Νέα δεδομένα στη συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων έρχονται με το νέο έτος στον Δήμο Ρεθύμνου, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα διαλογής στην Πηγή στο Δήμο Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά τα βιοαπόβλητα, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα ο Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»).
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, ενώ ήδη χθες στη συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνου ενέκρινε τον προσωρινό ανάδοχο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου, Δημήτρης Λελεδάκης, η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τόσο την τοποθέτηση κάδων σε καφέ χρώμα, στους οποίους θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών του δήμου όσο και η προμήθεια απορριμματοφόρων. Οι κάδοι, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξαμήνο του νέου έτους.
«Το πρόγραμμα της συλλογής βιοαποβλήτων απευθύνεται στα νοικοκυριά, ώστε να ανακυκλώνουν ουσιαστικά τα υπολείμματα των τροφίμων. Ο δήμος μετά τον διαγωνισμό που έγινε θα προμηθευτεί ειδικούς κάδους, καφέ χρώματος, οι οποίοι θα είναι σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Πρόκειται για τους μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, οι κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια). Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό). Τα βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου (το ΧΥΤΥ), το οποίο θα έχει τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί στη συνέχεια στους οικισμούς. Προς το παρόν θα είναι στην νέα πόλη, το Ατσιπόπουλο και τον Αδελιανό κάμπο» ανέφερε ο κ. Λελεδάκης.
Αναλυτικότερα, η δράση με τίτλο «Ανάπτυξη Συστήματος Διαλογής στην Πηγή για βιοαπόβλητα στο Δήμο Ρεθύμνης», περιλαμβάνει την προμήθεια κάδων επιτόπιας μηχανικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων για μικρούς παραγωγούς, κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, απορριμματοφόρα για τη μεταφορά στη μονάδα κομποστοποίσης, η οποία έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, όπως προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς και ένα τεμαχιστή κλαδιών για την ευκολότερη μεταφορά τους.
Οι στόχοι της δράσης είναι:
– Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης. – των αστικών περιοχών, όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλπ.
– Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλωσίμων και βιοαποβλήτων. – Ανάπτυξη δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 41 του Ν. 4042/2012 σε περιφερειακό επίπεδο.
– Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων. – Δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης συμπληρωματικά με τις προβλεπόμενες κεντρικές μονάδες των περιφερειακών σχεδιασμών.
Στα Τρία Μοναστήρια το πράσινο σημείο
Εν τω μεταξύ στα Τρία Μοναστήρια θα δημιουργηθεί το «Πράσινο Σημείο», ενώ για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος έχει χωροθετηθεί στο ίδιο σημείο, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, δεν θα γίνει εκεί, αλλά θα αναζητηθεί νέος χώρος, όπως αυτός θα υποδειχτεί από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα. «Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί, καθώς θα ανακουφίσει σημαντικά την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας και από πλευράς λειτουργίας αλλά και από πλευράς οικονομίας. Με την ύπαρξη σταθμού μεταφόρτωσης δεν θα πηγαίνουν 5 απορριμματοφόρα στο ΧΥΤΑ Αμαρίου αλλά τρεις τράκτορες κλειστού τύπου που δε θα δημιουργούν προβλήματα στα χωριά από τα οποία θα διέρχονται. Θα χρειάζονται μόλις τρία δρομολόγια έναντι 15 που γίνονται σήμερα. Είναι λοιπόν τεράστια η εξοικονόμηση για την υπηρετούσα καθαριότητα και συνολικά για τον Δήμο Ρεθύμνου τόσο σε καύσιμα όσο και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό. Μετά την απόρριψη του σημείου των Τριών Μοναστηριών εξετάζεται μια άλλη πρόταση για τη δημιουργία του σταθμού σε ιδιοκτησία του Δήμου, ωστόσο πρέπει να προηγηθούν κυκλοφοριακές συνδέσεις. Όπως και να έχει ο σταθμός πρέπει να γίνει σε σημείο κοντά στην πόλη από το ύψος της γέφυρας Ζουρίδας έως και το Άδελε και λίγο πιο πάνω από τα Τρία Μοναστήρια. Δεν μπορεί να είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από την πόλη, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ο χώρος για να προχωρήσουμε . Είναι υποχρεωτική η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να εναρμονιστούμε με τα νέα δεδομένα» τόνισε ο κ. Λελεδάκης.
Σε ό,τι αφορά το πράσινο σημείο η χρηματοδότησή του θα γίνει από σχετικό πρόγραμμα που θα προκηρυχτεί είτε από την περιφέρεια είτε από το υπουργείο.
Στο πράσινο σημείο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, θα μεταφέρονται ανακυκλώσιμα υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά, μπάζα και οτιδήποτε δεν μπαίνει στους κάδους ανακύκλωσης, ωστόσο όπως πρόσθεσε ο κ. Λελεδάκης, «θα είναι χωριστοί χώροι και κάθε καταναλωτής θα γνωρίζει που θα επανατοποθετεί τι».
Το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από τον Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το υπό μελέτη «Πράσινο Σημείο» θα αποτελέσει έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, όπου οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλαδέματα) καθώς και οικοδομικά απόβλητα από μικροεργασίες, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Η λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» περιλαμβάνει:
- Είσοδος των οχημάτων των δημοτών από την πύλη εισόδου-εξόδου στο ανατολικό τμήμα της εγκατάστασης.
- Κατεύθυνση (χρησιμοποιώντας την εσωτερική οδοποιία), όπου είναι εφικτή η πρόσβαση και στάθμευση οχημάτων, για την απόθεση των αποβλήτων σε κάδους, κοντέινερ ή άλλου τύπου περιέκτες αναλόγως του περιεχομένου τους.
- Επίσκεψη (εφόσον ο ιδιώτης / Δημότης το επιθυμεί) στο χώρο των χρήσιμων αντικειμένων όπου δύναται να παραλάβει απόβλητα για επαναχρησιμοποίηση και όχι για εμπορία.
Οχήματα απομάκρυνσης υλικών:
- Είσοδος οχημάτων απομάκρυνσης υλικών από την ξεχωριστή είσοδο στην πύλη εισόδου-εξόδου στο ΝΑ τμήμα της εγκατάστασης, με κίνηση επί της εσωτερικής οδοποιίας του ΣΜΑ και είσοδος στο ΠΣ από το δυτικό του τμήμα.
- Κατεύθυνση προς τα μέσα συλλογής και φόρτωση: o εκκένωση κάδων και θα επανατοποθετούνται στη θέση τους.
- παραλαβή container και τοποθέτηση
- παραλαβή επεξεργασμένου υλικού από τον χώρο συγκέντρωσης – τεμαχισμού ογκωδών και πρασίνου.
- Έξοδος οχημάτων απομάκρυνσης υλικών από το «Πράσινο Σημείο» κίνηση επί της εσωτερικής οδοποιίας του ΣΜΑ και έξοδος από την (κοινή) πύλη εισόδου-εξόδου της εγκατάστασης.