Μπαίνει πότε με φόρα και πότε αθόρυβα στις ομάδες. Αναλαμβάνει ρίσκα αλλά και βατές καταστάσεις. Τον έχουμε δει να ξεκινάει πότε από την αρχή και πότε από τη μέση. Ανέκαθεν αναλάμβανε την ευθύνη με το όποιο κόστος που μπορεί να βαρύνει έναν προπονητή.
Τον ξέρουν και τους ξέρει άλλωστε όλους γιατί πολύ απλά, προέρχεται από τα σπλάχνα του ρεθεμνιώτικου ποδοσφαίρου.
Ο Μιχάλης Τριχάκης βρίσκεται αυτό το διάστημα σε μια ομάδα με την οποία έζησε τόσα πολλά ως παίκτης.
… Και ο χρόνος του συμπεριφέρθηκε όμορφα καλώντας τον έπειτα από πολλά έτη να λάβει τα ηνία του ΟΦ Αρμένων, αυτή τη φορά ως προπονητής κι έχοντας τον έναν εκ των δύο ποδοσφαιριστών υιών του (Γιώργο) στο ρόστερ.
Έτυχε μάλιστα, να έρχεται σ’ ένα χρονικό διάστημα στην ομάδα που επέμεινε να πάρει το ρίσκο να κατεβάσει μια υπέρ το δέον χαμηλής ηλικίας ποδοσφαιριστές σε μέσο όρο. Παιδιά που δεν βιάζονται να γίνουν άντρες αλλά που τελικά μέσα από τη δουλειά μπορεί να γίνει και αυτό. Γιατί με τον εν λόγω τεχνικό και τη στήριξη της διοίκησης, ο ΟΦ Αρμένων μεταλλασσόταν σε μια ομάδα που ωρίμαζε, που αποκτούσε αγωνιστικό χαρακτήρα, που καλυτέρευε μέρα με τη μέρα.
Αυτή η πορεία όμως, όπως και όλων των υπολοίπων, τη σταμάτησε η απειλή του κορονοϊού.
“Όλα ήταν πρόκληση για μένα”
Τί όμως αναφέρει ο ίδιος ο Μιχάλης Τριχάκης για όλο αυτά;
“Είχαμε κάνει βήματα πολύ στρωτά ως ομάδα. Η εξέλιξή μας ήταν πολύ καλή βάσει αυτών που πρωτοσυνάντησα όταν πήγα.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε το εξής: Η ηλικία των παιδιών είναι χαμηλή ενώ πολλά από αυτά είχαν βασικές ελείψεις στο τακτικό κομμάτι αλλά και στη δύναμη.
Θεωρώ όμως ότι δουλέψαμε σωστά. Η ομάδα έδειχνε ότι βρίσκει τη φόρμα της και τα παιδιά έβγαζαν αγώνα με τον αγώνα έναν αγωνιστικό χαρακτήρα.
Μπορώ να πω μάλιστα ότι αυτή η ομάδα μ’ άρεσε. Αποτελούσε μια πρόκληση για μένα το ηλικιακό ρίσκο… Μ’ άρεσε επίσης γιατί υπήρχε συμμετοχή στην προπόνηση.”
“Καλύτερες φιλοξενίες, απόδοση του fair play”
Τί πρωτάθλημα όμως προλάβαμε να δούμε σ’ αυτές τις πρώτες 7 αγωνιστικές στο Α’ τοπικό; Ο έμπειρος τεχνικός αναφέρει…: “Ήταν πολύ ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα, ένα παραπάνω από τη στιγμή που έλειπαν οι γνωστές ομάδες που συνήθως πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια (Επισκοπή, Αστέρας, Άρης, Ρεθυμνιακός).
Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Τα παιδιά ήταν αυτά που μου προσέφεραν το κίνητρο αλλά και να κάνουν το ενδιαφέρον μου να γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Ήταν ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα που προλάβαμε να δούμε.
Και το ευχάριστο δεν ήταν μόνο αυτό… Οι φιλοξενίες των ομάδων ήταν αναβαθμισμένες. Οι ομάδες πολύ καλύτερες. Είδαμε το φαινόμενο του fair play που δεν τον βλέπαμε άλλες χρονιές. Αυτό το φαινόμενο το παρατηρήσαμε και από την πλευρά των παραγόντων που είχαν μια αντικειμενικά πολύ καλύτερη στάση απ’ όλες τις περασμένες χρονιές.
Δυστυχώς όμως, παρά τα παραπάνω δεδομένα, δεν ξέρεις τί μπορεί να ξημερώσει.”
“Αναβάθμιση σε όλα – Να επανέλθουμε πιο σοφοί”
Τί μπορεί να μας αφήσει ο κορονοϊός και πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το κενό;
“Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε πράγματα, ξεκινώντας από εμάς που βρισκόμαστε στον χώρο, τους προπονητές.
Δεν ξέρω, η διακοπή είναι σίγουρα ένα τεράστιο κόστος για όλο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που, όπως το δάσος προσφέρει το οξυγόνο για ζωή έτσι και οι μικρές κατηγορίες αποτελούν τον αιμοδότη στις επαγγελματικές.
Από κει κι έπειτα, οφείλουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά. Κρίμα γιατί ο αθλητισμός προσφέρει στα παιδιά και στην εφηβεία τους, στην άθληση, στο ίδιο τους το σώμα που βλέπουν να μεγαλώνει και να βελτιώνεται.
Πρέπει όμως να το εκμεταλλευτούμε. Να ξανακοιτάξουμε ο καθένας τις δικές του εγκαταστάσεις ή σ’ αυτές που φιλοξενείται. Οι χώροι άθλησης, τα δημοσιογραφικά θεωρεία, οι παράγοντες, όλα να αναβαθμιστούν και να μπούμε πιο σοφοί στο τέλος αυτής της πανδημίας. Να φτιάξουμε πράγματα που θα μας μεγαλώσουν τη διάθεση για την αγάπη που έχουμε στο χώρο, για τα παιδιά μας, για μας και τους γονείς τους.”
Η σεζόν είναι τελειωμένη έτσι δεν είναι;
“Η σεζόν θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη… Δυστυχώς…”
Πως όμως ο ο ΟΦ Αρμένων θα καλύψει το χαμένο έδαφος σε αγωνιστικό επίπεδο; Τείνουν να χαθούν δύο αγωνιστικές περίοδοι. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ένα παιδί που ήταν 17 χρονών και πάλευε να βελτιώσει πράγματα στο ποδόσφαιρο, τον προσεχή Σεπτέμβριο που θα ξαναρχίσουν οι δράσεις θα είναι 19…
“Είναι φοβερό έτσι όπως το τοποθετείτε αλλά είναι και μια μεγάλη αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο, ένα παραπάνω για μας που τα παιδιά δεν έχουν παραστάσεις λόγω ηλικίας. Οι αποδόσεις βάσει ηλικίας έχουν μεγάλες μεταπτώσεις. Αυτές θα πρέπει να εξομαλύνουμε.
Όλη αυτή η κατάσταση, μας αφήνει πολύ πίσω. Όσο μένουμε πίσω, θέλουμε τον διπλάσιο χρόνο να ξαναβρούμε τα πατήματά μας για να έχουμε μια επιθυμητή εικόνα. Δεν συζητάμε για τα αποτελέσματα, αυτά θα πρέπει να περιμένουν…”
Τί κάνουν λοιπόν οι προπονητές σ’ αυτό το σημείο μαζί με τις διοικήσεις τους;
“Αν παρθεί πάντως απόφαση για προπονήσεις, θα κάνουμε τρεις προπονήσεις την εβοδμάδα. Θα επιδιώξουμε να μαζέψουμε όλα τα παιδιά κοντά μας, να πηγαίνουμε στις προπονήσεις για να μπούμε σε μια σειρά προκειμένου να μην μείνουμε πίσω.
Όλο αυτό το διάστημα είχαμε δώσει ατομικό πρόγραμμα στα παιδιά για να τα διατηρούμε σε κάποια φόρμα.”
“Ο ΟΦΑ πρότεινε ίδια προκήρυξη παντού”
Ο ΟΦ Αρμένων έκανε επισήμως κάποιες προτάσεις στον ίδιο τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη μέσω των τελευταίων τηλεδιασκέψεων… “Ναι, είμαι ενημερωμένος. Είναι σωστό να έχουν όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα 16 ομάδες στην α’ κατηγορία τοπικού και το όριο των μικρών ηλικιών να είναι το ίδιο ούτως ώστε, αν φεύγει ένας μικρός να πάει σ’ ένα πρωτάθλημα όπως αυτό του Ηρακλείου για παράδειγμα, να ξέρει τί θα συναντήσει.”