ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ «ΚΡΗΤΗ»
Νέες προοπτικές εξαγωγών για εκατόν εξήντα αγροτικά προϊόντα του νησιού
• Είκοσι εννέα επιχειρήσεις του νησιού παρέλαβαν το ειδικό σήμα πιστοποίησης
Με «διαβατήριο» την ενιαία ονομασία (brand name) «Κρήτη» θα «ταξιδεύουν» από σήμερα δεκάδες κωδικοί ποιοτικών κρητικών προϊόντων στις αγορές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Σε ημερίδα που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα την «Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ» πραγματοποιήθηκε η απονομή του σήματος ποιότητας (brand name) «Κρήτη» σε 29 κρητικές επιχειρήσεις, που παράγουν 161 κωδικούς παραδοσιακών προϊόντων, έργο που υλοποιείται με τη συνεργασία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης».
Στην ημερίδα που ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, υπογράφηκε παράλληλα από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) «Δήμητρα» Σέρκο Χαρουτουνιάν σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Αμπελώνα Διατήρησης Ποικιλιών Αμπέλου».
Στην εκδήλωση εκτός του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, εκπρόσωποι των πιστοποιημένων επιχειρήσεων, στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης».
«Η Κρήτη μπορεί να γίνει η Περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο. Με το ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Κρήτης έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη άμεσης εξωστρέφειας της κρητικής οικονομίας προς τις διεθνείς αγορές, και στην άμεση διασύνδεση του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, με συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα» ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης Κρήτης, τόνισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός στον πρωτογενή τομέα για την ανάκαμψη από την κρίση στηρίζεται στο τρίπτυχο «Συνεργασία – Ποιότητα – Εντοπιότητα». «Η Κρήτη σήμερα καινοτομεί, σε σχέση με πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες. Οι προσπάθειές μας βλέπουμε να καρποφορούν. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, επιβεβαιώνεται. Νέες αγορές, νέα κανάλια διακίνησης προϊόντων έχουν δημιουργηθεί. Στόχος μας είναι ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης να γίνει μαζί με τον τουρισμό ο στυλοβάτης μιας σύγχρονης οικονομίας, που θα στηρίζεται και θα στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης» πρόσθεσε.
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη υπό την επίβλεψη της οποίας ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για το σήμα ποιότητας «Κρήτη» δήλωσε: «Μετά από 3ετή σκληρή εθελοντική εργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη και υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του πρωτογενή τομέα, πιστοποιούμε 29 επιχειρήσεις με το σήμα ποιότητας και εντοπιότητας «brand name» «Κρήτη», δηλαδή την ενιαία ταυτότητα, βάσει της οποίας τα προϊόντα μας θα υποστηρίζονται στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού. Οι 29 επιχειρήσεις της Κρήτης παράγουν 161 κωδικούς προϊόντων που διατίθενται από σήμερα με το ενιαίο σήμα-ταυτότητα «Κρήτη».
Οι κρητικές επιχειρήσεις στις οποίες απονεμήθηκε το σήμα «brand name» «Κρήτη»
1. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ AE
1. «Σελλιανό» προϊόν γάλακτος.
2. Γραβιέρα.
3. Παραδοσιακό γιαούρτι.
4. Γιαούρτι παραδοσιακό με 2% λιπαρά.
5. Μυζήθρα φρέσκια.
6. Ανθότυρος ξηρός.
7. Ανθόγαλο.
2. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΦΙΝΑ
8. Γραβιέρα Π.Ο.Π. Κόφινα.
9. Γραβιέρα Π.Ο.Π. Κόφινα 12μηνης ωρίμανσης.
10. Γίδινο τυρί Κόφινα.
11. Γραβιέρα Κόφινα τριμμένη.
12. Γραβιεράκι Κόφινα.
13. Κεφαλοτύρι Κόφινα.
14. Ανθότυρος Κόφινα (Ξηρός).
15. Αστερουσιανό τυρί Κόφινα.
16. Μυζήθρα (Νωπή).
17. Λαδοτυράκι Κόφινα.
18. Ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κόφινα.
3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
1. Ελαιόλαδο ΑΤΑΛΙ.
2. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.
3. Κεφαλοτύρι.
4. Ανθότυρος (Ξηρός).
5. Μυζήθρα (Νωπή).
6. Ξινομυζήθρα Π.Ο.Π.
7. Λευκό τυρί Άλμης.
4. ΚΡIΒΕΚ ΑΕ
1. Νωπό Αιγοπρόβειο Κρέας.
2. Λουκάνικο Ξυδάτο.
3. Απάκι.
5. ΑΕΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
1. Κεφαλοτύρι.
2. Κεφαλογραβιέρα.
3. Γραβιέρα.
4. Γραβιεράκι.
5. Μυζήθρα Γλυκιά.
6. Μυζήθρα Ξινή.
7. Ανθότυρος Ξηρός.
8. Ανθόγαλο.
9. Γιαούρτι.
10. Λευκό Τυρί Άλμης.
6. ΑΦΟΙ ΤΖΟΥΡΜΠΑΚΗ Ο.Ε.Ε.
1. Γραβιέρα.
2. Κεφαλοτύρι.
3. Ανθότυρος Ξηρός.
4. Μυζήθρα.
5. Γιδινό Ημίσκληρο Τυρί.
6. Γραβιέρα Ελαφρύ.
7. Γραβιέρα Ημίσκληρη.
8. Τυροζούλι.
9. Ξυνόχοντρος.
10. Μυζήθρα Ξινή.
11. Αραγος(Πυχτόγαλο).
12. Λευκό Τυρί Άλμης.
7. ALEXAKIS WINERY
1. Αλεξάκης Βιδιανό Κρήτη ΠΓΕ.
2. Αλεξάκης Αθήρι Κρήτη ΠΓΕ.
3. Αλεξάκης Καρίκι Λευκό Κρήτη ΠΓΕ.
4. Αλεξάκης Καρίκι Ερυθρό Κρήτη ΠΓΕ.
5. Αλεξάκης Κοτσιφάλι-Syrah Κρήτη ΠΓΕ.
6. Αλεξάκης ΠΟΠ Χάνδακας-Candia Λευκό.
7. Αλεξάκης ΠΟΠ Χάνδακας-Candia Ερυθρό.
8. ΕΤΑΝΑΠ A.E.
1. Επιτραπέζιο Νερό.
9. CRETANTHOS
1. Ελαιόλαδο.
10. ΑΦΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΑΕΒΕ
1. Γραβιέρα Κρήτης.
2. Μυζήθρα γλυκιά.
3. Ανθότυρος Ξηρός.
4. Μυζήθρα Νωπή (Ξινομυζήθρα).
11. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΡΟΥ
1. Ελαιόλαδο.
12. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΑΕΒΕ
1. Καλιτσούνι ή λυχναράκι.
2. Κρητικό γλυκό ψωμί.
13. ΦΑΡΜΑ ΚΑΒΒΑΛΟΣ – ΚΑΒΒΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
1. Κουνέλι νωπό.
14. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΧΑΡΟΥΛΑ
2. Ελαιόλαδο.
15. ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ
1. Επιτραπέζιο Νερό.
2. Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
3. Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
16. ΦΗΜΗ – ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕ
1. Λεμονάδα.
2. Πορτοκαλάδα.
3. Γκαζόζα.
4. Μπυράλ / Ζελίτα.
5. Μανταρινάδα.
6. Σόδα.
17. ΒΡΕΝΤΖΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΓΕΝΝΑ
1. Γραβιέρα.
2. Μυζήθρα νωπή.
3. Ανθότυρο.
4. Ξινομηζύθρα.
5. Λευκό τυρί άλμης.
18. ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
1. Μέλι.
19. Α. ΛΑΔΑΚΗΣ ΑΕΕ
1. Αυγά.
2. Βιολογικά Αυγά.
3. Αυγά Ελευθέρας Βοσκής.
20. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΕΕΕ
1. Ελαιόλαδο.
21. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΨΑΡΗΣ
1. Αγγούρι.
22. ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ
1. Χοιρινό κρέας.
2. Απάκι.
3. Λουκάνικα Ξυδάτα.
23. ΒΙΟΧΥΜ ΑΕ
1. Ζαχαρούχος χυμός Πορτοκαλάδα.
2. Ζαχαρούχος χυμός Μανταρινάδα.
3. Ζαχαρούχος χυμός Λεμονάδα.
4. Ζαχαρούχος χυμός Βυσσινάδα.
5. Φυσικός χυμός Πορτοκάλι.
6. Λεμονάδα, (νέκταρ).
7. Πορτοκάλι-Μήλο-Βερίκοκο (φρουτοποτό).
8. Φυσικός χυμός 10 φρούτα.
24. ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΣΤ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
1. Καλιτσούνια Ανάμεικτα.
2. Καλιτσούνια Κρεμμυδένια.
3. Καλιτσούνια Λαμπριάτικα Ή Πασχαλινά με Τυρομάλαμα.
4. Καλιτσούνια Μελιού (Δαχτυλάκια) με Μυζήθρα.
