Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία να κερδίζουν έδαφος, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η αυξημένη φορολόγηση, αποτελούν τα κύρια αίτια της κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματος των Ελλήνων.
Τα διαθέσιμα χρήματά τους «ψαλιδίζονται» μήνα με το μήνα όλο και περισσότερο, κι αυτό αποδεικνύεται από τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να αντεπεξέρχονται με δυσκολία στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, ενώ δραματικά συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμή τους, γεγονός που έχει αντίκτυπο στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.
Η δίνη στην οποία έχουν μπει τα νοικοκυριά περιγράφεται από τους αριθμούς, αφού πέραν της μείωσης του εισοδήματος κατά 9,3%, όπως προαναφέρθηκε, πτώση κατά 7,6% σημείωσε και η καταναλωτική δαπάνη το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2013. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε στα 32,7 δισ. ευρώ, από 35,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Όπως αναφέρεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η νέα μείωση του εισοδήματος (από 33,2 δισ. ευρώ σε 30,1 δισ. ευρώ ή κατά 9,3%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι κοινωνικές παροχές συρρικνώθηκαν στο 29,4% των συνολικών δαπανών του κράτους το β’ τρίμηνο φέτος (από 44,9% το β’ τρίμηνο 2012), ενώ οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας περιορίστηκαν στο 16,5% των συνολικών δαπανών (από 24,1% πέρυσι).