Εκ νέου θέτει στο τραπέζι της συζήτησης ο δήμος Ρεθύμνου με τον δήμο Ηρακλείου το ζήτημα της τύχης του ιστορικού κτιρίου του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου και είναι υπό κατάρρευση.
Το κτίριο απέναντι από τη Λότζια και πλησίον του δημαρχείου της πόλης, που από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, αφέθηκε για δεκαετίες στη φθορά του χρόνου και αν και θα μπορούσε να αποτελεί ένα κτίριο κόσμημα για το Ηράκλειο και να αποδίδει κάποια έσοδα στον δήμο Ρεθύμνου, δυστυχώς σήμερα είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο.
Η συζήτηση παραχώρησης του κτιρίου στον δήμο Ηρακλείου που ξεκίνησε μεταξύ των δυο πλευρών το 2017, χωρίς να ολοκληρωθεί, συνεχίστηκε ξεκίνησε ξανά χθες με την ευχή να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά, ιδιοκτησιακά, οικονομικά και άλλα προβλήματα και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα έτσι ώστε το κτίριο να διασωθεί και να αξιοποιηθεί.
Στο Ηράκλειο μετέβησαν χθες και είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμο Ηρακλείου και με την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος του νομικού προσώπου «δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου» Στέλιος Σπανουδάκης, μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο αρμόδιο για τη δημοτική περιουσία, Γιώργο Σκορδίλη, που το 2017 είχε ασχοληθεί με το θέμα και ήταν αυτός που ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τον δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση, αναπαλαίωση και αξιοποίηση του κτιρίου.
Από πλευράς δήμου Ηρακλείου συναντήθηκαν με τον εντεταλμένο σύμβουλο δημοτικής περιουσίας Μανώλη Βασιλάκη και τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Νίκο Αναστασάκη.
Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν οι άμεσες, αναγκαίες εργασίες στήριξης της πρόσοψης του κτηρίου. Η πρόσοψη είναι υπό κατάρρευση και πριν λίγες μέρες ο εντεταλμένος σύμβουλος δημοτικής περιουσίας δήμου Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης, είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Κρήτης Δημήτρη Στεφανή, στον οποίο παρέδωσε έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, με το οποίο ζητούσε από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων, να προχωρήσει η ίδια στις επείγουσες εργασίες, εξηγώντας τη φθοροποιό κατάσταση του κτιρίου και την επικινδυνότητα του.
Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο παραχώρησης του κτιρίου με όρους από τον δήμο Ρεθύμνου στον δήμο Ηρακλείου.
Οι εκπρόσωποι του δήμου Ηρακλείου επαναεπιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τη μίσθωση και αξιοποίηση του κτιρίου και την πρόθεση να προχωρήσει στην ολική αναστήλωση και άρα διάσωση του διατηρητέου κτιρίου εφόσον εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση.
Φυσικά εξακολουθεί να υφίσταται ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου κτίσματος, άλυτο εδώ και χρόνια. Μπορεί ο δήμος Ρεθύμνης να φαίνεται ως κύριος του, όμως σύμφωνα με τη διαθήκη του αείμνηστου δωρητή, γιατρού Γεωργίου Τρανταλλίδη το 1947, το κληροδότημα είχε ως αποδέκτη το τότε δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου. Φορέας που δεκαετίες τώρα δεν υφίσταται επί της ουσίας αφού το τότε δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου μετατράπηκε τη δεκαετία του ’80 σε κρατικό, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να γίνει καμία πρόβλεψη για την περιουσία του που παρέμεινε στο αντίστοιχο νομικό πρόσωπο του δήμου. Ούτε από πλευράς της τότε δημοτικής αρχής έγινε κάποια διαδικασία έτσι ώστε να λυθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα και ο δήμος Ρεθύμνης να γίνει ο κύριος ιδιοκτήτης και να μην υπάρχει καμία ασάφεια ως προς αυτό έτσι ώστε να μην συναντά σήμερα προσκόμματα. Πολύ περισσότερο βέβαια κανείς επί τόσες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά για τη διατήρηση, συντήρηση και αξιοποίηση του Τρανταλλίδειου κληροδοτήματος. Αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του και ο χρόνος άφησε πάνω του έντονα τα σημάδια της φθοράς.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σπανουδάκης: «Είδαμε δυο θέματα με τον δήμο Ηρακλείου. Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε το κτίριο που είναι ετοιμόρροπο να στερεωθεί και να μην είναι επικίνδυνο. Αυτή ήταν η πρώτη συζήτηση. Σε πρώτο χρόνο δηλαδή πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε ορισμένες εργασίες στήριξης του. Και πρέπει να γίνει άμεσα αυτό. Θα δούμε πως θα το χειριστούμε οικονομικά το θέμα. Υπολογίζουμε ότι απαιτούνται για τις εργασίες στήριξης περίπου 20.000 ευρώ. Ο δήμος Ρεθύμνου δεν είναι κύριος ιδιοκτήτης και υπάρχει δυσκολία να χρηματοδοτήσει με κονδύλιο το άμεσο έργο. Ξέρετε υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα η ιδιοκτησιακή και πρέπει εμείς, ως νομικό πρόσωπο «δημοτικό νοσοκομείο», να φροντίσουμε για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων. Εφόσον εξασφαλίσουμε τα χρήματα θα βοηθήσει ο δήμος Ηρακλείου με την τεχνική του υπηρεσία που θα κάνει την τεχνική μελέτη για την υλοποίηση των εργασιών στήριξης του κτιρίου. Οι εργασίες αυτές επείγουν για να μην πέσει το κτίσμα».
