Χρειάστηκαν να περάσουν περίπου πέντε χρόνια για να εκδοθεί σε ΦΕΚ με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της οικοπεδικής έκτασης στην περιοχή του Κουμπέ (εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ), όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου.
Η έγκριση δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ικανοποιώντας τους φορείς, περιφέρεια, δήμο και αρχαιολογία που έκαναν λόγο για μια θετική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την ανέγερση του νέου χώρου πολιτισμού που έχει ανάγκη ο μητροπολιτικός δήμος, προκειμένου να βρουν στέγη τα αναρίθμητα αρχαιολογικά του ευρήματα.
Ωστόσο, ο δρόμος φαίνεται πως είναι ακόμα μακρύς και η γραφειοκρατία θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά βασική αιτία καθυστέρησης διαδικασιών που έχουν προγραμματιστεί εδώ και σειρά ετών. Διαδικασίες που εκτός της γραφειοκρατίας περιλαμβάνουν και σειρά εξειδικευμένων μελετών υψηλού κόστους έως ότου έρθει η στιγμή να μπουν τα πρώτα θεμέλια στον οικοπεδικό χώρο, που αν μην τι άλλο απαιτούν πάρα πολύ χρόνο.
Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ζητήθηκε από τη διεύθυνση μελετών και εκτέλεσης έργων μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού να διευθετηθούν οι διαδικασίες για τους τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και να αποσταλεί στην παραπάνω διεύθυνση ένα νέο τοπογραφικό σχέδιο, όπως αυτό προκύπτει μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του τοπικού ρυμοτομικού.
Χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζικγουνάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής προμελέτης για την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας, μετά την παραχώρηση του οικοπέδου κατά το παρελθόν από τον δήμο Ρεθύμνου προς το ΥΠΠΟΑ για τη δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου και να ολοκληρωθεί νέο τοπογραφικό διάγραμμα μετά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, όπως ζητήθηκε μετά από συνάντηση στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, από τον κ. Κ. Φρυσίρα, επικεφαλής της διεύθυνσης μελετών και εκτέλεσης έργων μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων».
Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης έχει δεσμευτεί για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της προμελέτης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Σε ότι αφορά το κόστος των μελετών, όπως αυτό είχε εκτιμηθεί πριν ένα εξάμηνο, το οποίο ανέρχονταν σε 2.8 εκ ευρώ, ποσό απαγορευτικό δεδομένης της συγκυρίας αλλά κι υπερβολικό, όπως χαρακτηρίστηκε από τις τοπικές αρχές, ωστόσο όπως είχε εξηγήσει η κ. Τζιγκουνάκη, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με την προμελέτη που κοστολογείται περί τις 600-800 χιλιάδες ευρώ και αυτή η προμελέτη είναι που θα υποδείξει στη συνέχεια τι ακριβώς απαιτείται,
Τους διαγωνισμούς ανάθεσης του έργου εκπόνησης των προμελετών θα αναλάβει η διεύθυνση μελετών και εκτέλεσης έργων μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων. Πρόκειται για τις προμελέτες του αρχιτεκτονικού σχεδίου, των στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών των προβλεπόμενων κτιριακών εγκαταστάσεων. Η υπηρεσία αυτή θα ετοιμάσει το σχετικό τεχνικό δελτίο, ενώ το κόστος θα καλύψει η περιφέρεια Κρήτης.
Η απουσία ενός νέου σύγχρονου μουσείου, που θα μπορέσει να στεγάσει στους χώρους του τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό του νομού προβάλλοντας το σύνολο του αρχαιολογικού πλούτου, αποτελεί ένα μεγάλο έλλειμμα για τον νομό.
Εδώ και δυόμιση χρόνια ως προσωρινή λύση λειτουργεί στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου ένας μουσειακός χώρος, όπου οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μέρος των συλλογών, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών παραμένει κλεισμένος σε αποθήκες.