Νέα ζητήματα εγείρει η τρόικα στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις, ενώ παράλληλα επιμένει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και ζητά μέτρα και αλλαγές.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις στο νόμο που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, ώστε να άρουν τις όποιες διαφωνίες τους. Η Κομισιόν απευθύνει τελεσίγραφο στην Αθήνα ώστε εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).
Ειδικότερα, η τρόικα φέρεται να ζητά:
Να γίνουν οι δόσεις 72 για όλους και όχι από 72 έως 100 αναλόγως του ύψους της οφειλής, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια και να μπουν περιουσιακά και εισοδηματικά δεδομένα, προκειμένου να μπουν ακόμη λιγότεροι στη ρύθμιση, ώστε να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού η οποία υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ.
Το νέο τελεσίγραφο της τρόικα, σε συνδυασμό με την απειλή ότι αν δεν θα υπάρξει υποχώρηση, δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, έχει προκαλέσει «μούδιασμα» στην κυβέρνηση.
Τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν σήμερα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντηση που θα έχουν. Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, στη Βουλή, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, την ώρα που το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Το μεγάλο θέμα στη φάση αυτή είναι πως θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στο 3% του ΑΕΠ, από περίπου 1,8% που εκτιμάται πως μπορεί να «κλείσει» φέτος, με δεδομένες τις ενστάσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.
Οι θέσεις των δύο πλευρών εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση στους αριθμούς, με την Αθήνα να αρνείται τη λήψη πρόσθετων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων και την τρόικα να αναγνωρίζει μεν την υποχώρηση που έγινε στο θέμα της ρύθμισης των εκατό δόσεων, αλλά να επιδιώκει πριν επιστρέψει στην Αθήνα να έχει υπάρξει σαφώς μεγαλύτερη σύγκλιση στο θέμα αυτό, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συζητήσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα.