Τις υποδείξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τις λειτουργίες στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει κατά γράμμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εκτιμώντας πως η απόφαση του παραπάνω ανώτατου οργάνου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του ενετικού μνημείου, το οποίο αποτελεί «κόσμημα» για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Η ανάγκη προστασίας του μνημείου και ανάδειξης της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις αποτελούσε ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια για την συγκεκριμένη περιοχή η οποία παρουσίαζε από τη μια σημάδια εγκατάλειψης και από την άλλη λόγω των αυξημένων τραπεζοκαθισμάτων ήταν απροσπέλαστη για τους πεζούς.
Ειδικότερα, σε ευρεία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία επιχειρηματιών της περιοχής και του νομικού τους συμβούλου, το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τροποποιηθεί η κανονιστική απόφαση για την περιοχή, σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις τραπεζοκαθισμάτων, οι οποίες ήδη από φέτος θα γίνονται με βάση την απόφαση του ΚΑΣ, δηλαδή από την εσωτερική πλευρά των επιχειρήσεων, αφήνοντας τη ζώνη διέλευσης στην εξωτερική πλευρά του κρηπιδώματος ελεύθερη σε εύρος τουλάχιστον 2,40μ. στη στενή, ανατολική πλευρά του λιμένα, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα, όπου η διαθέσιμη επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, το πλάτος του διαδρόμου για τους πεζούς να αυξάνεται αναλογικά έως τα 4.00 περίπου μέτρα, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των επισκεπτών.
Η παραπάνω απόφαση θα περιλαμβάνει με σχετική υπόδειξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ένα προστατευτικό για λόγους ασφάλειας των πεζών, που θα κινούνται στο διάδρομο από την πλευρά της θάλασσας.
Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της συνεδρίασης οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εξέφρασαν για μια ακόμα φορά τις ενστάσεις τους σε σχέση με την μελέτη και την εφαρμογή της, ζητώντας είτε παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για μια ακόμα σαιζόν, είτε τροποποιήσεις στην μελέτη του ΚΑΣ, προτάσεις οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τη διοίκηση του ΔΣ.
Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει στα χέρια μας απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την οποία το ΔΣ την έλαβε υπόψιν του. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα είναι αμέσως μετά τα καταστήματα και η ελεύθερη διέλευση των πεζών από την εξωτερική πλευρά αφήνοντας ελεύθερο διάδρομο για τους πεζούς. Παράλληλα, το περίπτερο θα μεταφερθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπροστά από το τελωνείο. Σαν Λιμενικό Ταμείο θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση του ΚΑΣ, προκειμένου να μη γίνεται πια προσβολή του συγκεκριμένου μνημείου, και να αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος με εξασφαλισμένη την ελεύθερη διέλευση των πεζών και των επισκεπτών μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο ένα λιμάνι αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μνημείο. Δηλαδή όλες αυτές οι δράσεις όλο το τρίπτυχο αυτό που στηρίζεται η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει και να εφαρμοστεί και να μπορεί αποτελεί το Ενετικό Λιμάνι, σημείο αναφοράς για το Ρέθυμνο.
Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία με την συμπληρωματική προϋπόθεση να διασφαλιστεί ένα προστατευτικό στο διάδρομο των πεζών. Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου για την τροποποίηση του κανονισμού, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου μετά να ξεκινήσουν οι παραχωρήσεις κοινοχρήστων χώρων».
Σημειώνεται ότι την εποπτεία της περιοχής του ενετικού λιμανιού έχει η Λιμενική Αρχή και ταυτόχρονα η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Παράλληλα η κυρία Κουτσαλεδάκη τόνισε ότι θα προχωρήσει η μελέτη ανάδειξης των κτιρίων, φωτισμού του χώρου, ανάδειξης της περιοχής του τελωνείου, του φάρου και των ενετικών τειχών.
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια απόφαση του ΚΑΣ αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά, ότι για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής επιβάλλεται να απομακρυνθούν όλες οι τέντες από τις όψεις των κτιρίων, καθώς και οι μεταλλικές κατασκευές πάνω στις οποίες στηρίζονται, να μην τοποθετηθούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου, τα τραπέζια και οι καρέκλες να είναι παραδοσιακά, τύπου καφενείου και να εγκρίνονται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Προβλέπει επίσης να μην κατασκευαστεί ο ξύλινος οικισμός για τις ανάγκες του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης. Για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί το κτίριο της αποβάθρας, το οποίο σήμερα δεν έχει καμία χρήση, αφού αποκατασταθεί και επανέλθει στην αρχική του μορφή.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μελέτες που θα εκπονηθούν για την αποκατάσταση του κτιρίου του Τελωνείου, του λιμενοβραχίονα και του φάρου, καθώς και των προσόψεων των κτιρίων, να υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. Επίσης, προβλέπει στην περιοχή να ελλιμενίζονται μόνον μικρά αλιευτικά σκάφη (βάρκες) και τα σκάφη να προσδένουν στο Β-ΒΔ πέτρινο κρηπίδωμα που καταλήγει στο φάρο.