Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και η επιτυχής έναρξη των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 «μονοπώλησαν» τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενημέρωσαν την Ευρωπαία Επίτροπο για τις τέσσερις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την προώθηση της καινοτόμας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι τόνισαν ότι τα νέα προγράμματα θα προσφέρουν πολύ σημαντική, στοχευμένη ρευστότητα στην οικονομία το αμέσως προσεχές διάστημα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούν οι πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, ενώ συζητήθηκαν τρόποι υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών στους πρόσφυγες και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Σταθάκης: Διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι «έχει διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Το τελευταίο διάστημα έγινε εντατική δουλειά από τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση παθογενειών και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν από την προγραμματική περίοδο 2000-2006».
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που απέφερε η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες, την πρωτιά δηλαδή στην απορρόφηση πόρων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-13 καθώς και στην ενεργοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-20.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάδειξη συνεργιών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους προτεραιότητας. Ταυτόχρονα, οι σημαντικές καινοτομίες που εισάγουμε στο σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, καταβολής των επιδοτήσεων και ελέγχου των υπό υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ενισχύουν την διαφάνεια του συστήματος, απλοποιούν τις διαδικασίες και εξασφαλίζουν ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα δημιουργήσουν τα μέγιστα δυνατά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας».
Κρέτσου: Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν
Η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη με στόχο την ταχεία επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη». Παράλληλα, συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που σημείωσαν στην εφαρμογή των προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων.
«Η Ελλάδα πλέον κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το 2016 είναι μία κρίσιμη χρονιά καθώς πρέπει να οδηγήσουμε την προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε ένα επιτυχές κλείσιμο» πρόσθεσε και κάλεσε τους υπουργούς να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγει το Πακέτο Γιούνκερ για την απασχόληση και την ανάπτυξη, το οποίο προβλέπει ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ. μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
«Τώρα όλοι πρέπει να δουλέψουμε για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Φυσικά, το προσφυγικό ζήτημα συνιστά πρώτη προτεραιότητα και τα κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, μπορούν να βοηθήσουν, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπενθύμισα στους υπουργούς ότι είμαστε ευέλικτοι και μπορούμε να τροποποιήσουμε τα προγράμματα αν μας ζητηθεί» κατέληξε.