5. Καλιτσούνια Μυζηθρένια.
6. Καλιτσούνια Χορτάρινα.
7. Κολοκυθοτυροπιτάκι με Σκόρδο.
8. Κρεατότουρτα Χανίων.
9. Λυχναράκι.
10. Μαραθόπιτες.
11. Μπουγάτσα Χανίων.
12. Μπουρέκι Χανιώτικο.
13. Σκεπασταράκι με Φρέσκια Μυζήθρα.
14. Σφακιανές Πίτες.
15. Χορτόπιτα.
25. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
1. Κεφαλοτύρι.
2. Γραβιέρα.
3. Πρόβειο γιαούρτι.
4. Λευκό τυρί.
5. Ξινή μυζήθρα.
6. Γλυκιά μυζήθρα.
7. Ανθότυρος.
8. Ξύγαλο.
26. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ (Κ.Σ.Ο.Σ)
1. Σταφίδα.
27. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝ. ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ
1. Ξεροτήγανα.
28. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ Α.Ε.
2. Τομάτα.
3. Αγγούρι.
4. Μελιτζάνα.
5. Πιπεριά.
6. Πεπόνι.
7. Κολοκύθι.
8. Μαρούλι.
9. Παντζάρι.
10. Κρεμμύδι Φρέσκο.
11. Σέλινο.
12. Καρπούζι.
13. Πράσο.
14. Φασόλι.
15. Κουνουπίδι.
16. Μαϊντανό.
17. Λάχανο.
18. Ροκά.
19. Άνηθο.
20. Μπρόκολο.
21. Σπανάκι.
22. Βλίτα.
23. Κινέζικο Λάχανο.
24. Σέσκουλο.
25. Ιταλικό Ραδίκι.
26. Λαχανάκι Βρυξελλών.
29. ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΕΒΕ
1. Απάκι.
2. Χωριάτικο Κρήτης (λουκάνικο).
3. Χωριάτικο Κρήτης μπουκιές (λουκάνικο).
4. Σύγκλινο.
5. Καπνιστή πανσέτα.
6. Καπνιστή μπριζόλα.
7. Λουκάνικο Κρήτης Χοιρινό.
8. Αρνί Κρήτης.
9. Κατσίκι Κρήτης.
10. Πρόβειο κρέας Κρήτης.
11. Γίδινο Κρέας Κρήτης.
Τι είναι το σήμα ποιότητας «Κρήτη»
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκπονήσει και ψηφίσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Aγροδιατροφικού Τομέα, προκειμένου να αποκτήσει τον αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και τα νέα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα. Στα πλαίσια της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει και υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις ανάδειξης της ποιότητας και της ταυτότητας των κρητικών προϊόντων, υπηρεσιών και της κρητικής διατροφής όπως:
– η ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης,
– η πρωτοβουλία για την καταχώρηση στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ονομασιών των κρητικών προϊόντων,
– το σήμα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών brand name «Κρήτη» και
– τα περιφερειακά σήματα ποιότητας.
Η Περιφέρεια Κρήτης, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για ένα κοινό brand name «Κρήτη» στον τομέα προϊόντων και υπηρεσιών, κατοχυρωμένο σε εθνικό επίπεδο. Με τη χρήση του σήματος «Κρήτη» διασφαλίζεται η παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων. Οι προδιαγραφές πιστοποίησης καλύπτουν όλες τις φάσεις παραγωγής, από το χωράφι έως τον καταναλωτή, συμπεριλαμβάνοντας τη λειτουργία της επιχείρησης, την προέλευση των προϊόντων, την παραγωγική διαδικασία, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τη διάθεση.
Με τη χρήση του σήματος ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών brand name «Κρήτη» αναδεικνύεται ο δεσμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κρητικών προϊόντων με την πολιτισμική παράδοση και την ευρύτερη κουλτούρα της Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν τα προϊόντα μας την προστιθέμενη αξία στην εγχώρια και διεθνή αγορά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της οικονομίας της Κρήτης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ομάδες προϊόντων που μπορούν να πάρουν το Σήμα Κρήτη
1. Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική.
2. Μεταποιημένα Φυτικά Προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, κλπ.).
3. Μεταποιημένα Ζωικά Προϊόντα (Τυριά, γαλακτοκομικά κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας).
4. Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα.
5. Νωπά Φυτικά Προϊόντα.
6. Νωπά Ζωικά Προϊόντα (Γάλα, κρέας, αυγά, σαλιγκάρια).
7. Νερά.
8. Αλιεία – Ιχθυοκαλλιέργεια.
Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στοχεύει στην προώθηση της ταυτότητας brand name «Κρήτη» συμμετέχοντας με τρόπο συγκροτημένο και αποτελεσματικό σε δράσεις προβολής και διαφήμισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπογραφή σύμβασης Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για τη διάσωση-διατήρηση ποικιλιών Κρητικού Αμπελώνα
Η Περιφέρεια Κρήτης καινοτομεί και πρωτοπορεί όμως πανελλαδικά και στο τομέα διάσωσης και διατήρησης γενετικού υλικού και ειδικότερα στον τομέα της αμπελουργίας. Πιο συγκεκριμένα, χθες υπογράφηκε σύμβαση υλοποίησης έργου για τη δημιουργία «Αμπελώνα διατήρησης ποικιλιών αμπέλου». Τη σύμβαση συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου σε περιοχή οκτώ στρεμμάτων στην περιοχή του Κατσαμπά (Ηράκλειο) που ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» θα συγκεντρωθεί, διασωθεί και διατηρηθεί γενετικό υλικό που θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού και συγκεκριμένα ποικιλίες οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες και σουλτανίνας.
«Η ανασυγκρότηση, αναγέννηση του Κρητικού Αμπελώνα είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια, και στόχος μας είναι να ξεκινήσει και πάλι να παράγει ο τόπος. Να ξαναβρεί ο Κρητικός Αμπελώνας την παλιά του αίγλη, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα» ανέφερε η κ. Βρέντζου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Σέρκος Χαρουτουνιάν τόνισε ότι «Η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που συνεργάζεται μαζί μας για τη διάσωση γενετικού υλικού όσον αφορά τον αμπελώνα. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτές της ελληνικές ποικιλίες. Το μέλλον είναι οι ελληνικές ποικιλίες, τα ελληνικά ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα. Η ελληνική βιοποικιλότητα είναι η πιο πλούσια στον κόσμο». Ο κ. Χαρουτουνιάν επεσήμανε μάλιστα ότι «Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1.467 φυτά που έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε και να αναπαράγουμε για τις μελλοντικές γενιές. Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος, γιατί πολλά από αυτά αναπτύσσονται μόνο στο νησί».
Τι προβλέπει η σύμβαση συνεργασίας
Η Κρήτη αποτελεί μια πλεονεκτική αμπελουργική περιοχή με σημαντικό αυτόχθονο ποικιλιακό υλικό που διατηρήθηκε διαμέσου των αιώνων μέχρι και σήμερα. Εκτός των αξιόλογων γνωστών ποικιλιών που συγκροτούν τους επιχειρηματικούς αμπελώνες και στηρίζουν την παραγωγή οίνων ΟΠΑΠ υπάρχουν διασκορπισμένοι αμπελουργικοί πυρήνες με αναξιοποίητες ή εντελώς ξεχασμένες ποικιλίες. Η σύμβαση που υπογράφηκε προβλέπει τη συγκέντρωση και διατήρηση του μητρικού υλικού αξιόλογης γενετικής καθαρότητας και φυτουγείας, όπως επίσης υλικού άγνωστης φυτουγιεινής κατάστασης που δημιουργήθηκε από διάφορα ερευνητικά έργα και προγράμματα των ερευνητικών ιδρυμάτων. Το τελικό παραδοτέο έργο θα είναι μια σύγχρονη συλλογή ποικιλιών αμπέλου, με καταγραμμένα τα κύρια αμπελουργικά χαρακτηριστικά και υψηλό επίπεδο φυτουγείας εμβολιασμένο σε αμερικάνικα υποκείμενα «virus free» (σήμερα το υλικό είναι αυτόριζο). Η παρουσία του αμπελώνα διατήρησης ποικιλιών αμπέλου στην Κρήτη εκτός από την διεθνής αναγνωρισμένη σπουδαιότητας ως «Τράπεζα γενετικού υλικού» θα έχει ως κύριο σκοπό την μελλοντική αξιοποίησή του για τη δημιουργία του «Αμπελώνα Εμβολιοληψίας» ευρωπαϊκών ποικιλιών.
Το έργο ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις διαφύλαξης γενετικού αμπελουργικού υλικού, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Το έργο αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία πρότυπου αμπελώνα, από τον οποίο θα είναι δυνατή η παροχή πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής γενετικής και φυτουγιεινής αξίας για τον αμπελουργό της Κρήτης. Τέλος ο εμπλουτισμός και η ανανέωση του Κρητικού αμπελώνα θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης και ανάπτυξης τοπικών οίνων, ανταγωνιστικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.