Έργα υποδομών για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, εξασφάλιση πόρων για την εκτέλεση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την σχολική στέγη, δράσεις τουριστικής προβολής και κοινωνικού χαρακτήρα περιελάμβανε ο προγραμματισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου το 2012. Ένα έτος με δυσκολίες εξαιτίας της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και της μικρής χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, που οδήγησε την Αντιπεριφέρεια στην εφαρμογή «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής, η οποία, πάντως, απέφερε σημαντική μείωση στις λειτουργικές δαπάνες.
Χθες, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας για το περσινό έτος και αφού χαρακτήρισε ικανοποιητικό το έργο της Π.Ε.Ρ. και των Δήμων, κάνοντας λόγο για μια συνεχή και αγωνιώδη προσπάθεια με σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη ο νομός, έβαλε τους στόχους για τη φετινή χρονιά. Η κα Λιονή τόνισε ότι το 2013 θα είναι έτος ωρίμανσης μελετών και εντάξεων νέων έργων στο ΕΣΠΑ, με το βάρος, πλην της οδοποιίας, να δίνεται στους βιολογικούς καθαρισμούς, στα σχολεία και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε ότι αφορά τα έργα που εκτελούνται ήδη, η αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή της γέφυρας Ροδακίνου, στο έργο διάνοιξης του νέου τμήματος Παλέ-Αγκουσελιανά-Κάνεβος, καθώς και στην κατασκευή του νέου τμήματος Φράγμα Ποταμών-Παντάνασσα. Ακόμα, η κα Λιονή επεσήμανε την σημαντικότητα των έργων συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» της Περιφέρειας Κρήτης.
Η αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο αναβάθμισης και βελτίωσης του οδικού τμήματος Πάνορμο-Εξάντης του ΒΟΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ τόνισε πως προωθείται η ολοκλήρωση της μελέτης του κύριου οδικού άξονα Ρέθυμνο-Αγία Γαλήνη (ΝΟΑΚ). Σε ότι αφορά τις πύλες εισόδου, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως σε διαδικασία δημοπράτησης είναι η μελέτη (κόστους 871.000 ευρώ) για το λιμάνι Ρεθύμνου.
Στον απολογισμό του 2012 συμπεριλαμβάνονται επίσης τα νέα έργα που εντάχθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή τα τρία σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου, ο βιολογικός του Πλακιά και τα έργα επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών του φράγματος Ποταμών.
Εν τω μεταξύ, μειωμένα κατά 20,61% ήταν πέρσι τα λειτουργικά έξοδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς το 2011 δαπανήθηκαν 4.678.789,26 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 συνολικά 3.714.671,93 εκατ. ευρώ. Σημαντική μείωση (κατά 25,89%) παρουσιάζει το κόστος πληρωμής μισθωμάτων, καθώς κάποιες υπηρεσίες μετακινήθηκαν σε κτίρια της Π.Ε.Ρ. με αποτέλεσμα να λυθούν οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ για τα υπόλοιπα συνάφθηκαν νέες συμβάσεις με χαμηλότερα ενοίκια. Μεγάλη μείωση καταγράφηκε επίσης στους λογαριασμούς ΔΕΗ (-30,88%), ΟΤΕ (-38,73%) και ΔΕΥΑΡ (-60,39%), κάτι που οφείλεται στην απελευθέρωση των κτιρίων που ενοικιάζονταν, ενώ πολύ μειωμένο (-98,61%) εμφανίζεται το κόστος για τις προμήθειες της δακοκτονίας, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εντάλματα δεν πληρώθηκαν μέσα στο 2012.
Ακόμα, σημαντική διαφορά υπάρχει στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας, αφού το 2011 δαπανήθηκε ποσό 402.252,40 ευρώ, ενώ το 2012 δαπανήθηκε ποσό 46.317,20 ευρώ (μείωση 88,49%), καθώς αφενός αρκετά άτομα μετακινήθηκαν στους Δήμους και αφετέρου το 2012 δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου.
