Σε μια τελετή διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, λόγω της πανδημίας αλλά και του φόβου των επεισοδίων, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Καμάλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλαμβάνει το αξίωμα της αντιπροέδρου.
Μπροστά από το Καπιτώλιο, όπου πριν από 2 εβδομάδες είχαν εισβάλει οι οπαδοί του Τραμπ, Μπάιντεν και Χάρις ορκίστηκαν στα νέα τους καθήκοντα σε μια λιτή και σχετικά σύντομη τελετή. Ο χώρος μπροστά από το Καπιτώλιο έμεινε άδειος. Εκεί τοποθετήθηκαν 200.000 αμερικανικές σημαίες, φόρος τιμής στους νεκρούς της πανδημίας.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε σε μια ογκώδη βίβλο την οποία έχει η οικογένεια του από το 1893 και είχε αξιοποιηθεί και κατά την ορκωμοσία του ως αντιπροέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας:
«Σήμερα δεν γιορτάζουμε τον θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά ενός αγώνα, αυτού της δημοκρατίας. Η βούληση των πολιτών ακούστηκε. Μάθαμε εκ νέου το πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή τη στιγμή, φίλοι μου, η δημοκρατία επικράτησε», είπε ο Μπάιντεν, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον «επικίνδυνο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», λόγω της κλιμάκωσης της πανδημίας. Υποσχέθηκε ταχύτητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως «ένα έθνος».
Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία: «Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτόν τον σκοπό», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα, σημείωσε εμφατικά ότι «κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου», καλώντας τους πολίτες σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.
«Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η ιστορία μας ήταν μια Ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός». Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει», πρόσθεσε.
Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε και μήνυμα προς «όλους εκτός των αμερικανικών συνόρων», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των κατευθύνσεων που ακολούθησε ο προκάτοχός του και μιλώντας για «αποκατάσταση των συμμαχιών» των ΗΠΑ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, γράφοντας ιστορία, ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η Κάμαλα Χάρις.
Από τα αξιοσημείωτα της τελετής ήταν η παρουσία της Λέιντι Γκάγκα, που έψαλε τον εθνικό ύμνο και της Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς τιμή του νέου προέδρου.
Ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι, μετέβη το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Ορκίστηκε μάλιστα, σε μία Βίβλο, κειμήλιο της οικογένειάς του. Αργότερα, κατέφτασε στο Καπιτώλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ και την Καμάλα Χάρις, η οποία συνοδευόταν κατά την είσοδό της από τον αστυνομικό του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος ξεχώρισε στις «μάχες» κατά των εισβολέων, πριν από μερικές ημέρες.
Η ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις
Η 20ή Ιανουαρίου του 2021 καταγράφεται όμως στην ιστορία και για το γεγονός ότι στις 18.41 ώρα Ελλάδας, ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις. Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά». Η Κάμαλα Χάρις -που έβγαλε τη μάσκα της την ώρα που έδινε τον όρκο της για να φανεί ένα πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στο πρόσωπό της- ορκίσθηκε από τη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώτη Λατίνα-Αφροαμερικανή που υπηρετεί εκεί, Σόνια Σόττομαγιόρ. Τον ενθουσιασμό για την ανάληψη των καθηκόντων από τη Χάρις συνόψισε με την αντίδρασή του ο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις εκείνη έδωσε τον όρκο της: «Alright!» αναφώνησε.
Μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις, στη σκηνή ανέβηκε, ντυμένη στα λευκά, η Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς την τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ: Τhis land is your land». Στο μέσον του τραγουδιού, μάλιστα, η Λατίνα σταρ απευθύνθηκε στα Ισπανικά λέγοντας μεταξύ άλλων «Δικαιοσύνη για όλους».
Στο Καπιτώλιο κατέφτασαν, επίσης, οι επίσημοι προσκλεκλημένοι -μεταξύ τους ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, όπως και ο Μάικ Πενς. Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε νωρίτερα μέσω twitter έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν. Κατά την παρουσία του στον καθεδρικό ναό, ο Μπάιντεν συνοδευόταν και από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, σύμφωνα με το CNN, συμπεριλαμβανομένου του ρεπουμπλικάνου ηγέτη της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ και του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Μαζί του ήταν, επίσης, η Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Ντόναλντ Τραμπ: Θα επιστρέψω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο
Τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην βάση Αντριους. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στην νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην βάση Αντριους.
Μάλιστα λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη στον πρώην δικηγόρο του, τον Άλμπερτ Πίρο, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του. Ο 73χρονος Πίρο εξέτισε ποινή φυλάκισης 11 μηνών για την κατηγορία της φοροδιαφυγής πριν από περίπου δύο δεκαετίες.
Παλαιότερα εκπροσωπούσε τον Τραμπ ως δικηγόρος του σε κτηματομεσιτικά ζητήματα. Είναι επίσης ο πρώην σύζυγος μιας από τις πιο ενθουσιώδεις οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στα μέσα ενημέρωσης, της Τζανίν Πίρο που παρουσιάζει την εκπομπή «Δικαιοσύνη με τη δικαστή Τζανίν» στο Fox News. Οι Πίρο πήραν διαζύγιο το 2013.
Κομισιόν: «ΗΠΑ και ΕΕ μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια παγκόσμια αλλαγή»
Το δικό της μήνυμα μετά την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έστειλε η Κομισιόν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε ώθηση για μια παγκόσμια αλλαγή, που θα στηρίζεται στις κοινές μας αξίες, τα κοινά μας συμφέροντα και την πολυμέρεια», έγραψε στο twitter η ευρωπαϊκή επιτροπή, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Μητσοτάκης προς Μπάιντεν – Χάρις: Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των εθνών μας
Tα θερμότερα του συγχαρητήρια προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης στο tweet του.
Ηγέτες από όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν
Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την «ανυπομονησία» τους να συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε στη δική της ανάρτηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».
Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι η σημερινή «είναι μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «ανακουφισμένος» από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ξέρω ότι πολλοί στη Γερμανία συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «η (εκλογική) νίκη του Μπάιντεν συνιστά νίκη της δημοκρατίας επί της άκρας δεξιάς και των τριών μεθόδων της: της μαζικής εξαπάτησης, του εθνικού διχασμού και της κατάχρησης, ακόμη και με βίαια μέσα, των δημοκρατικών θεσμών». Και συνέχισε: «Πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι έθετε σε κίνδυνο την ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, είπε και αυτός ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν. «Έχουμε μια ισχυρή, κοινή ατζέντα, από την αποτελεσματική πολυμέρεια που επιθυμούμε και οι δύο, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την πολιτική της κοινωνικής ενσωμάτωσης».
Από το Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, χαιρέτισε τον Μπάιντεν, έναν «πραγματικό φίλο» της Ιρλανδίας, υπενθυμίζοντας την ιρλανδική καταγωγή του. «Ενώ ορκίζεται, ξέρω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αισθάνεται το βάρος της ιστορίας, την παρουσία των Ιρλανδών προγόνων του που έφυγαν από το Μάγιο και το Λάουθ την εποχή του λιμού, σε αναζήτηση της ελπίδας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι θέλει «να εμβαθύνει τη συνεργασία» των δύο χωρών.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν και την Χάρις. «Πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».
Ένας εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο Φαουζί Μπαρχούμ, είπε ότι το ισλαμιστικό κίνημα «δεν εκφράζει καμία λύπη για την αποχώρηση του Τραμπ» ο οποίος ήταν «η μεγαλύτερη πηγή και σπόνσορας της αδικίας, της βίας και του εξτρεμισμού στον κόσμο και άμεσος εταίρος του ισραηλινού κατακτητή στις επιθέσεις εναντίον του λαού μας».
«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να ανατρέψει τις άδικες πολιτικές εναντίον του λαού μας και να θέσει τα θεμέλια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.