Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τα στελέχη της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας στο Ρέθυμνο να απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους φορολογούμενους για ρυθμίσεις των οφειλών τους σε 12 δόσεις, εντούτοις, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να δίνει τώρα μία ακόμα «δελεαστική» ευκαιρία στους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Η ευκαιρία αυτή θα έρθει μέσω της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου χρόνου και μάλιστα περιλαμβάνεται σε σχετικό άρθρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή το επόμενο διάστημα.
Μέχρι τότε όμως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διευθύντρια της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα, οι οφειλέτες θα πρέπει να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που παρέχεται αυτό το διάστημα για να ρυθμίσουν τα χρέη τους ακόμα και τα τρέχοντα, μέσω των 12 δόσεων. Και αυτό, όπως σημείωσε, προκειμένου να μην χαθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων στην οποία έχουν υπαχθεί εκατοντάδες φορολογούμενοι του νομού.
Έτσι, ανεξάρτητα από τι προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κα Βαρνάβα επισημαίνει: «Για να μην χάσει κάποιος φορολογούμενος τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να είναι συνεπής και με τις τρέχουσες οφειλές του. Δηλαδή, θα πρέπει είτε να τις εξοφλεί, είτε θα πρέπει να τις ρυθμίσει. Αυτή είναι η μόνη λύση για τις τρέχουσες οφειλές, ώστε να μην χαθεί οριστικά η ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τον λόγο αυτό προτρέπω για πολλοστή φορά τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους προς την Εφορία, να φροντίσουν, ώστε να κάνουν ρυθμίσεις σε δώδεκα δόσεις που ισχύουν σήμερα τις τρέχουσες οφειλές τους, ώστε να διατηρήσουν με τον τρόπο αυτό και τη ρύθμιση των 120 δόσεων».
Τι προβλέπει η νέα ευκαιρία
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η νέα ρύθμιση αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.
Ωστόσο, για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις, οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%. Ουσιαστικά δηλαδή, η εν λόγω ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων.
Επίσης, η νέα πάγια ρύθμιση για τα χρέη προς την Εφορία που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, θα εφαρμοστεί και στις οφειλές που θα βεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι απλήρωτοι φόροι του 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις, μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα απαιτείται να υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση σε ειδική εφαρμογή που θα λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα καθορίζεται από τη φορολογική διοίκηση για τις έκτακτες οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ. Ο οφειλέτης θα μπορεί πάντως να επιλέξει δόσεις λιγότερες των 24.
Ωστόσο, για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-0,43% πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.
Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο θα προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Οι οφειλέτες που είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της παρούσας ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η απαλλαγή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.