Ο απολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για το 2012
• Τα έργα, οι δράσεις και ο στόχος της ένταξης νέων μελετών στο ΕΣΠΑ
• Μειώθηκαν κατά 20.61% οι λειτουργικές δαπάνες
Έργα υποδομών για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, εξασφάλιση πόρων για την εκτέλεση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την σχολική στέγη, δράσεις τουριστικής προβολής και κοινωνικού χαρακτήρα περιελάμβανε ο προγραμματισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου το 2012. Ένα έτος με δυσκολίες εξαιτίας της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και της μικρής χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, που οδήγησε την Αντιπεριφέρεια στην εφαρμογή «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής, η οποία, πάντως, απέφερε σημαντική μείωση στις λειτουργικές δαπάνες.
Χθες, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας για το περσινό έτος και αφού χαρακτήρισε ικανοποιητικό το έργο της Π.Ε.Ρ. και των Δήμων, κάνοντας λόγο για μια συνεχή και αγωνιώδη προσπάθεια με σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη ο νομός, έβαλε τους στόχους για τη φετινή χρονιά. Η κα Λιονή τόνισε ότι το 2013 θα είναι έτος ωρίμανσης μελετών και εντάξεων νέων έργων στο ΕΣΠΑ, με το βάρος, πλην της οδοποιίας, να δίνεται στους βιολογικούς καθαρισμούς, στα σχολεία και στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το 2013 θα είναι έτος μελετών για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Θα πρέπει να ετοιμάσουμε μελέτες, έτσι ώστε με το καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο που ξεκινάει το 2014, το Ρέθυμνο να είναι πανέτοιμο να διεκδικήσει έργα για την περίοδο 2014-2020» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Λιονή.
Σε ότι αφορά τα έργα που εκτελούνται ήδη, η αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή της γέφυρας Ροδακίνου (νέο οδικό τμήμα Κάτω Ροδάκινο-Άνω Ροδάκινο), προϋπολογισμού 1.950.000 ευρώ, στο έργο διάνοιξης του νέου τμήματος Παλέ-Αγκουσελιανά-Κάνεβος, προϋπολογισμού, 6.780.000 ευρώ, καθώς και στην κατασκευή του νέου τμήματος Φράγμα Ποταμών-Παντάνασσα, προϋπολογισμού 6.850.000 ευρώ. Ακόμα, η κα Λιονή επεσήμανε την σημαντικότητα των έργων συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» της Περιφέρειας Κρήτης. Η αντιπεριφερειάρχης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο έργο αναβάθμισης και βελτίωσης του οδικού τμήματος Πάνορμο-Εξάντης του ΒΟΑΚ, συνολικού προϋπολογισμού 74,5 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ τόνισε πως προωθείται η ολοκλήρωση της μελέτης του κύριου οδικού άξονα Ρέθυμνο-Αγία Γαλήνη (ΝΟΑΚ). Σε ότι αφορά τις πύλες εισόδου, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως σε διαδικασία δημοπράτησης είναι η μελέτη (κόστους 871.000 ευρώ) για το λιμάνι Ρεθύμνου.
Στον απολογισμό του 2012 συμπεριλαμβάνονται επίσης τα νέα έργα που εντάχθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα είναι τα εξής:
– Ανέγερση εξαθέσιου δημοτικού σχολείου Γερανίου Δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.
– Ανέγερση Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου Δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ.
– Ανέγερση σχολικού συγκροτήματος 5ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Δήμου Ρεθύμνου προϋπολογισμού 6,3 εκ. ευρώ.
– Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά προϋπολογισμού 16.437.000 ευρώ.
– Προστασία ταμιευτήρα-αποχετευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων οικισμών φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου προϋπολογισμού 4.204.000 ευρώ.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων από ίδιος πόρους (ΚΑΠ και ΤΕΟ), αν και ο προϋπολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ήταν 2.610.139,27 ευρώ (προβλεφθείσες κατανομές από τους ΚΑΠ των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας) τελικά εκταμιεύθηκε ποσό μόλις 210.000 ευρώ περίπου, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς από το 1 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για επενδύσεις (από ΚΑΠ) εκταμιεύθηκαν 39.630,85 ευρώ, από το 1 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για εκτέλεση έργων οδοποιίας εκταμιεύθηκαν 78.700,98 ευρώ και από τις 234.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για εκτέλεση έργων οδοποιίας εκταμιεύθηκαν 93.910,48 ευρώ.
«Τα χρήματα που δόθηκαν τελικά από το κράτος δεν αρκούν, ώστε να καταρτίσουμε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Όμως, από το ταμειακό υπόλοιπο του 2011 και από την πολύ σφιχτή διαχείριση που κάναμε, το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος, φροντίσαμε να εκτελεστεί» ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα η κα Λιονή.
Στην παρουσίαση του απολογισμού, εκτός της αντιπεριφερειάρχη, παρόντες ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Λαμπρινός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Μανώλης Χνάρης, Νίκος Κακογιαννάκης, Γιάννης Νικολούδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, διευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων της Π.Ε.Ρ.
Για την τουριστική προβολή του νομού δαπανήθηκαν 140.392,82 ευρώ που αφορούν:
– Ανατυπώσεις έντυπου υλικού.
– Κάλυψη εξόδων για τη συμμετοχή μας σε τουριστικές εκθέσεις.
– Κάλυψη δαπανών υποστήριξης της ιστοσελίδας www.rethymnon.gr.
Για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό δαπανήθηκαν 70.000 ευρώ, ενώ η κατανομή των ποσών για τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα έγινε ως εξής:
– Πρόληψη κατά των ναρκωτικών 24.000 ευρώ.
– Καταπολέμηση κουνουπιών 62.608,48 ευρώ.
– Κοινωνικό Παντοπωλείο 9.000 ευρώ.
– Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης 35.000 ευρώ.
Ισοσκελισμένα ήταν τα έσοδα και τα έξοδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου το 2012. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκαν χθες, τα έσοδα ανήλθαν σε 12.384.151,71 ευρώ και τα έξοδα σε 18.892.063,69 ευρώ και με το ταμειακό υπόλοιπο των 6.507.911,98 ευρώ ισοσκελίζονται οι δυο κατηγορίες.
Όπως επεσήμανε η κα Λιονή τα πραγματοποιηθέντα έξοδα είναι μειωμένα και προσαρμοσμένα στη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση των περιστολών (μείωση 20% μισθωμάτων, κατάργηση μίσθωσης Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), ενώ τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 556 δαπάνες με ένταλμα πληρωμής των δικαιούχων.
«Οφείλω να πω ότι η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου είναι από τους πιο φερέγγυους «εργοδότες» απέναντι στους εργολάβους, στους προμηθευτές κ.α., διότι έχουμε μηδενικές οφειλές. Τα εντάλματα πληρώνονται άμεσα, δεν χρωστάμε σε κανέναν, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα εντάλματα από το 2011 και μετά» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού του 2012, η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην αισθητή μείωση του προσωπικού, καθώς το 2011 στις υπηρεσίες της ΠΕΡ εργάζονταν 152 άτομα ενώ πλέον εργάζονται 134 άτομα. Η κα Λιονή ευχαρίστησε τους συνεργάτες της για τη διάθεση και την εργατικότητα που επέδειξαν, ενώ αναφέρθηκε και στους Περιφερειακούς Συμβούλους, οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του σχεδιασμού. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι σε δύσκολο περιβάλλον λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αγωνίστηκαν με τις προτάσεις και τις αποφάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα συμφέροντα της Κρήτης και του Ρεθύμνου και μπορώ να πω ότι το Ρέθυμνο τα πήγε πάρα πολύ καλά το 2012. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην Αντιπεριφέρεια, όπου μείναμε λίγοι αλλά καλοί και όλοι υπερβάλλουν τον εαυτό τους, εξυπηρετώντας τους Ρεθεμνιώτες και προσπαθώντας να μην χαθεί ούτε ευρώ για τα έργα που έχει ανάγκη το Ρέθυμνο» επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ήταν το 2012 η πρώτη στην Κρήτη σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με ποσό που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η κα Λιονή, που έθεσε και τους στόχους για τη φετινή χρονιά, ανέφερε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης το 2012 σημείωσε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πλέον των 4.000.000 ευρώ. Μάλιστα δεδομένων των πληθυσμιακών στοιχείων, αλλά και του αριθμού των προς ένταξη έργων, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.
Δεδομένης της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και της μικρής παράλληλα χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, το έργο τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης όσο και των Δήμων κρίνεται ικανοποιητικό. Το 2013 με την αύξηση των πόρων η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης μαζί με τους Δήμους και άλλους φορείς υλοποίησης θα ωριμάσουμε μελέτες και θα διεκδικήσουμε νέες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ. Το κύριο βάρος πλην της οδοποιίας δίνεται στους βιολογικούς καθαρισμούς, τα σχολεία και τα απορρίμματα».
Μειωμένα κατά 20,61% ήταν πέρσι τα λειτουργικά έξοδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς το 2011 δαπανήθηκαν 4.678.789,26 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 συνολικά 3.714.671,93 εκατ. ευρώ. Σημαντική μείωση (κατά 25,89%) παρουσιάζει το κόστος πληρωμής μισθωμάτων, καθώς κάποιες υπηρεσίες μετακινήθηκαν σε κτίρια της Π.Ε.Ρ. με αποτέλεσμα να λυθούν οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενώ για τα υπόλοιπα συνάφθηκαν νέες συμβάσεις με χαμηλότερα ενοίκια. Μεγάλη μείωση καταγράφηκε επίσης στους λογαριασμούς ΔΕΗ (-30,88%), ΟΤΕ (-38,73%) και ΔΕΥΑΡ (-60,39%), κάτι που οφείλεται στην απελευθέρωση των κτιρίων που ενοικιάζονταν, ενώ πολύ μειωμένο (-98,61%) εμφανίζεται το κόστος για τις προμήθειες της δακοκτονίας, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα εντάλματα δεν πληρώθηκαν μέσα στο 2012.
Ακόμα, σημαντική διαφορά υπάρχει στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας, αφού το 2011 δαπανήθηκε ποσό 402.252,40 ευρώ, ενώ το 2012 δαπανήθηκε ποσό 46.317,20 ευρώ (μείωση 88,49%), καθώς αφενός αρκετά άτομα μετακινήθηκαν στους Δήμους και αφετέρου το 2012 δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου.
Στην τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης είπε: «Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 20,61% και θεωρούμε ότι έγινε μια πολύ σωστή διαχείριση από τις υπηρεσίες μας, επομένως μπορούμε να πούμε ότι και φέτος θα τα βγάλουμε πέρα, ακόμα κι αν δεν βοηθηθούμε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους».
Στον απολογισμό παρουσιάστηκαν οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από αυτά:
• Μεγάλος αριθμός ελέγχων για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
• Διενέργειες αυτοψιών σε εγκαταστάσεις ή επιχειρηματικές δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.
• Δίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και υποδείξεις για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Επιβολή έξι προστίμων, ύψους 55.500 ευρώ για περιστατικά ρύπανσης και για παραβάσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.
• 178 έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, από τους Δήμους ή τον Ε.Ο.Τ.
• 265 έκτακτοι υγειονομικοί έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Έκτακτοι έλεγχοι-δειγματοληψίες κολυμβητικών δεξαμενών ( 28 δειγματοληψίες).
• Έλεγχοι-δειγματοληψίες θαλάσσιου ύδατος. (Ακτές- θαλάσσια ρύπανση).
• Έγιναν εννέα δειγματοληψίες και πάρθηκαν συνολικά 180 δείγματα νερών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, πάρθηκαν οι κατάλληλες αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό ακτών κολύμβησης. Από αυτές διαπιστώθηκε δύο φορές πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης και ακτών, στις οποίες έγιναν άμεσες ενέργειες απαγόρευσης κολύμβησης σε αυτές τις περιοχές.
