Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορίες θα υποστούν αλλαγές με την Γ’ και Δ’ Εθνική να υποβαθμίζονται προκειμένου να γίνουν βιώσιμες οι ΠΑΕ κι ερασιτεχνικός αθλητισμός επιτέλους να λειτουργήσει βάσει των αρχών μα κυρίως βάσει των αντιλήψεων που όφειλε να κινείται… (πολλά μπάτζετ ομάδων του περιφερειακού κατά το παρελθόν, ξεπερνούσαν κι αυτά ομάδων της Β’ Εθνικής).
Οι αλλαγές είναι οι εξής: Η Σούπερ Λιγκ μένει ως έχει, ενώ η Φούτμπολ Λιγκ θα περιλαμβάνει δύο ομίλους των 14 ομάδων (28 στο σύνολο). Αυτό σημαίνει ότι οι ΠΑΕ θα μειωθούν κατά πολύ (46).
Ταυτόχρονα η Γ’ με την Δ’ Εθνική θα μετουσιωθούν σε καθαρά ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπου θα διαθέτουν 96 ομάδες κι οποίες θα μπουν σε έξι ομίλους. Σταδιακά, σε δύο χρόνια, σκοπός της ΕΠΟ είναι να μειωθούν οι ομάδες αυτές σε 64 κι ακολούθως (μέχρι το 2017) σε 46. Οι όμιλοι θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια.
Από το περιφερειακό στην τρέχουσα περίοδο, θα παραμείνουν επτά ομάδες και θα υποβιβαστούν τρεις.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δώσει το στίγμα αλλά και την εξήγηση η οποία ήταν πολύ απλή «…Ξέρετε, τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές συγκυρίες έχουν επηρεάσει τα πάντα. Δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρό μας. Σκέψη όλων των εμπλεκομένων και της Πολιτείας ήταν ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να χωρούν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Πρέπει να είναι δύο, η Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ. Ήταν αναγκαίο να πάμε σε μία ενοποίηση των δύο κατηγοριών αυτών (Γ’ και Δ’) σε ερασιτεχνική μορφή για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε οικογένειες ή ανθρώπους από την οικονομική καταστροφή…».