Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι χθεσινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, καθώς, κυβέρνηση και δανειστές εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά μακριά από τη συμφωνία.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είχε ως βασικά θέματα το μεταναστευτικό και την Βρετανία, ωστόσο, το ελληνικό ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι χωρίς να υπάρξει σύγκλιση. Πλέον όλα μεταφέρονται για το Eurogroup του Σαββάτου.
Ειδικότερα, ασφαλιστικό και Φ.Π.Α. αποτελούν τα κυριότερα «αγκάθια», που δεν επέτρεψαν να κλειδώσει η συμφωνία στο Eurogroup. Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση και να την καταθέσουν στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δύο διαφορετικά κείμενα.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αύριο Σάββατο προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στα ασφυκτικά χρονικά όρια, που διαμορφώνονται πλέον ως την 30ή Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Λίγες ώρες αργότερα στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση, που να επιλύει το μείζον θέμα χρηματοδότησης της χώρας. Ζήτησε δε ως το Σάββατο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να φτάσουμε σε λύση μέχρι το Eurogroup.
Ξεκάθαρη ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. «Θα προσπαθήσω και μέχρι το τελευταίο λεπτό θα εργασθώ για να κρατήσω την Ευρώπη όλη μαζί», είπε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το σκηνικό της αδιαλλαξίας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και η ελληνική πλευρά, αναφέρουν ότι στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε μια ομάδα υπουργών, με επικεφαλής τον Σόιμπλε, η οποία πίεσε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα ασκώντας κριτική στην πρόταση των Θεσμών, την οποία χαρακτήρισαν «χαλαρή» για να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους.
Σημειώνεται ότι αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου, αυτή θα πρέπει την Κυριακή να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, τη Δευτέρα από το γερμανικό Κοινοβούλιο για να υπάρξει την Τρίτη κάποιας μορφής εκταμίευση για να πληρωθεί η δόση του Δ.Ν.Τ.
Αναλυτικότερα:
Νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΙΑΠΡΑΜΓΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το νέο Eurogroup για την Ελλάδα έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε το χθεσινό. Αθήνα και θεσμοί επιμένουν στις προτάσεις τους, ενώ πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.
Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για να αποδεχθεί η Ελλάδα την πρόταση των θεσμών, είπε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Πρόσθεσε δε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις εξελίξεις, οι οποίοι προσερχόμενοι στη Σύνοδο εμφανίζονται προβληματισμένοι, χωρίς όμως να αποκλείουν συμφωνία τελικά.
Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός για να ξεπεραστεί η κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη διαφωνίες, διαπραγματεύσεις και στο τέλος συμβιβασμούς. Συνεπώς, μετά τις ελληνικές προτάσεις, είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε μία συμφωνία που θα βοηθήσει την ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος με την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους θεσμούς. Επεσήμανε ότι η σύνοδος δεν θα αναμιχθεί στο ελληνικό ζήτημα και ότι θα συζητηθεί το πολύ σημαντικό θέμα της μετανάστευσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε ότι «Μία συμφωνία με την Ελλάδα είναι πιθανή και απαραίτητη. Αλλά βρίσκεται στα χέρια των διαπραγματευτών η πραγματοποίησή της».
«Λέω στην κυβέρνηση της Ελλάδας: Τείνουμε χείρα βοηθείας, πάρτε τη και την ίδια στιγμή λέω στους θεσμούς: Βοηθήστε την Αθήνα, η κατάσταση είναι τραγική», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Σουλτς εξήρε την «καλή δουλειά» που κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «Θα προσπαθήσει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη έως και το τελευταίο δευτερόλεπτο», υπογραμμίζοντας ότι «Δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει ακόμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση».
«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε μέχρι να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το Eurogroup, προσθέτοντας μάλιστα ότι αρκετοί υπουργοί στο συμβούλιο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση των θεσμών.
Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης «Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών».