Συνεχίζεται και μάλιστα με αυξητικές τάσεις η κρίση στον κλάδο της οικοδομής, σε ολόκληρη τη χώρα. Από τις συνέπειες που επήλθαν στον χώρο της οικοδομής έχει πληγεί και ο νομός Ρεθύμνου, αφού η ανέγερση νέων οικοδομών, όπως και οι πωλήσεις ακινήτων, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα η άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας», στην οποία απασχολούνταν περίπου 30 επαγγελματικοί κλάδοι, να παραμένει «νεκρή».
Σε αριθμούς, η «βουτιά» υπερβαίνει το 60% τα τελευταία χρόνια στο νομό, καθώς χρόνο με το χρόνο περιορίζεται όλο και περισσότερο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου το έτος 2013 εκδόθηκαν μόλις 142 άδειες στο νομό, μεγάλο ποσοστό των οποίων δεν αντιστοιχούν σε ανεγέρσεις νέων κατοικιών, αλλά σε αναθεωρήσεις, νομιμοποιήσεις, επισκευές και προσθήκες υφιστάμενων ακινήτων.
Η μείωση επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία το 2013 καταγράφηκε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη κατά 21,9%. Συγκεκριμένα, το 2012 εκδόθηκαν 1.369 άδειες, ενώ το 2013 εκδόθηκαν 1.069.
Στο νομό Ρεθύμνου, η «κατρακύλα» στον κατασκευαστικό κλάδο χρονολογείται από το έτος 2008 και πέντε χρόνια αργότερα όχι μόνο δεν φαίνονται «σημάδια» ανάκαμψης αλλά οι πληγές από την οικονομική κρίση φαίνεται πως δύσκολα θα επουλωθούν σύντομα, αφού αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια, πολλά ήδη κατασκευασμένα ακίνητα παραμένουν αδιάθετα επί πολλούς μήνες, η παραθεριστική κατοικία βρίσκεται σε μηδενική ζήτηση και η αγορά πρώτης κατοικίας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μοναδική περίπτωση «συντήρησης» της αγοράς και προσφοράς εργασίας, αποτελούν οι ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και τα δημόσια έργα που εκτελούνται στην πόλη και σε περιοχές του Ρεθύμνου, μέσω του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, η μείωση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών ανά έτος, σύμφωνα με την Πολεοδομία Ρεθύμνου, διαμορφώνεται ως εξής: έτος 2005 άδειες 620, 2006 άδειες 517, 2007 άδειες 474, 2008 άδειες 437, 2009 άδειες 412, 2010 άδειες 340, 2011 άδειες 276, 2012 άδειες 188 και έτος 2013 άδειες 142.
Επισημαίνεται ότι από τις 142 άδειες του 2013, μόλις οι 83 αφορούν νέες κατασκευές και αντιστοιχούν κυρίως σε κτίρια διώροφα και ισόγεια και σε καμία περίπτωση σε μεγάλα συγκροτήματα πολυκατοικιών ή συγκροτήματα πολλών αυτόνομων κατοικιών.
To χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς όπως επισημαίνουν μηχανικοί και κατασκευαστές όσο διατηρείται η φορολόγηση ακινήτων στα ύψη, όσο ο κόσμος παραμένει αποκλεισμένος από την τραπεζική χρηματοδότηση, όσο συντηρείται το κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, τόσο θα μειώνονται οι υποψήφιοι επενδυτές αλλά και οι αγοραστές.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που επακολούθησαν, τα τελευταία χρόνια στο νομό έβαλαν «λουκέτο» κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ αρκετά τεχνικά γραφεία υπολειτουργούν.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει από το χώρο της οικοδομής και είτε έχει στραφεί σε άλλα επαγγέλματα είτε έχει εγγραφεί στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ, ευελπιστώντας ότι κάποτε θα ανατραπεί η σημερινή δυσμενής θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και οι απασχολούμενοι σε αυτόν.
Σε επίπεδο χώρας, σε 16.384 οικοδομικές άδειες ανήλθε το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 27,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών.