Είκοσι πέντε μέρες συμπληρώθηκαν από την εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, χωρίς να έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του.
Χθες έγινε μια τεράστια επιχείρηση εξερεύνησης τόσο πέριξ της Σχολής όσο και στην λίμνη Παμβώτιδα και πέριξ αυτής, παραλίμνια.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Ιωαννίνων, άνδρες της Αστυνομίας ερεύνησαν εκ νέου σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή γύρω από την Γαλακτοκομική Σχολή αναζητώντας κάποιο ίχνος του αγνοούμενου σπουδαστή.
Παράλληλα, άνδρες της ΕΜΑΚ επιβαίνοντες σε φουσκωτές βάρκες, ερεύνησαν και πάλι την λίμνη Παμβώτιδα, καθώς και την παραλίμνια περιοχή. «Χτένισαν» κυριολεκτικά αρδευτικά κανάλια, τάφρους που καταλήγουν στην λίμνη Παμβώτιδα και δύσκολα σημεία με πυκνή βλάστηση και καλαμιώνες.
Ωστόσο, οι έρευνες και χθες δεν έδωσαν κάποιο στοιχείο, κάποιο ίχνος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία των Ιωαννίνων οι έρευνες δεν πρόκειται να σταματήσουν έως την διαλεύκανση της υπόθεσης εξαφάνισης του 20χρονου Βαγγέλη. Αυτή φαίνεται να είναι και η εντολή του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, που ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την υπόθεση. Χθες μάλιστα ο κ. Πανούσης με δική του πρωτοβουλία συναντήθηκε με μέλος της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον θείο του Γιώργο Βιδιαδάκη, στον οποίο δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά του προς την οικογένεια του αγνοούμενου.
Σε ότι αφορά το βιντεοληπτικό υλικό κάμερας καταστήματος, που έδειχνε ένα άτομο το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου να βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο έξω από την Γαλακτοκομική Σχολή και να βαδίζει με κατεύθυνση προς την πόλη των Ιωαννίνων, όπου οι συγγενείς του 20χρονου είχαν δηλώσει ότι αναγνώρισαν το παιδί τους, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που προσπάθησαν να αναλύσουν την εικόνα ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον Βαγγέλη δεν στάθηκε δυνατόν να κάνουν κάτι τέτοιο, καθώς το οπτικό υλικό ήταν πολύ κακής ποιότητας.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ που είχε διατάξει για την υπόθεση ο επιβλέπων φορέας της Γαλακτοκομικής Σχολής «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» και αναμένεται έως τέλος της εβδομάδας να έχει συνταχθεί το σχετικό πόρισμα.
Αντίδραση βουλευτών για την φημολογία εμπλοκής συναδέλφου τους στην υπόθεση
Η φημολογία που έχει πάρει διαστάσεις τις τελευταίες μέρες περί εμπλοκής βουλευτή της Κρήτης στην συγκάλυψη ενεργειών και πράξεων σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων από το νησί, κάτι που με χθεσινό κείμενό του ο υπουργός Γιάννης Πανούσης δεν αποκλείει αλλά αντίθετα ενισχύει την φημολογία, υποχρέωσε βουλευτές να αντιδράσουν με δηλώσεις τους ακόμα και με ερώτησή τους σχετική με την υπόθεση προς τον αρμόδιο υπουργό. Με αυτόν τον τρόπο εξαιρούν τους εαυτούς τους από το ενδεχόμενο να έχουν παρέμβει σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και αιτούνται να κατονομαστεί ο συνάδελφός τους που έχει εμπλακεί στην υπόθεση έτσι ώστε να μην αφήνονται σκιές επί όλων.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. Ρεθύμνου και Ηρακλείου, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης, αντίστοιχα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η υπόθεση της εξαφάνισης του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία περιμένει απαντήσεις. Σε επιστολή (2/3/2015) της δημοσιογράφου κ. Έλενας Ακρίτα προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, ανέφερε «Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται γνωστός πολιτικός άνδρας. Ένας «πρωτοκλασάτος» Κρητικός βουλευτής, ο οποίος συγκάλυπτε τη συμμορία, μεσολάβησε για να μην διώξουν «τα παιδιά» από τη Σχολή και κουκούλωνε την τραγωδία».
Σε απάντηση του κ. Γ. Πανούση στην επιστολή της κας Ελ. Ακρίτα αναφέρεται σχετικά με την εμπλοκή πολιτικού από την Κρήτη ότι «Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα, ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικάζονται δημόσια πριν γίνουν καρκινογόνα».
Κατ’ αρχήν ευχόμαστε όλοι μας ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, να δώσει σημεία ζωής, να είναι καλά στην υγεία του και σύντομα να επιστρέψει στο σπίτι του. Εκείνο όμως που είναι εξίσου σημαντικό είναι ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική «ομπρέλα» προστασίας για όλα τα παιδιά (στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο) από την βία στην παιδεία. Να επανακαθορίσουμε τον σκοπό της και να δημιουργήσουμε εκείνες τις δομές που θα απομακρύνουν τις βίαιες συμπεριφορές μεταξύ των μελών της.
Επίσης, εφόσον αληθεύει η εμπλοκή πολιτικού (για την ακρίβεια Κρητικού Βουλευτή, σύμφωνα με τα γραφόμενα της Κας Ακρίτα), ο οποίος με τις πράξεις του άμεσα ή έμμεσα ενεπλάκη στην υπόθεση και μεσολάβησε, άμεσα επιβάλλεται να κατονομαστεί αφενός για να συνδράμει και εκείνος στην έρευνα καταθέτοντας όσα γνωρίζει, εάν γνωρίζει, και αφετέρου να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη και βέβαια από τα όργανα του κόμματος στο οποίο ανήκει.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποια φάση βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου σπουδαστή; Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για να συμβάλει ουσιαστικά στην έρευνα εντοπισμού του Βαγγέλη Γιακουμάκη;».
Δήλωση έκανε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι αυτοί που λένε ότι παρενέβη βουλευτής στην υπόθεση οφείλουν να τον κατονομάσουν «για να μην λασπολογούνται άδικα οι υπόλοιποι βουλευτές της Κρήτης».
Επίσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ουδεμία ανάμειξη έχω με τα όσα καταγγέλλονται».