• Πέντε έλεγχοι-δειγματοληψίες πόσιμου ύδατος (πάρθηκαν συνολικά 37 δείγματα πόσιμου νερού).
• 119 έλεγχοι ανθυγιεινών εστιών-οχλήσεων (απορρίμματα, οικόσιτα ζώα, λύματα).
• 10 έλεγχοι Legionella spp σε ξενοδοχειακές μονάδες.
• Υλοποίηση προγράμματος, προϋπολογισμού 49.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
• Απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Έχουν ελεγχθεί 98 καταγγελίες και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 3.100 ευρώ σε έξι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
• Παρακολούθηση Προγράμματος εντομοκτονιών και μυοκτονιών σε Νοσοκομεία και Προνοιακά Ιδρύματα.
• 16 εκδόσεις αδειών ίδρυσης λειτουργίας φαρμακείων.
• 50 επιθεωρήσεις φαρμακείων.
• Έκδοση 45 αδειών άσκησης ιατρικών-παραϊατρικών επαγγελμάτων και φαρμοκοποιών.
• Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Έχουν αδειοδοτηθεί 12 και έχουν γίνει τακτικοί έλεγχοι σε συνολικά 19 πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας όπως οπτικά καταστήματα, φυσικοθεραπευτήρια, διαιτολογικά γραφεία, εργαστήρια αισθητικής και πολυδύναμες μονάδες.
• Χορήγηση πιστοποιητικών υγείας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχουν εξεταστεί στο Ιατρείο της Υπηρεσίας 1.388 πολίτες για να τους χορηγηθούν βιβλιάρια υγείας, Εργαζομένων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και 448 Πιστοποιητικά Υγείας για εργασία.
• Αντιγριπικός Εμβολιασμός 2012 σε ανασφάλιστους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού κάθε μέρα 12:00 μ.μ. έως 2:00 μ.μ. στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Ρ.
• Διανομή 375 εμβολίων σε ΚΑΠΗ, Κέντρα Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, για την κάλυψη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων που εργάζονται σε χώρους παροχής υγείας.
• Διενέργεια αντιφυματικού εμβολιασμού σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε.Ρεθύμνης.
• Υλοποίηση Προγράμματος Προληπτικής Μαστογραφίας στους Δήμους της Π.Ε.Ρ.
Υποβλήθηκαν σε δωρεάν μαστογραφία 496 γυναίκες, κυρίως σε περιοχές της ενδοχώρας.
• Διανομές τροφίμων ανά δίμηνο σε 600 οικογένειες – δικαιούχους- στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
– Χρηματοδότηση 35.000 ευρώ στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ρεθύμνης και παροχή εμβολίων.
• 89 χορηγήσεις αδειών, ελέγχων και εγκρίσεων (πχ: Άδειες εγκατάστασης-επέκτασης-εκσυγχρονισμού και λειτουργίας μεταποιητικών εγκαταστάσεων, ΜΠΕ, κλιμάκια ελέγχου περιβάλλοντος).
• 580 έλεγχοι υποβληθέντων δικαιολογητικών Ανώνυμων Εταιριών.
• Επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους 10.350 ευρώ σε Α.Ε. για καθυστέρηση υποβολής στοιχείων στην Υπηρεσία.
• 140 Ποιοτικοί και Αγορανομικοί Έλεγχοι Τροφίμων σε επιχειρήσεις παραγωγής, χονδρικής και λιανικής πώλησης, καταστήματα εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, κυλικεία σχολείων.
• 7 Μηνυτήριες αναφορές προς τον Εισαγγελέα, για παραβάσεις του Κώδικα Τροφίμων – Ποτών και της 7/09 Αγορανομικής Διάταξης.
• 45 δειγματοληψίες σε τρόφιμα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου (ΕΦΕΤ).
• 1.012 ευρώ εισπράξεις από τέλη Περιοδικού Ελέγχου Μέτρων και Σταθμών, Όγκου και Επιφανείας έτους 2012.
• 137 έλεγχοι, οκτώ πρόστιμα (ύψους 8,000 ευρώ), επτά μηνυτήριες αναφορές από το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου.
• 48 Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος