Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και του Διεθνούς Αεροδρόμιου στο Καστέλι επανέλαβε χθες τόσο κατά την κεντρική του ομιλία στο Ηράκλειο, όσο και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην ανατολική Κρήτη.
Ειδικότερα για τον ΒΟΑΚ δήλωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2018, καθώς όπως είπε έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΤΕΠ και στόχος είναι μέχρι το 2017 αρχή του 2018 να έχει τελειώσει η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι τόνισε ότι το έργο πνοής θα ξεκινήσει το 2017 και με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη 5ετία.
Αναλυτικά στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε: «Η κυβέρνηση αυτή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει. Έργο λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Έργο ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού. Για το θέμα αυτό υπήρξε ειδική συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. Σας λέω λοιπόν ρητά ότι πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη. Ταυτόχρονα προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού. Παράλληλα προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής, ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί. Είναι ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει».
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων του νησιού
Ο πρωθυπουργός έφτασε χθες το πρωί στο Ηράκλειο συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο Αλέξης Τσίπας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Γέργερη και ακολούθως προήδρευσε σε σύσκεψη παρουσία αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρόντων υπουργών, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών και άλλων θεσμικών φορέων έθεσε στον πρωθυπουργό τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, τα μεγάλα έργα της Κρήτης με κυρίαρχα τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, την κατασκευή αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που ενδυναμώνουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τις περαιτέρω δυνατότητες-προοπτικές ανάπτυξης του νησιού και της χώρας ευρύτερα καθώς η Κρήτη εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε τη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τα ερευνητικά-εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού με στόχο την ανάπτυξη της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και τη διασύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία, οικονομία του νησιού. Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ακόμα την καλή σχέση και συνεργασία που έχει με τους υπουργούς της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού.
Έμφαση στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση
Ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του χθες το βράδυ, όσο και στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα το μεσημέρι σε Μοίρες και Γέργερη με αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού, σημείωσε την ιδιαίτερη έμφαση που δίδει, όπως είπε, η κυβέρνηση στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα υποστηρίζοντας πως σε αυτή την προσπάθεια η Κρήτη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αναλυτικά στη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου Atlantis ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στον πρωτογενή τομέα του νησιού. Όπως είπε: «Σε μια τέτοια ανασυγκρότηση καθοριστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας. Οι δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα αυτόν είναι τεράστιες. Και η Κρήτη δεν είναι απλά στον μέσον όρο. Είναι πρωταθλήτρια». Και συνέχισε: «Η δική μας φιλοδοξία είναι οι δυνατότητες του τόπου να μετασχηματίζονται σε ευημερία και προκοπή για τους ανθρώπους και την τοπική κοινωνία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συστηματικό σχεδιασμό και με στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πρώτο μας μέλημα, από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν να μπει τάξη στο ζήτημα της καταβολής των ενισχύσεων. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς την κατάσταση που επικρατούσε. Τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί με τους οποίους βρεθήκαμε αντιμέτωποι, ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή παραπάνω από το ποσό των ετήσιων ενισχύσεων.
Δουλέψαμε σκληρά για να μπει τάξη σε αυτό το πεδίο. Να αποφύγουμε νέα πρόστιμα, να διαπραγματευτούμε την απομείωση αυτών που ήδη έχουν επιβληθεί και -κυρίως- να αποφύγουμε ενδεχόμενο συμψηφισμό με τις νέες ενισχύσεις. Η περσινή χρονιά πήγε πολύ καλά στο επίπεδο των πληρωμών. Τη φετινή πάμε για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων έχοντας πληρώσει ακόμα και εκκρεμότητες από το 2008. Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν, συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3.5 δισ. ευρώ. Το 2016 καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκ. Πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση 35 εκ. Εξοφλήθηκαν αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα 10 εκ. ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση».
Αναφέρθηκε στα έργα αγροτικής ανάπτυξης που διαχειρίζεται η περιφέρεια και τα οποία θα συμβάλλουν όπως ανέφερε στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα ενώ ειδική αναφορά έκανε στην κρητική διατροφή. Ειδικότερα είπε:
«Στην Περιφέρεια Κρήτης εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, προϋπολογισμού 270 εκατ. έχουν πληρωθεί τα 125 εκατ. Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρώτον, η πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών. Το συνολικό ποσόν είναι 241 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ. Το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκατ. €.
Δεύτερον, η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν 35 εκ. Και ακόμα η βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, η μεταποίηση και άλλα μέτρα με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη. Ταυτόχρονα δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα που αφορούν την χρήση αρδευτικού νερού, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα προωθούνται για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Φυσικά το μεγάλο πλεονέκτημα ειδικά της Κρήτης είναι η κρητική διατροφή. Προϊόντα που παράγονται μόνο εδώ, χάρη στις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και την πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τα κρητικά προϊόντα να διαφέρουν ποιοτικά και καθιστούν την κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα. Το όραμα μας λοιπόν είναι να ξεκόψουμε μια και καλή από την άναρχη κατάσταση και τις αντιφάσεις του παρελθόντος και να εδραιώσουμε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο. Προώθηση της κρητικής διατροφής σημαίνει προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και των παραδοσιακών καλλιεργειών, που είναι στενά δεμένες με τον κρητικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν λοιπόν οι δυνατότητες, υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχει το σχέδιο, υπάρχουν οι πόροι. Θα προχωρήσουμε, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται και δικαιούνται και μάλιστα έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα να πιάνουν πραγματικά τόπο. Ο κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της. Και να κρατήσουμε την Κρήτη σε πρωτοποριακή θέση στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας».
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη Γέργερη Ηρακλείου, ανέφερε πως έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσει το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, έργο που είναι έτοιμο και ώριμο μελετητικά, ενώ αυτό που μένει είναι να βρεθούν τα 120 εκατομμύρια.
Στο Λασίθι σήμερα ο πρωθυπουργός
Στο Λασίθι θα συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του ο Αλ. Τσίπρας. Αναλυτικά το πρόγραμμα των σημερινών επισκέψεων του έχει ως εξής:
09:30: Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο
11:00: Συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου στον Αγ. Νικόλαο
13:15: Επίσκεψη στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού Κριτσάς.