίστα προσπαθήσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά προϊόντα, τα οποία θα είναι υγιεινά και παράλληλα ελκυστικά. Για παράδειγμα εμείς εδώ και κάποιες ημέρες έχουμε ξεκινήσει να προσφέρουμε φυσικό χυμό, που είναι και πιο υγιεινός από τον τυποποιημένο.
Τουλάχιστον για το σχολείο στο οποίο είμαι διευθυντής, είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και κατά τη γνώμη μου παραπάνω από ότι πρέπει. Προσπαθούμε να δώσουμε στο υγιεινό προϊόν μία όψη δελεαστική, ώστε να το προτιμήσει ο μαθητής. Οι γονείς από την πλευρά τους έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τρώνε τόσο υγιεινά όσο τρέφονται και στο σπίτι τους», τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου Νίκος Δερεδάκης.
«Υπάρχει η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των κυλικείων, η οποία έχει επωμιστεί τον έλεγχο των κυλικείων σε σχέση πάντα με τα προϊόντα, τα οποία πρέπει να πωλούν. Σε κάθε σχολικό συγκρότημα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει συσταθεί και μία επιτροπή. Χρέος της είναι να ελέγχει κατά κάποιο τρόπο τα προϊόντα, τα οποία πωλούνται εντός του κυλικείου σε μικρούς μαθητές. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι ιδιοκτήτες κυλικείων έχουν ενημερωθεί στο σύνολό τους για τη νέα διάταξη», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευστάθιος Κοντογιάννης.