Περίπου 2,5 εκ. ευρώ το κόστος αναστήλωσης
Σχετικά με τις διαβουλεύσεις των αντιδημάρχων του Ρεθύμνου με τους συναδέλφους τους του Ηρακλείου για το δεύτερο θέμα συζήτησης, αυτό της παραχώρησης του κτιρίου στον δήμο Ηρακλείου με την προϋπόθεση της αναστήλωσης του ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε στα «Ρ.Ν.»:
«Το κτίριο είναι ακριβώς δίπλα στο δημαρχείο, οπότε τον ενδιαφέρει τον δήμο Ηρακλείου να το αξιοποιήσει και να το λειτουργήσει για δικές του ανάγκες. Με τον δήμο Ηράκλειο λοιπόν συζητήσαμε την πιθανή συνεργασία των δύο δήμων ώστε να τους παραχωρηθεί το κτίριο για να το αναστηλώσουν και να το αξιοποιήσουν. Να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δυο δήμων.
Το κτίριο αυτό, το ξαναλέω, δεν ανήκει στον δήμο Ρεθύμνου. Ανήκει στο νομικό πρόσωπο του δημοτικού νοσοκομείου, του οποίου την διοίκηση ορίζει ο δήμος. Οπότε ουσιαστικά είναι νομικό πρόσωπο του δήμου που τώρα είμαι εγώ πρόεδρος, πριν ήταν ο κ. Σκορδίλης. Άρα, λοιπόν, λέμε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση, να παραχωρηθεί το κτίριο αυτό ώστε ο δήμος Ηρακλείου να αναλάβει το κόστος της μελέτης και της εκ βάθρων αναστήλωσης του και να του παραχωρηθεί για μακροχρόνια μίσθωση-χρήση. Τα χρόνια θα τα δούμε ανάλογα με το κόστος που θα διαθέσει για την αναστήλωση του».
Το κόστος αναστήλωσης, βέβαια, είναι υψηλό και ο κ. Σπανουδάκης με μια πρόχειρη εκτίμηση κάνει λόγο για 2,5 εκ. ευρώ.
«Θα γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη και θα φανεί το κόστος. Εκτιμάται περίπου στα 2.5 εκ ευρώ. Είναι τεράστιο κτίριο περίπου 2.000 τ.μ. Αυτά όλα όμως θέλουν μια προετοιμασία και από τις δυο πλευρές και περαιτέρω συζήτηση για το πλαίσιο συνεργασίας των δυο δήμων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα κτίρια του Τραναταλλίδειου Κληροδοτήματος είναι κτίρια κοσμήματα στο κέντρο του Ηρακλείου και πρέπει επιτέλους να αναστηλωθούν και να αναδειχτούν» κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης.
Οι δύο αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου επισκέφθηκαν και την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων Κρήτης όπου ενημέρωσαν για τις ενέργειες και τις διαβουλεύσεις τους με τον δήμο Ηρακλείου, τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Δημήτρη Στεφανή.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο δήμος Ρεθύμνου, κατόπιν καταγγελιών πολιτών του Ηρακλείου ότι χώρος εσωτερικά του κτιρίου είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, προχώρησε στον καθαρισμό του και στην καλύτερη σφράγιση της εισόδου του έτσι ώστε να μην παραβιάζεται και να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε κανέναν.