Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Με την τελική έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και αφού γνωμοδότησε η τοπική κοινότητα και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επικαιροποιήθηκε η απόφαση του 1999, που αφορούσε στην κατηγοριοποίηση των κοινόχρηστων χώρων που μισθώνονται από τον Δήμο στους επαγγελματίες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με βάση την εμπορικότητά τους.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης, συνεργάστηκε με την τεχνική υπηρεσία και προχώρησαν σε μια καταγραφή και στη συνέχεια σε κατηγοριοποίηση των ζωνών, δηλαδή των δρόμων του ιστορικού κέντρου, αλλά και των κεντρικών δρόμων της νέας πόλης και ανάλογα με την εμπορικότητα του κάθε δρόμου τον ενέταξαν στη σχετική κατηγορία. Ο διαχωρισμός αφορά σε τέσσερις ζώνες Α, Β, Γ και Δ, όπου η Α είναι η ζώνη με την υψηλότερη εμπορικότητα και κατά συνέπεια με το υψηλότερο μίσθωμα κοινόχρηστου χώρου.
Με βάση την νέα απόφαση ορισμένες περιοχές αλλάζουν κατηγορία ζώνης, που αυτό σημαίνει ότι η ζώνη που θα πάει σε ακριβότερη κατηγορία θα έχει και ακριβότερο μίσθωμα, αλλά πάντα με βάση το μίσθωμα που υπάρχει σήμερα ανά τετραγωνικό. Αντίστοιχα, η ζώνη που με την επικαιροποίηση θα αλλάξει κατηγορία και θα μπει σε φθηνότερη θα έχει και φθηνότερο μίσθωμα από αυτό που έχει σήμερα.
Στην εισήγησή του ο Θωμάς Κρεβετζάκης έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών και εξορθολογισμό των περιοχών ανάλογα με την εμπορικότητά τους και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είχε ζητηθεί από την οικονομική επιτροπή να γίνει μια επικαιροποίηση της ισχύουσας από το 1999 κατηγοριοποίησης των ζωνών. Αυτό το οποίο κάναμε είναι να ακολουθήσουμε την ανάπτυξη που έχει παρουσιαστεί αυτά τα χρόνια στην παλιά πόλη ως επί το πλείστον και την εμπορικότητα των δρόμων και σε σχέση με κανονιστική 1999, «μεταφέρουμε» περιοχές που έχει κατά πολύ αυξηθεί η δραστηριότητα αναψυχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη κατηγορία (με τα ψηλότερα μισθώματα) ήταν με βάση την απόφαση του 1999, οι περιοχές της Εθνικής Αντιστάσεως, η Αρκαδίου, η Παλαιολόγου, η πλατεία Τίτου Πετυχάκη, η Κρίνη Ριμόντι, η οδός Βάρδα Καλλέργη και η πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, ενώ πλέον με την τροποποίηση στην Α κατηγορία εντάσσονται περιοχές που πριν 20 χρόνια δεν είχαν καν μπει σε κατηγορία, όπως είναι η Τζανέ Μπουνιαλή, η οδός Βερνάδου, η Ξανθουδίδου, η Ραδαμάνθεως, η Μεσολογγίου και οι νέες πλατείες όπως η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, η Φραγκιαδάκη και πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Διευκρινιστικά στην γ’ κατηγορία, οι πλατείες της πόλης του Ρεθύμνου, αντίστοιχα και για τις πλατείες, οδούς, κοινόχρηστους χώρους όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ακολουθούμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει ότι στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαδίου, Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά, σύμφωνα με την απογραφή 2013, το κόστος κατάληψης χώρου ανέρχεται σε 10 ευρώ τ.μ. το χρόνο ανεξαρτήτου χρόνου χρήσης».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ζήτησε την αναβολή του θέματος σημειώνοντας ότι απαιτείται η κατηγοριοποίηση των ζωνών να συνδυαστεί με την κανονιστική απόφαση της παλαιάς και νέας πόλης και με τις χρήσεις γης, σε διαφορετική περίπτωση όπως πρόσθεσε, η σχετική τροποποίηση μοιάζει με εισπρακτικό μέτρο από πλευράς δήμου. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Στην ουσία ανεβάζουμε τις εισπράξεις του δήμου χωρίς να έχουμε καταλήξει στις χρήσεις γης και χωρίς να κάνουμε κανονιστική στην νέα πόλη. Δεν έχουμε βάλει ένα πλαίσιο κανόνων και απλά εισπρακτικά «κουμπώνουμε» με βάση την ανάπτυξη των περιοχών. Διαφωνεί η παράταξή μας σε αυτό. Προφανώς είναι οι διαφορές μεγάλες από το 1999 έως και σήμερα, όμως θα περίμενα αυτό να ‘χει έρθει μαζί με την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης της παλιάς πόλης. Θεωρώ σκόπιμο να αναβάλλουμε το θέμα για να μην περάσει στην συνείδηση των επαγγελματιών ότι είναι ένα εισπρακτικό μέτρο. Να υπάρξει η συζήτηση – διαβούλευση για την κανονιστική και φυσικά να μπει στις περιοχές με μεγαλύτερη εμπορικότητα, μεγαλύτερη επιβάρυνση αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Ουσιαστικά κάνουμε μια αύξηση 30% σε κάποιους δρόμους χωρίς να το πούμε και χωρίς να έχουμε αγγίξει το θέμα χρήσεων γης και κανονιστική παλιάς πόλης. Αύτη είναι η άποψή μου».
Απαντώντας στον κ. Νίνο ο κ. Κρεβετζάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για εξορθολογισμό και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν γίνεται αύξηση. Τα μισθώματα παραμένουν σταθερά. Αποκαθίστανται αδικίες. Αρκετές περιοχές κατεβαίνουν σε μικρότερης κατηγορίας ζώνη, ενώ κάνουμε τις ζώνες από 3 σε 4, ώστε για τους ανθρώπους που πλήρωναν περισσότερα να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Φυσικά θα ακολουθήσει η κανονιστική νέας πόλης, αλλά και της παλιάς, αφού γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι ξεκάθαρη η διάθεση και η πρόθεση της δημοτικής αρχής να εστιάσει στο που μπορούμε πραγματικά να αδειοδοτούμε και να συναθροίζουμε κόσμο, αν δούμε ότι περιορίζονται δρόμοι που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα».
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, ο οποίος πρόσθεσε: «Βλέπω αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε κάποιους που πληρώνουν παραπάνω, ενώ η περιοχή που δραστηριοποιούνται έχει υποβαθμιστεί και κάποιοι διαλανθάνουν των υποχρεώσεών τους, ενώ είναι στην καρδιά της παλαιάς πόλης και είναι σε ένα τιμολόγιο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
Παρών ψήφισε η παράταξη του Μανούσου Μανουσογιάννη, ο οποίος υπογράμμισε: «Πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, γιατί έχουμε έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και οι παραχωρήσεις έχουν ξεντώσει και πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. Εμείς θα ψηφίσουμε παρών γιατί χρειάζεται συνολική εξέταση της κατάστασης».