Νέα κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου, ενάντια στο νέο Σχέδιο Νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων την εξίσωση πανεπιστημιακών πτυχίων με τίτλους των κολλεγίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα συγκεντρωθούν το πρωί έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχη κινητοποίηση είχαν προχωρήσει και την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο μετά την μετάθεση της ημέρας ψήφισης του επίμαχου άρθρου για αύριο Πέμπτη, οι ίδιοι επισημαίνουν πως θα εντείνουν τον αγώνα τους προκειμένου να αποσυρθεί η διάταξη που πλήττει, όπως επισημαίνουν «τον πυρήνα της εκπαίδευσης».
Μεταξύ αλλων στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μετά το πέρας της απεργιακής κινητοποίησης στις 21-1-2020 με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν επέφερε καμία θετική εξέλιξη σχετικά με την απόσυρση του άρθρου 50 στο νομοσχέδιο «ΕΘ.Α.Α.Ε., Ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας Α.Ε.Ι., Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων και άλλες διατάξεις», που πλήττει καίρια τον βασικό πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης, συνεχίζουμε τον αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση, καθώς η ημέρα ψήφισης του εν λόγω άρθρου μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020.
Η εξίσωση αυτή των τίτλων των κολλεγίων με τους τίτλους Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας στην κοινοτική οδηγία, αφού η σχετική ειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. αναφέρεται κυρίως στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά πολιτική απόφαση που εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της χώρας που ουδέποτε εκχωρήθηκαν ούτε καν με τη συνθήκη της Λισσαβόνας.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρεθύμνου είναι σαφές ότι δεν δέχεται σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψει σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων. Δεν δεχόμαστε, επίσης, τις τιμωρητικές διατάξεις που εισάγονται με το άρθρο 58 για τον τριετή αποκλεισμό από τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τα τελευταία δέκα χρόνια, για να αρνηθεί ένας εκπαιδευτικός, που επί σειρά ετών καταταλαιπωρείται ως αναπληρωτής, διορισμό, είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολύ σοβαρούς λόγους ώστε να το πράξει. Κι έρχεται η πολιτεία, που για χρόνια τον τιμωρεί με αδιοριστία και τον τιμωρεί ξανά με τριετή αποκλεισμό του από τους πίνακες, τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρεθύμνου με βάση την απόφαση της ΔΟΕ (3ωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, 11:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ., και τις τρεις τελευταίες του απογευματινού κύκλου, 13:00 μ.μ. έως 16:00), κηρύττουμε επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας, 8:00 π.μ. έως 11:00 π.μ., μετατρέποντας την κινητοποίηση σε απεργιακή ημέρα.
Διεκδικούμε:
- Απόσυρση του άρθρου 50 που εξισώνει τα πτυχία μας με εκείνα των κολλεγίων
- Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
- Καθολική εφαρμογή της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης
- Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις.
- Εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου για να ανατρέψουμε τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις».
Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει και η ΕΛΜΕΡ στις 11:30 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε σχετική ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Μετά τις πετυχημένες κινητοποιήσεις της Τρίτης 21 Ιανουαρίου σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν ψήφισε τελικά εκείνη την ημέρα το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», που μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπει προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας).
Με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση:
Καταργεί στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος, αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους, για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ.
Οδηγεί σε ανεργία χιλιάδες απόφοιτους εκπαιδευτικούς των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και πολλούς αναπληρωτές που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση με την εφαρμογή του νέου τρόπου διορισμού. Είναι κοινό μυστικό ότι σε κάποια ιδιωτικά κολλέγια οι σπουδαστές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποκτούν τίτλους σπουδών με παράξενους τρόπους. Αυτοί οι τίτλοι σπουδών ανατρέπουν τη σειρά στους πίνακες του προσοντολογίου.
Ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση, εμπορευματοποιούνται τα πτυχία και δίνεται ένα σημαντικό δώρο στους σχολάρχες τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα μέσα της συκοφαντούν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και περιορίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.
Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και βάση του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, επιβολή Τράπεζας Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου με στόχο να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο μαθητών και φοιτητών και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να διοριστούν στο δημόσιο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θεωρούνται ανεπαρκείς για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά επαρκείς για τα ιδιωτικά κολλέγια όπου η βάση εισαγωγής είναι μηδέν. Είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει «αριστεία» για τη σημερινή εξουσία.
Αγωνιζόμαστε για:
Άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
Κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει τριετή αποκλεισμό σε όσους συναδέλφους αναπληρωτές παραιτούνται ή δεν δέχονται τον διορισμό τους
Κατάργηση του νόμου 4589/19 για το προσοντολόγιο και των νέων αντι-εκπαιδευτικών ρυθμίσεων που προωθούνται με το τελευταίο νομοσχέδιο“.