Σε νέα κινητοποίηση προχωρά τη Δευτέρα η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενων για τα νέα ωρολογιακά προγράμματα των γυμνασίων και των λυκείων, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Αμέσως μετά την ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων ωρολογίων προγραμμάτων Γυμνασίων και Λυκείων για τη νέα σχολική χρονιά (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων σε ΦΕΚ, Ιούνιος 2020).
Τα νέα ωρολόγια προγράμματα εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους. Αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις, αφήνοντας πλήθος συναδέλφων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ελλειμματικό ή ακόμη και μηδενικό διδακτικό ωράριο με τους/τις αναπληρωτές/τριες να βρίσκονται σε μόνιμη απόλυση πλέον, ενώ πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Πιο συγκεκριμένα, οι Κοινωνικές Επιστήμες εξαφανίζονται από τη Β’ και Γ’ ΓΕΛ και μειώνονται οι ώρες στην Α’ Λυκείου. Το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου γίνεται 2ωρο από 3ωρο, το 2ωρο μάθημα Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία καταργείται, όπως και το 2ωρο μάθημα της θεωρητικής κατεύθυνσης ΒΑΚΕ στη Β’ Λυκείου. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο φέτος με 6 ώρες, αντικαθίσταται από την χρονιά 2021-22 από τα Λατινικά. Τα παραπάνω μαθήματα που εξαφανίζονται, εκτός αυτού της Κοινωνιολογίας, είναι συνανάθεση με τον κλάδο ΠΕ 80, Οικονομολόγοι, ο δεύτερος κλάδος που πλήττεται, αφού επιπλέον μειώνονται από 2 σε 1 οι ώρες της Οικιακής Οικονομίας στην Α’ Γυμνασίου.
Όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας καταργούνται από το Λύκειο και μένουν τα εικαστικά και η μουσική, ως μονόωρα στο γυμνάσιο. Εξαφανίζουν ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό. Εκτός από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική παιδεία που θα στερείται ο μαθητής του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο, που αποτελούν εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις, και πλέον ο μόνος τρόπος διδασκαλίας τους θα είναι τα φροντιστήρια και οι ιδιωτικές σχολές.
Εξαφανίζονται επίσης ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και τα Projects (2ωρο στην Α’ Λυκείου και 1ωρο στη Β’). Με την κατάργηση της Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών πόρων από τα μαθήματα επιλογής στα ΓΕΛ και με τη μείωση 1 ώρας στη Φυσική Β’ Λυκείου πλήττεται για άλλη μια φορά ο κλάδος των ΠΕ04. Τέλος, από τις ομάδες προσανατολισμού του Λυκείου και την αλλαγή του 7ωρου σε 6ωρο, χάνεται για όλες τις ειδικότητές τους από μία ώρα.
Το Λύκειο της Κεραμέως είναι ένα φτηνό κι ευέλικτο σχολείο αποκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα που προετοιμάζει φτηνούς, ευέλικτους εργασιακά και χειραγωγήσιμους εργαζόμενους. Ένα Λύκειο εξειδίκευσης, ένα Λύκειο αποστεωμένο από τέχνες, σκέψη, γνώση, που θα σπρώχνει τα παιδιά των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων αποκλειστικά στην κατάρτιση, την πρώιμη εργασία-σκλαβιά. Το νέο Σχολείο που οραματίζεται το Υπουργείο είναι ένα στείρο, καθαρά ταξικό σχολείο, χωρίς δημιουργικότητα, φαντασία, χωρίς χρώμα, ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, όπου μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ανταγωνισμού θα προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις επιταγές της αγοράς εργασίας, μακριά από τις πανανθρώπινες αξίες, αδιαφορώντας για την έκφραση, τη δημιουργία και την παράλληλη πνευματική ανάπτυξη των μαθητών, και εντέλει ένα σχολείο που δεν παράγει πολιτισμό.
Δεν πάει άλλο! Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική του ότι εμάς δεν μας άγγιξαν οι αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα, θα έρθει σίγουρα και η δική μας σειρά.
Όχι άλλες κενές θέσεις στους συλλόγους διδασκόντων. Εκεί που κάθονταν οι φίλοι μας οι κοινωνιολόγοι, οι καλλιτεχνικοί (εικαστικοί, θεατρολόγοι, μουσικοί), οι συνάδελφοι/σσες της οικιακής οικονομίας, οι οικονομολόγοι και έπεται συνέχεια με τις ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ.
Ο αγώνας ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα και το νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό σχολείο δεν πρέπει να μας βρει διασπασμένους. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα θα αγωνιστεί για το δικαίωμα όλων των συναδέλφων στη δουλειά και για ένα σχολείο με όλα τα αντικείμενα που θα είναι δημόσιο, δωρεάν και θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη εκπαίδευση, στη διαδρομή τους προς τον ολοκληρωμένο, σκεπτόμενο και χειραφετημένο άνθρωπο.
Οι κλάδοι των εκπαιδευτικών Οικονομικών, Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και Καλλιτεχνικής παιδείας ουσιαστικά και τυπικά εξαφανίζονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!
Σύσσωμος ο κλάδος να αντιδράσει άμεσα διεκδικώντας:
Να καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως.
Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Μείωση των μαθητών στα τμήματα.
Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει».