Νέα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μία μόλις εβδομάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας έως 30 Ιουνίου και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος μιλάει για μηδενικές κρατήσεις όχι μόνο κατά τον Ιούνιο αλλά και κατά τον Ιούλιο και περιγράφει μια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για το φετινό καλοκαίρι. Επικαλούμενος αυτά και άλλα επιχειρήματα, ζητάει μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα – οφέλη, με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), «το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα».
Επίσης, παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας έως τις 31-10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως τις 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων. Παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις ζητάει παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο. Ακόμα, απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών αιτείται τον μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, «το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο».
Ζητάει επίσης παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας). Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, από τα 7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ένα δισ. είχε ως δικαιούχους τους ξενοδόχους.