Τη δήλωση των φορέων των οικισμών Μελάμπων, Αγίας Γαλήνης, Σακτουρίων, Κρύας Βρύσης και Ορνέ για την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινόμενου των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών στην περιοχή, κατέθεσε με τη μορφή της κοινοβουλευτικής αναφοράς ο βουλευτής Ρεθύμνου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε μεταβεί άμεσα στην περιοχή, πραγματοποιώντας σύσκεψη με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη και τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Εμμανουήλ Ακουμιανάκη, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκε ερώτηση (03/08/2016 – αρ. πρωτ. 7493) προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής διεκδίκησε την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Ρεθύμνου, που θα περιλαμβάνει τη βέλτιστη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής για τη δασοπροστασία, την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του νομού.
Ωστόσο, στις απαντήσεις των δυο υπουργείων δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση που να οδηγεί στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για μια περιοχή που, σύμφωνα με την έρευνα «ο Χάρτης Των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας (1984-2014)», έρχεται δεύτερη πανελλαδικά ως προς την επαναληψιμότητα των πυρκαγιών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε στη βουλή την επιστολή των φορέων, διεκδικώντας από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη να συμβάλει στην προσπάθεια προκειμένου να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού, με έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών στην πολύπαθη αυτή περιοχή του νομού.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφερόταν: «Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή μας την 30η Ιουλίου 2016 κατέκαψε πάνω από 13 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κατέστρεψε ολοσχερώς κατοικίες, ενώ προκάλεσε ζημιές σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις. Τέτοια καταστροφικά γεγονότα δεν είναι πρωτόγνωρα αλλά επαναλαμβάνονται στην περιοχή μας με μεγάλη συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες.
Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσουμε τις έως τώρα προσπάθειες της πολιτείας για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την απόδοση ευθυνών στην πρόκληση των πυρκαγιών, ερχόμαστε σήμερα να αναδείξουμε αυτή την τελευταία πυρκαγιά σαν μια ακόμα οδυνηρή επιβεβαίωση της θλιβερής διάκρισης (δεύτερη σε πανελλαδικό επίπεδο) που συνεχίζει να κατέχει η περιοχή μας (Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Μέλαμπες και Αγία Γαλήνη), την οποία και εκπροσωπούμε. Εκφράζοντας λοιπόν τα συναισθήματα απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας των κατοίκων, εμείς οι εκπρόσωποι των θεσμικών, παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής ζητάμε την εντατικοποίηση κάθε προσπάθειας καθώς και τη λήψη κάθε μέτρου από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών που θα στοχεύει στην πρόληψη, καταστολή, και απόδοση ευθυνών στην πρόκληση των πυρκαγιών ταυτόχρονα όμως και την λήψη δέσμης μέτρων που θα αποβλέπει στην οικονομική ανάκαμψη».